Kerst in Madrid: Leukste om te doen & verrassende tips

Kerst in Madrid: Leukste om te doen & verrassende tips
Arno@2 Vliegvakantie 2 oktober 2020 Gewijzigd op:

Kerst vieren in Madrid moet je absoluut eens gedaan hebben als je het eens helemaal anders wilt doen. ZO kent de stad geen tweede kerstdag, maar wel andere feesten rond de kerstdagen. Daarnaast is de stad vaak een stukje warmer wat het kerstgevoel ook degelijks anders maakt. Het kan stiekem nog veel leuker zijn om kerst te gaan vieren in Madrid. De Spaanse hoofdstad is feestelijk versierd tijdens de kerstdagen en de sfeer is uitermate goed. Je hoeft geen dikke laag sneeuw te verwachten en ook de oliebollen zijn hier helaas niet verkrijgbaar. Desondanks kan je toch nog in de zon gaan genieten van een unieke kerstsfeer. Hieronder vertellen wij meer over de mogelijkheden tijdens de kerst tijdens je vakantie Madrid!

Stedentrips Madrid banner

Kerstmarkten in Madrid

In Madrid worden er ook kerstmarkten georganiseerd rondom de winterse feestdagen. Je moet beslist eens een kijkje gaan nemen op het Plaza Mayor, waar de grootste kerstmarkt van de stad is te vinden. De honderden houten kraampjes verkopen allerlei leuke kerstproducten en lekkernijen. Sommige kraampjes verkopen ook producten die je niet zo snel bij ons zal tegenkomen.Eén van die producten zijn speciale fel gekleurde pruiken. Niet lang na kerst kan je namelijk ook de Spaanse feestdag ‘El Día de los Santos Inocentes’ beleven. Iedereen gaat dan verkleed de straat op en dat is echt heel leuk om eens mee te maken. En je kan op de kerstmarkt dus alvast een kostuum inslaan.

Een ander leuk plein is Puerta del Sol. Hier vind je naast de gigantische kerstboom. Het is niet zomaar een boom, maar een metalen versierd met talloze lichtjes. Het laatste plein wat je moet bezoeken is Plaza de Colón. HIer kan jong en oud schaatsen op een prachtige 28 meter lange schaatsbaan middenin de stad. Natuurlijk kan je daar dan ook een aantal lekkernijen kopen om samen de avond af te sluiten.

Verblijf in Pension in
3 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €59.00
1.png
Bekijken

Día de los Santos Inocentes

De weken voor kerst kan je door heel Madrid allerlei feestartikelen kopen, waaronder veel kostuums en pruiken. Dit komt omdat op 28 december één van de leukste en vrolijkste feestdagen van het jaar zal worden gevierd. Op Día de los Santos Inocentes gaan de inwoners in de gekste outfits de straat op. Het is een soort van Spaanse versie van 1 april. En natuurlijk mag jij als toerist gewoon meedoen in het feestgebruis. Het is daarom leuk om ook vlak na kerst nog even in Madrid te blijven.

Dit moet je lezen: Leukste stedentrips tijdens de kerst

De lekkernij Roscón de Reyes

Nee geen oliebollen in Madrid, maar wel Roscón de Reyes. In de decembermaand kan je in heel Madrid genieten van een speciale lekkernij. De cake ‘Roscón de Reyes’ is een lokale specialiteit. De cake zit vol met fruit en natuurlijk met slagroom. Meestal zit er een cadeautje in de cake verstopt en ook dat is een traditie. Als het cadeautje een boon betreft, dan zal je de cake moeten betalen. Zit er iets anders in, dan zal iemand anders de lekkernij moeten afrekenen.

Stedentrips Madrid banner

Lichtjestour kerst Madrid

Echt het hele centrum van Madrid is volledig versierd met lichtjes. Van Gran Via tot Calle Alcalá zal je de meeste schitterende verlichting vinden. Ieder jaar neemt de stad een aantal bekende ontwerpers en kunstenaars aan om de stad te bekleden met de mooiste lichtcreaties. De stad is gigantisch groot en ik kan mij voorstellen dat alles belopen teveel van het goede is. De Navibus is dan een aanrader waar je bovenin de bus plaats kan nemen waardoor je een tijdens het rijden en prachtig uitzicht hebt.

