Vakantie Lissabon - De beste Tips & Reviews

Lissabon de perfectie combinatie tussen bezienswaardigheden en een zonvakantie

Na twee uurtjes vliegen stap je uit op het prachtige Lissabon. De ideale vakantie voor een stedentrip, maar ook voor al je wilt genieten van zon, zee en strand. De plaats staat bekend om haar sfeervolle wijken, historische bezienswaardigheden en prachtige stranden. Niet zo gek dat dit de ideale plek is voor een korte of lange vakantie.

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en telt ongeveer 2,6 miljoen inwoners en is gelegen in het westen van het Portugal. Volgens de legenede is de stad gesticht door de Griekse held Odysseus op zijn weg naar huis, de Odyssee. Hierna volgde een tijd waar Lissabon een belangrijke handelsstad was. Onder zowel de Romeinen als de Moren kende de stad een een welvarende periode. Uiteindelijk was het de koning Afonso Henriques van Portugal met behulp van de kruisvaarder Gilbert van Hastings die de Moren verjaagde. In deze periode zijn veel bezienswaardigheden opgebouwd welke vandaag de dag nog steeds te zien zijn. Uiteindelijk in 1500 begon de Gouden Eeuw waarbij de stad uitgroeide tot belangrijkste havenstad van Europa. Dit had vooral te maken met de strategische ligging van Europa naar Indië toe.

Aan dit alles kwam een einde toen de stad werd geteisterd door een zware aardbeving in 1755. Hierbij vielen 15.000 doden en was de stad één grote puinhoop. Onder minister De Pombal werd de stad weer opgebouwd en dat is aan de strakke stratenplannen nog steeds terug te zien. In de eeuwen hierna kende de stad wat mindere en goede tijden, maar de stad is altijd in ontwikkeling geweest.

Lissabon bezienswaardigheden de moeite waard

Castelo de São Jorge is het oudste gebouw van de stad en stamt uit de tijd van de Romeinen en Moren. Dit bijzonder kasteel werd steen voor steen opgebouwd door de Romeinen en afgebouwd door de Moren. Deze hebben hier uiteindelijk vijf eeuwen in geleefd waarna Afonso Henriques het kasteel ombouwde tot paleis. Uiteindelijk is het kasteel voor een grootste gedeelte verwoest door de aardbeving en is er in 1938 besloten om te starten met de restauratie werkzaamheden. Vandaag de dag kan je hier over de verschillende muren en torens lopen en genieten van het prachtig uitzicht over de stad.

Wanneer je naar beneden loopt kom je de oudste en enigste kathedraal van Lissabon tegen. Sé de Lisboa zoals het ook wel genoemd wordt, staat op de plaats van de vroegere hoofdmoskee van de stad. Hier heeft de kruisvaarder Hastings gewoond en is net zoals het kasteel volledig gerestaureerd.

Iets verder gelegen in de wijk Belém ligt het Hiëronymietenklooster, Mosteiro dos Jerónimos. Het oude klooster is opgebouwd uit kalksteen en heeft laatgotische stijl. Hier bevind zich naast het klooster ook de Santa Mariakerk waar verschillende grafmonumenten te vinden zijn van ontdekkingsreizigers en dichters. In het klooster bevind zich onder andere het Nationaal Archeologisch museum van Portugal. Vlakbij ligt ook de Torre de Belém wat vroeger diende als ceremoniële toegangspoort voor zeevaarders en ter verdediging van de stad. Samen met het klooster staat dit op het werelderfgoedlijst van de Unesco en is het ondanks de aardbeving nog in goede staat.

Natuurlijk mag een bezoek aan de hangbrug Ponte 25 de Abril ook niet ontbreken. Oorspronkelijk heette deze brug Ponte Salazar wat een vernoeming was naar de dictator. Uiteindelijk is de brug hernoemd naar de dag dat de dictator verjaagd werd. De brug is een echt blikvanger en 2,2 km lang en zou je waarschijnlijk doen denken aan de Golden Gate Bridge uit San Fransisco. Aan de oever is teven het grote beeld Christus Koning te bewonderen wat dan weer geïnspireerd is op het beeld uit Rio de Janeiro.

Tram 28 beste manier om de stad te ontdekken

Tram 28 is een begrip in de stad en met zijn gele verschijning zal hij je direct opvallen. De tram rijdt door een groot deel van de stad en brengt je door de charmantste wijken. Zo is bijvoorbeeld het laagste gedeelte van de stad erg leuk om te bezoeken met de tram. De wijken Graça en Mouraria zijn vanuit de tram prima te bewonderen en hier zie je goed de wederopbouw van de stad. Veel rechte en brede straten in vergelijking tot het oudere gedeelte van de stad. Door de gehele stad zijn verschillende haltes waardoor je makkelijk op en af kan stappen. Let wel op dat het in het hoogseizoen erg druk kan zijn!

Meer tekst
Eindelijk genieten! De 3 beste accommodaties
Leuk om te doen! De 3 beste activiteiten
Laat je insperen Geschreven door onze specialisten
12x de vetste stedentrips voor foodies
12x de vetste stedentrips voor foodies
Ben jij een echte levensgenieter en dol op lekker eten? Dan zijn er verschillende bestemmingen waar je echt je hart kan ophalen. Wat dacht je van een vakantie of stedentrip die volledig in het teken
9x de goedkoopste en leukste stedentrips van Europa
9x de goedkoopste en leukste stedentrips van Europa
Het weer slaat weer om en je hebt zin om op vakantie te gaan. Het enige nadeel is dat er geen groot budget is voor een lange vakantie. Je wil gewoon er tussenuit en het liefste zo goedkoop mogelijk.
5x de mooiste zonbestemmingen in juni
5x de mooiste zonbestemmingen in juni
De zomer komt weer dichterbij. In Europa begint nu eindelijke het zonnetje langzaam door te breken. Juni is daarom een fantastische vakantiemaand. Er zijn al flink wat bestemmingen waar de zon schijn
Alleen reizen? De 10 beste bestemmingen voor een soloreis
Alleen reizen? De 10 beste bestemmingen voor een soloreis
Een solo-reis betekent voor velen de ultieme vrijheid. Een onvergetelijke reis die je helemaal zelf naar eigen wens kan samenstellen. Wie wil dat nu niet. Er is maar weinig zo gaaf als helemaal in je
8x de leukste en lekkerste wijnstreken in Europa
8x de leukste en lekkerste wijnstreken in Europa
Ben je dol op wijn? Dan is het super leuk om in Europa op wijn reis te gaan. Er zijn verschillende wijnstreken in Europa waar de heerlijkste wijnen gemaakt worden. Je kan hier naartoe reizen en versc
5X leukste festivals van Europa
5X leukste festivals van Europa
Yes! Het festivalseizoen is weer in volle gang. Feestjes aan het strand of midden in de natuur. Als wij Nederlanders iets goed kunnen, is het wel festivals organiseren. Maar ook in het buitenland kun
11x de leukste tips voor Porto
11x de leukste tips voor Porto
In 2017 werd Porto verkozen tot European Best Destination voor een city break en dat is niet zonder reden. Deze charmante stad is kleurrijk, sfeervol en veelzijdig. Slenteren door de knusse straatjes,
Populairste keuzes Dit bezochten andere in Lissabon