Stedentrip Genua

Stedentrip Genua
Hans@1 Stedentrip 28 oktober 2021 Gewijzigd op:
Informatie voor je stedentrip Genua

Een stedentrip Italië boeken?  Boek een stedentrip Genua.

Genua is de hoofdstad van Ligurië, met ongeveer 1,5 miljoen inwoners, ingeklemd tussen de Golf van Genua en de bergen, is de vijfde grote stad van Italië en de meest actieve stad in de Middellandse Zee, met een lengte van 15 kilometer. Genua is een bestemming buiten de gebaande paden. Het staat nu bekend om zijn industriële en logistieke aspecten in plaats van toeristische attracties. Genua stond ooit bekend als een van de machtigste maritieme republieken ter wereld, daarom kreeg het de bijnaam La Superba.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle reizen naar Ligurië

Prijsvrij Italië banner

Raak gefascineerd door deze bijzondere stedentrip Italië

Maar toch, als je deze stedentrip Italië boekt, zal je gefascineerd raken door de geweldige ligging, het historische centrum, de vele bezienswaardigheden en bijzondere sfeer. Boek deze stedentrip bij voorkeur in het voorjaar of najaar. Een stedentrip Genua is misschien wel de mooiste stedentrip Italië.

woeste kustlijn van Genua

De woeste kustlijn van Genua

Genua, een fascinerende stad

Sinds de Middeleeuwen staat Genua bekend om zijn vermogen om de zeeën te bevaren, allianties aan te gaan en handelsnetwerken te ontwikkelen. Genua heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke haven en financieel centrum in Europa. Tegenwoordig is de rijkdom uit het verleden afkomstig van 140 paleizen gebouwd door de heersende familie, vele rijkelijk versierde kerken en kunstcollecties. Vanaf het paleis leiden de smalle en donkere middeleeuwse straatjes genaamd Carouge naar de Ligurische Zee, het op een na grootste middeleeuwse historische centrum van Europa na Venetië. Genua is een authentieke stad met vele niveaus en contrasten die fascinerend zijn en zeker het ontdekken waard. Volgens de kenners behoort een stedentrip Genua tot de mooiste van Italië en is deze nog meer bijzonder dan een stedentrip Rome.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle reizen naar Ligurië

Verblijf tijdens je stedentrip Genua in een zeer bijzonder hotel

Als je een stedentrip Genua hebt geboekt, wil je natuurlijk wel overnachten in een bijzonder hotel. We hebben een overzicht gemaakt van hotels met een rijke historie en bijzondere uitstraling. Je kunt tijdens je verblijf in Italië ook in een all inclusive Apart hotel overnachten.

Hotel Bristol Palace

Genua is een relatief compacte stad, zolang u een geschikte plek kiest om ervan te genieten, kunt u deze bijna overal te voet verkennen. Het Bristol Palace Hotel heeft een elegant 19e-eeuws gebouw en is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van deze fascinerende stad. Het Bristol Palace in zijn schitterende art-nouveaustijl werd gebouwd in 1905 en bood vroeger appartementen aan de rijkere families. Op de tweede verdieping, werden ooit de vieringen van de hogere klasse van Genua gehouden, maar tegenwoordig is dit een openbare ruimte, zoals de ontbijtzaal met een plafond, wat mooi beschilderd is. Het meest opvallende detail van het hotel is de ovale marmeren trap.

Stedentrips vriendinnen banner

Winkelen in Genua

 • Drogheria Torielli [Spice Shop] In deze prachtige apotheek, opgericht in 1930, kun je nog steeds alles kopen wat je ook in oude apotheken kon kopen: verschillende soorten thee, heerlijk ruikende kruiden, specerijen, drankjes en koffie. Deze staan netjes uitgestald in oude houten kasten en glazen potten. Stop zeker en ga terug in de tijd.
 • Antico Forno della Casana Deze gespecialiseerde bakkerij biedt de lokale bevolking de beste Focaccia en Grisini die er te koop is in de stad. Focaccia wordt het best vers gegeten, als je het bij het ontbijt in een cappuccino doopt, word je direct als een Genuese beschouwd.
 • Antico Barberia Om het traditionele scheren te ervaren, loop je door deze historische kapperszaak, die in 1882 werd opgericht. Het is gerestaureerd en zelfs als je je niet hoeft te scheren kun je zijn fantastische Art Deco-stijl eens gaan bekijken.
 • Cremeria Buonafede Italiaans ijs, yes!  Natuurlijk moet je Italiaans ijs eten als je het schiereiland bezoekt. Er is echter een smaak die alleen in Genua te vinden is. Dit ijs smaakt een beetje naar cappuccino, maar is veel beter dan welk ijs met cappuccino-smaak dan ook dat je ooit hebt gegeten! De lokale bevolking is er het hele jaar door dol op, vooral Cremeria Buonafede, is een aanrader om een ijsje te gaan eten.
 • Confetteria Pietro Romanengo Gelegen in de bredere Via di Soziglia, kan het worden herleid tot zoete tradities. Deze winkel is voor het eerst geopend sinds 1814. Het vakmanschap van het maken van de meest aparte snoepjes is al zeven generaties lang doorgegeven, en het interieur is antiek en charmant. De voortreffelijke handgemaakte snoepjes zijn diep geworteld in de cultuur en zijn absoluut de zoetste souvenirs die uit Genua zijn meegebracht!
karakteristieke trappen in Genua