Kerst stallen in Madrid

Traditiegetrouw kan je ook elk jaar meerdere kerststallen gaan bewonderen in de binnenstad van Madrid. Het gaat om enkele tientallen kerstallen, waarvan de bekendste is gevestigd nabij het palacio de Cibeles. Je kan ook een leuke tocht maken door de stad en zoveel als mogelijk kerststallen bezoeken.

Kerstshoppen bij El Corte Inglés

Het warenhuis El Corte Inglés heeft vestigingen door heel Spanje. Een van de grootste vestigingen is te vinden in Madrid. Het prachtige warenhuis viert ook kerst op een uitzonderlijke manier. Het gehele warenhuis zal worden omgetoverd in een kerstparadijs. Dit is een traditie dat als sinds 1979 bestaat. Je kan vanaf 16 november al genieten van de mooie versieringen. De lokale inwoners komen dan ook maar als te graag in de wintermaanden shoppen in het Spaanse warenhuis. Je kan in de wintermaanden vaak ook allerlei leuke cadeautjes aanschaffen en zoeken naar de beste aanbiedingen.

Leuk om te lezen: Leukste dingen om te doen in Madrid

Extra informatie over kerst in Madrid

Madrid oogt in eerste instantie nu niet als een gezellige kerststad. Dit heb je echter mis, want de hele stad zal worden verlicht met allerlei kleuren lichtjes. In de avonduren kan je dan ook een romantische wandeling maken door de straten van de stad. Er staan door heel Madrid ook kerstbomen, maar de grootste is te vinden op het Puerta del Sol. De kerstboom is weliswaar van metaal, het zorgt toch voor een fijne kerstsfeer. De winkeliers doen ook extra hun best om Madrid nog aantrekkelijker te maken tijdens de wintermaanden.

Stedentrips Madrid banner

Temperatuur tijdens de kerstdagen

Een winter zoals in Nederland zal je in Madrid niet zo snel beleven. De Spaanse hoofdstad kent een gemiddelde temperatuur van rond de 6 graden in de wintermaanden. De grote klimaatveranderingen hebben er wel voor gezorgd dat het zomaar nog een stuk warmer kan zijn. Desondanks moet je niet vergeten om ook winterkleding in te pakken. De gevoelstemperatuur is vaak nog een stukje kouder. Als je echt van de zon en warme temperatuur wilt genieten, dan kan je het beste de kerstdagen gaan doorbrengen in Valencia.

Winkels en restaurants gesloten tijdens kerst

De winkels en restaurants in Madrid zijn tijdens de kerstdagen vaak gesloten. Je moet hier toch wel rekening mee proberen te houden. Je kan ook enkele dagen voor kerst naar Madrid afreizen en alsnog de kerstsfeer beleven. De kerstmarkten zijn al ruim voor de feestdagen geopend.

Kerst in Madrid

Geen tweede kerstdag

In Nederland kennen we na eerste kerstdag natuurlijk nog een tweede kerstdag, maar in Spanje gaat dit niet op. Tweede kerstdag vieren ze niet, maar veel families komen die dag nog wel samen om Día de San Estebán te vieren. Samen met de familie maken ze dan de restjes kerstmaal op door bijvoorbeeld een heerlijke cannelloni te maken met het overgebleven vlees

Na eerste kerstdag viert Spanje natuurlijk eerst nog oudejaarsavond. Dit gaat net iets anders als bij ons. Tijdens deze traditie vieren ze natuurlijk de viering naar het nieuwe jaar, maar dit doen zij op een bijzondere manier. Via de nationale tv zijn namelijk de klokslagen van Puerta de Sol te horen. Bij iedere twaalf klokslagen dien je een druif in je mond te doen. Als je lukt alle twaalf de druiven te verwerken dan zal geluk verzekert zijn.

Hierna op 5 januari vind je een ander belangrijk feest namelijk de DrieKoningen. Tijdens dit feest zijn prachtige optochten door de Spaanse steden te zien. Eigenlijk is het een beetje het Spaanse sinterklaasfeest. Tijdens de optochten regent het namelijk snap. Hier stopt de vergelijking niet bij, want als zij terugkomen van het feest plaatsen de kinderen drie glazen melk voor de koningen neer. De volgende dag zijn de glazen leeg, maar is het hele huis versierd met talloze cadeautjes.

Stedentrips vriendinnen banner

Reacties zijn gesloten.