Stedentrip Krakau tips: 12x de mooiste bezienswaardigheden

Stedentrip Krakau tips: 12x de mooiste bezienswaardigheden
Arno@2 Stedentrip 3 juli 2020 Gewijzigd op:

Krakau is één van de mooiste steden van Europa en toch staat de stad nog niet bekend de uitstekende omstandigheden voor een stedentrip. Waar Praag de charmes van veel mensen al heeft gewonnen, heeft Krakau nog een inhaalslag te maken. Om hierbij aan bij te dragen hebben wij de leukste bezienswaardigheden van Krakau voor je verzameld voor een unieke stedentrip. En geloof ons dat is niet moeilijk, want eigenlijk op iedere hoek van de straat is er wel iets moois te zien in de stad.

Rynek Glowny

Rynek Glowny is de belangrijkste bezienswaardigheid van Krakau en ook wel het centrale plein van de stad. Het plein is het grootste plein van Europ, maar vooral door de de middeleeuwse setting ziet het erg echt betoverend uit. Het plein is dan ook de ideale start voor iedereen die de stad wilt ontdekken. Je vindt hier namelijk ongelofelijk veel kerken en paleizen. Zo ligt aan het plein onder meer de Mariakerk en de lakenhal.

Verblijf in 3* Aparthotel in
2 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €40.00
1.png
Bekijken

Lakenhallen van Krakau

De Lakenhallen liggen midden op het plein en zijn van buiten prachtig om te zien. De geschiedenis gaat terug naar de 15e eeuw waar de hallen hun absolute hoogtij kenden. Het werd vooral gebruikt door kooplui die hier hun textiel en zout verkochten.Maar er werden ook producten uit het Oosten verkocht zoals specerijen en leder.

De oorspronkelijke hal is in 1555 afgebrand en pas in 1559 was de wederopbouw voltooid. Hierna volgde er nog restauraties. Momenteel vind je op de onderste verdiepingen eettentjes en souvenirwinkels. Op de bovenste verdieping is een museum gevestigd waar je Poose Schilderkunst kan bewonderen.

Schindler’s factory

Een bijzondere Krakau bezienswaardigheid is Schindler’s factory. Het verteld een indrukwekkend verhaal tijdens de nazi bezetting van 1939 t/m 1945 in Krakau. De meeste kennen het verhaal van de bekende Spelberg film Schinder’s List. Een indrukwekkend verhaal over een Oskar Schindler die lid was van de Duitse NSDAP. Hij kreeg in 1940 de fabriek in handen en zorgde ervoor dat het weer een goed lopend bedrijf werd. Dit deed hij onder andere door duurdere Poolse medewerkers te vervangen voor Joodse arbeidskrachten.

Door zijn uitstekende connecties had hij een overeenkomst gesloten met de SS. Hierdoor konden zijn Joodse arbeiders onder beschermde status blijven. Veel Joden werden namelijk in deze tijd afgevoerd naar plekken over de heel Europa en de meeste naar speciale vernietigingskamp. Met natuurlijk Auswitch als één van de bekendste. Door deze beschermde status wist hij duizenden Joden te beschermen voor een afschuwelijke dood.

Inmiddels is er over dit verhaal een museum gemaakt en dat draagt de naam Schindler’s factory. Dit is gevestigd in de oude fabriek waar je verdeelt over verschillende ruimtes alles komt te weten over wat hier zich allemaal heeft afgespeeld.

Joodse wijk Kazimierz

Vroeger was de Joodse wijk Kazimierz een aparte stad waar de Joodse bevolking moest huisvesten. Door de Duitsers in de Tweede wereldoorlog werd de wijk alleen leeggekamt waardoor er nog maar weinig Joden te vinden zijn. Hierdoor kwam de wijk leeg te staan en al gauw in verval te raken. Alleen de armste woonde in de wijk en restaurants en bars waren hier niet te vinden. Pas in de jaren ’90 na de premiere van de film kwam de wijk weer in opleving. Inmiddels is het een hippe wijk waar veel restaurants, bars en galerieën te vinden zijn. Ondanks dit zijn er nog veel overblijfselen van de oorlog te vinden.

De Mariakerk

De Mariakerk ligt aan het bekenste plein van de stad en is niet te missen door de twee ongelijke toren. Het is een prachtig Gotische kerk kent een leuk verhaal waarbij het verhaal gaat dat twee broers de opdracht kregen om elk hun eigen toren te maken. Je raadt het al uiteindelijk eindigde het in een strijdt wie de hoogste toren kon bouwen. Uiteindelijk won één van de broers op 81 meter hoogte door zijn broer dood te steken waardoor die bleef steken op 69 meter hoogte. In ieder geval een must om te bezoeken!

