Wat je moet weten voor je bezoek aan Auschwitz

Wat je moet weten voor je bezoek aan Auschwitz
Arno@2 Bijzonder 18 juni 2019 Gewijzigd op:

Het kleine Poolse stad Oświęcim in de buurt van Krakau was tijdens de tweede wereldoorlog de meest vreselijke plek ter wereld. Het was namelijk de plek waar de nazi’s vanaf 1940 het concentratiekamp Auschwitz lieten bouwen. Een afschuwelijk aandenken van de Tweede Wereldoorlog. Meer dan een miljoen mensen vonden hier op verschrikkelijke wijze de dood. Een plek zo afschuwelijk dat het misschien zelfs een beetje gek voelt om Auschwitz te bezoeken. Maar toch is een bezoek aan Auschwitz belangrijk, zodat we nooit vergeten wat hier niet zo lang geleden heeft afgespeeld.

Auschwitz bestaat uit verschillende kampen

Veel mensen denken dat Auschwitz één plek is, maar het is eigenlijk een verzamelnaam van meerdere concentratie- en vernietigingskampen. Als eerste lieten de Nazi’s Auschwitz I bouwen. Bij de ingang van dit kamp vind je onder andere de poort met daarboven ‘Arbeit macht frei’. Een paar kilometer verwijderd van Auschwitz I vind je Auschwitz II een vernietigingskamp welke ook wel bekend staat als Birkenau. In dit kamp zijn de meeste slachtoffers gevallen. De bekende spoorlijn stopte hier in dit kamp, waar veel joden direct het leven verloren. Ook werd er een werkkamp  Auschwitz III-Monowitz gebouwd, maar dit kamp bestaat inmiddels niet meer.

Zorg ervoor dat je beide kampen bezoekt. Auschwitz I is vaak het startpunt. Hier vind je veel informatie over het leven in de kampen. Vanaf Auschwitz I rijden er regelmatig pendelbussen naar Birkenau.

Hoe kom ik er?

Auschwitz bevindt zich op ongeveer 1,5 uur rijden van Krakau. Vanaf het busstation in Krakau vertrekken er ieder uur meerdere bussen naar het museum. Een kaartje kost ongeveer 5-7 euro en stopt voor de deur van het museum. Op de bus staat ‘Oświęcim’ of ‘Auschwitz’. Een kaartje kun je kopen bij het loket op het station of in de bus.

Ook is het mogelijk om de trein te pakken naar station Oświęcim. Vanaf het station is er een bus dat je naar het museum kunt brengen. De bus nemen vanaf Krakau is echter een stuk makkelijker.

Ben je met eigen vervoer of beschik je over een huurauto, dan kun je het kamp eenvoudig bereiken. Bij het museum zijn er verschillende parkeerplekken voor een paar euro per dan.

Een georganiseerde tour of zelf Auschwitz bezoeken

Auschwitz is vanaf Krakau eenvoudig zelf te bezoeken, maar je kan er ook voor kiezen om een georganiseerde tour te boeken. Hierbij hoef je niks meer zelf te regelen. Je wordt vaak met de bus opgehaald en teruggebracht bij je hotel. Je hoeft je geen zorgen te maken om lange rijen of het missen van informatie.

Je kan ook zelf met het openbaar vervoer of taxi naar Auschwitz gaan. Toegang is gratis, maar wij raden wel aan om een tour te boeken. Het gebied is namelijk behoorlijk groot en het is erg interessant om informatie te ontvangen van een gids. Kies je voor toegang met een gids dan kun je Auschwitz de hele dag bezoeken. Wil je zonder gids rondlopen, dan is het niet mogelijk om in de middag te komen. Je mag dan alleen voor 10.00 of na 15.00 naar binnen.

Tip! Reserveer van te voren je kaartje. Er zijn namelijk maar een aantal toegangskaarten per dag beschikbaar. Je kan van te voren via visit.auschwitz.org een kaartje reserveren.

Kosten voor een rondleiding

Met een rondleiding met een gids kom je veel meer te weten over de geschiedenis van de kampen. Bovendien komen de meeste gidsen uit de omgeving en hebben ook zij allemaal hun eigen verhaal.

Een rondleiding kun je van te voren al boeken via visit.auschwitz.org. De rondleiding duurt ongeveer 3,5 uur waarbij je zowel Auschwitz I als Auschwitz II zal bezoeken. Een rondleiding kost ongeveer 12 euro per persoon. Er zijn Engelse en Duitse gidsen.

Praktische informatie

  • Draag goede (wandel)schoenen.
  • Een groot deel van het kamp is buiten, dus neem een poncho, paraplu of zonnebrand mee
  • Grote rugzakken mogen niet mee naar binnen. Een tas mag niet groter zijn dan 30 x 20 x 10 cm
  • Neem voor de zekerheid je ID mee. Het kan zijn dat je je moet identificeren

Reacties zijn gesloten.