Karakteristieke Italiaanse trappen in Genua

Bezienswaardigheden in Genua

Kerken van Genua

Als de gouverneur de leiding krijgt over Genua vanuit zijn hertogelijk paleis, is zijn macht beperkt omdat de echte heersers verschillende invloedrijke Genuese families zijn. Elke familie woont in zijn eigen paleis, heeft zijn eigen kerk op het plein en discussieert in dit centrum van de macht. Om hun macht en rijkdom te tonen, bouwden mensen torens (hoewel er nog maar 5 van de 65 over zijn).

Zorg ervoor dat u tijdens uw bezoek de volgende drie kerken bezoekt:

 • San Mateo is de zetel van de familie Doria en de meest prominente leden van André Doria zijn in de gotische San Mateo-kerk uit de 12e eeuw hier begraven.
 • Chiesa di Santa Maria di Castello ligt in het oudste deel van de stad, waar ooit een versterkt kasteel stond. De kerk werd gebouwd in 900 na Christus. Het toont ook prachtige kunstwerken die de belangrijkste collecties van adellijke families in elke historische periode vertegenwoordigen. Deze prachtige kerk ligt volledig buiten de gebaande paden en is een echt juweeltje dat het ontdekken waard is, met veel verborgen kapelletjes en tuinen.
 • De basiliek van San Lorenzo, met lagen wit Carrara-marmer en zwarte leisteen, is de zetel van de aartsbisschop van Genua. Deze indrukwekkende kathedraal is gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw en heeft prachtige 14e-eeuwse Byzantijnse plafonds en fresco’s.

Prijsvrij Italië banner

Via Garibaldi

Op 250 meter afstand van Genua is een UNESCO-werelderfgoed, dat enorm is ontwikkeld tijdens de kruistochten. Duizenden mensen werden aangetrokken door de stad waar ze uitrustten voordat ze aan boord van het vliegtuig gingen en herstelden na hun terugkeer. Met de snelle ontwikkeling van steden is stadsplanning noodzakelijk. Tijdens de Renaissance bouwden edelen Via Garibaldi (voorheen bekend als Strada Nuova), het meest luxueuze paleis van Genua, dat het rijke en glorieuze verleden van Genua laat zien.

fontein Genua

Een van de fonteinen in Genua

Neem even de tijd om door het voetgangersgebied van de stad te slenteren en bezoek zeker enkele van deze paleizen:

Palazzo Baldassarre

Lomellini is een designwinkel in Palazzo Baldassarre Lomellini. Elke kamer is gewijd aan een specifiek thema en de items erin zijn gekozen door de familie Banyala die het paleis heeft gerestaureerd. De decoraties zijn prachtig, met fresco’s en plafondschilderingen van beroemde kunstenaars 18e-eeuwse Romeinse taferelen van Andrea Semino die de veranderingen in het paleis door de jaren heen hebben overleefd.

Palazzo Bianco:

Rolli Palace is de voorouder van de Michelingids. Deze herenhuizen voldoen aan alle voorwaarden en bieden plaats aan keizers, koningen of ambassadeurs. Om deze edelen te mogen ontvangen, voor de toenmalige adellijke familie, verdient het zijn naam. Je krijgt waar je voor betaalt, en je aarzelt niet om te pronken met je rijkdom.

In de 16e eeuw werden enkele van de beroemdste schilders door belangrijke families (zoals de invloedrijke Dorias) naar Genua geroepen om hun paleizen te versieren.

Het Palazzo Rosso aan de overkant is ook een bezoek waard, met de nadruk op de prachtige 17e-eeuwse fresco’s. Dit aristocratische Genuese gebouw heeft een aantal kostbare meubels en een groot aantal schilderijen.

TUI stedentrips banner

Palazzo Reale

Dit 17e-eeuwse paleis ligt langs de beroemde Via Garibaldi maar dicht bij de haven. Het werd gebouwd door de Genuese familie Balbi tussen 1643 en 1650. In 1679 nam de familie Durazzo de controle over en bezette de eerste verdieping, terwijl de tweede verdieping werd gebruikt voor ceremonies en banketten. De Troonzaal is hier een van de meest indrukwekkende plekken. De spiegelgalerij die door de familie Durazzo is ontworpen om hun sociale status te vieren, is de mooiste kamer.