Wawel Kasteel

Op de rotsachtige heuvel van de stad zie je het Wawel Kasteel. Ooit was dit de plek van de Poolse koning, maar momenteel is het een nationaal museum. Om het kasteel van binnen te zien moet je een kaartje kopen. Je krijgt dan een inkijkje in het leven van de voormalig bewoners van het kasteel en wat hier zich allemaal heeft afgespeeld. Zo moet er ooit in de grot de draak van Wawel hebben geleefd.

Auschwitz

Op een klein uurtje rijden vind je het indrukwekkende concentratiekamp Auschwitz. Normaal bespreken we alleen bezienswaardigheden in de stad, maar als je naar Krakau gaat dan moet je ok naar Auschwitz gaan. Het kamp is de grootste van de wereld en staat symbool voor de verschrikkelijk omstandigheden welke tijdens de Tweede Wereldoorlog zich hebben afgespeeld. Met ongeveer een uurtje rijden ben je vanaf Krakau bij Auschwitz.

Wieliczka Zoutmijn

Net buiten Krakau vind je de Wieliczka Zoutmij. Het is één van de grootste zoutmijnen ter wereld en kent meer dan 300km aan gangen. Wees gerust je hoeft ze niet allemaal door te wandelen. De zoutmijnen waren een ongelofelijk belangrijke inkomstenbron voor het land, maar zijn tegenwoordig niet meer operationeel.

Niet alleen werden de mijnen gebruikt voor het winnen van zout, maar de Duitsers zagen de mijnen ook als goede strategische plek waar ze een wapenfabriek opende.

Nu kan je een 3km lange route afleggen waar je alles leert over wat zich hier heeft afgespeeld in de mijnen. Je komt zelfs langs een prachtige ondergronds zoutmeer en brengt een bezoek aan de kapel van Sint-Kinga.

Fietstour lang de Wisla

Een leuke manier om meerdere Krakau bezienswaardigheden te ontdekken is per fiets. Door de stad loopt rivier de Wisla.Normaal gesproken zou je een rondvaart doen, maar extra leuk is om langs de rivier een fietstour te maken. Het is de ideale plek om Krakau te ontdekken. Natuurlijk moet je even over de slotjesbrug van de stad welke dan weer vooral bekend is in Parijs. Vanaf de rivier kan je gemakkelijk tussen de wijken fietsen waardoor je alles over de verschillen van de stad leert kennen.

Rynek Underground

Rynek Glowny is het bekendste plein van de stad, maar onder het plein zit een huis multimedia museum gevestigd. Hier kan je alles leren over hoe de stad is ontstaan doormiddel van verschillende multimedia. Daarnaast zijn er verschillende opgravingen van de oude binnenstad te vinden. Absoluut een aanrader als je geïnteresseerd bent in de het ontstaan van de stad.

Pools Luchtvaartmuseum

Een ander leuk museum om te bezoeken is het Poolse Luchtvaartmuseum. Het is één van de oudste luchtvaartmusea van Europa en erg interssant als je wat wilt weten over de luchtvaart. Naast een indrukwekkende vluchthaven heeft het ook een aantal imposante helikopters. Naast de normale vliegtuigen kan je er ook militaire vliegunites vinden.

Uitstapje naar Zakopane

Op ongeveer een uurtje rijden van Krakau vind je Zakopane. Super leuk om te combineren als je bijvoorbeeld een stedentrip naar Zakopane maakt. In tegenstelling tot Krakau is dit een dorp in een prachtige natuurlijk omgeving. De leukste straat van de stad is ulica Krupówki. Een lange winkelstraat met veel leuke restaurants en bars. In de zomer is het gebied een prachtig om lekker te wandelen en in de wintermaanden wordt het omgetoverd tot schitterend wintersportoord.

Krakau city pass: Gratis Krakau bezienswaardigheden en openbaar vervoer

Blijf je langere tijd in Krakau en wil je gebruik maken van meerdere bezienswaardigheden dan kan het de moeite waard zijn om te kiezen voor de City Pass. Je krijg hiermee toegang tot 38 musea en je kan gratis gebruik maken van vervoer. Zo kan je gratis van Krakau naar het vliegveld reizen met de pas. Je krijgt ook toegang tot de zoutmijnen en Schindler’s Factory. Absolute aanrader als je de stad gaat bezoeken. Je betaald voor 3 dagen €35. Daarnaast zijn er ook nog goedkopere varianten verkrijg aar. Kijk hiervoor op deze website.

Heb je nog tips laat het ons dan weten in de reacties hieronder!

Tags: ,

Reacties zijn gesloten.