Genua aan zee

Genua mooi gelegen aan de zee

Eten en drinken in Genua

Bij een stedentrip Genua hoort natuurlijk ook lekker eten. Wat dat betreft zit je hier méér dan goed.

Mercato Orientale: een authentieke voedselmarkt
De belangrijkste markt in Genua is de hele dag open, dus je kunt hier altijd alle ingrediënten halen voor diverse Ligurische gerechten. Toen Noord-Afrikaanse piratenaanvallen de geschiedenis van Genua beïnvloedden, is de keuken ook beïnvloed door hen; Deze is in Genua dus niet gebaseerd op schaaldieren, omdat vissers vaak werden ontvoerd als keukenarbeider. Door het terrein is er niet veel ruimte tussen de Alpen en de Apennijnen om vee te houden of tarwe te verbouwen. Daarom is de Ligurische keuken gebaseerd op olijfolie en vegetarische gerechten, met kikkererwten en kastanjemeel als hoofdvoedsel. Tegenwoordig is het centrum van de Oriental Market een food court waar u lokale specialiteiten kunt proeven.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle reizen naar Ligurië

Eet ook eens deze lokale gerechten:

 • Panissa: gebakken kikkererwtenmeel – een vullende snack.
 • Focaccia: de bekende Italiaanse flatbread.
 • Pesto alla Genovese: what’s in a name? Pesto is geboren in deze stad!
 • Minestrone soep, een dikke soep met pasta’s.
 • Pansoti: pasta gevuld met wilde kruiden uit het vroege voorjaar.
 • Ripieni: courgette gevuld met eieren, kruiden en Parmezaanse kaas.
 • Polpettone: gehaktbrood met aardappelen en sperziebonen.

Het Italiaanse happy hour is een aperitief. Meestal tussen 7 en 9 ‘s avonds, zal de lokale bevolking zich gaan ontspannen met een glas wijn, bier of een paar sandwiches voor het diner. Midden in Karuji zijn enkele gezellige pleintjes met bars en restaurants.

Piazza del Erbe en Piazza Lavagna zijn onderdeel van een stadsplan om donkere en duistere drugspanden en prostitutiehuizen te sluiten en hiervoor in de plaats hele straten te vernieuwen en te vervangen door restaurants, bars en eettentjes.

Het restaurant Il Genovese, in de buurt van de markt,  is de ideale plek om culinaire specialiteiten te proeven, die daar al vele jaren worden gemaakt. Verken ook eens de vernieuwde haven van Genua. Het katoenmagazijn daar is nu een trendy plek geworden met bars, restaurants en bioscopen, met een prachtig uitzicht over de stad. Ze zijn dan ook populair bij zowel de lokale bevolking en toeristen. De haven is ook een populaire plek om te joggen of wandelen.

TUI fair travel banner

Musea van Genua

Het Aquarium van Genua bevindt zich in de oude pier van Ponte Spinola en heeft de grootste tentoonstelling over aquatische biodiversiteit van Europa, met in totaal 71 aquariums. Vanaf het dak kunt u hier genieten van een prachtig uitzicht op de oude haven en de stad Genua zelf.

Het Galata Maritime Museum verkent de geschiedenis van de Maritieme Republiek Genua vanaf de kust. Het museum is gevestigd in het langst overgebleven gebouw in de oude jachthaven van Genua, waar de keuken werd gebouwd, gerepareerd en gemonteerd. De bijzonderheid van de haven stelt Genua in staat om diensten te verlenen aan grotere schepen, dus het heeft zich meer ontwikkeld dan andere concurrerende havens in de Middellandse Zee. Dit interactieve museum geeft je ook de mogelijkheid om aan boord te gaan van een onderzeeër.

bovenaanzicht Genua stad

Mode kijken en kopen langs de Via XX Settembre

Via XX Settembre staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan leuke boetieks en kunstwinkels in prachtige gebouwen. Hier vindt u ook enkele van de meest aantrekkelijke gevels van Genua, en de overdekte arcades maken deze straatwandeling uniek. Een enorme brug doorkruist deze brede straat, vanwaar je deze lange boulevard kunt bewonderen.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle reizen naar Ligurië

Vervoer in en naar Genua

Een stedentrip Genua boeken vanuit Nederland?

Er gaan geen directe vluchten naar Genua vanuit Nederland, maar je kunt wel overstappen of naar Turijn vliegen. Vanuit daar is een sneltrein verbinding naar Genua. Met de auto is het een dikke 14 uur rijden, wat een beetje veel is voor een stedentrip Genua.

Prijsvrij Italië banner

Reacties zijn gesloten.