Stedentrip Doornik

Stedentrip Doornik
Hans@1 Stedentrip 8 oktober 2021 Gewijzigd op:
Informatie over een stedentrip Doornik

Een stedentrip Doornik, zekere bijzonder en de moeite waard.

Wie een stedentrip België wil boeken, zal in eerste instantie denken aan een stedentrip Gent, Brugge of Brussel. Het is goed om te weten dat België meer aantrekkelijke steden heeft voor een stedentrip. Eén daarvan is Doornik, een oude stad vol met bezienswaardigheden. Doornik wordt, in het Frans, ook wel Tournai genoemd.

hotelspecials doornik banner

Waarom een ​​stedentrip Doornik?

Doornik – in het Vlaams- ook Tournai genoemd (in het Frans), ligt ten westen van de provincie Henegouwen aan de Schelde en is een van de oudste steden van België. De stad heeft een zeer charmant stadscentrum, veel oude en mooie plekjes en een rivier waar je heerlijk langs kunt flaneren en genieten van alles wat er op het water gebeurt.

De stad bestond al in de Romeinse tijd en vooral in de Middeleeuwen groeide de stad flink door de bloeiende handel. De stad was een grote lakenmarkt en was ook een belangrijke leverancier van allerlei soorten wandtapijten. In 1513 werd de stad veroverd door Engeland onder leiding van koning Hendrik VIII. Dit maakt het de enige stad in België die onder Engels bestuur stond.

De Notre Dame van Doornik

De Notre Dame van Doornik – Tournai

Wat wil je niet missen in Doornik.

We geven je tips over bezienswaardigheden, musea en activiteiten, maar vertellen je ook meteen waar je terecht kunt voor een heerlijk diner of een avondje uit. Deze bezienswaardigheden mag je in ieder geval niet missen:
Bezoek de klokkentoren van de Grote Markt; Het staat terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Stadhuis van Doornik; Stadhuis van Doornik Het stadhuis van Doornik is gevestigd in een voormalige abdij.
Natuurhistorisch Museum van Doornik; Dit was het eerste museum in België en opende in 1829.

Dit is ook de moeite waard in het kader van je stedentrip Doornik

Musée de la Tapisserie de Doornik: In de 15e en 16e eeuw was Doornik een zeer belangrijke stad voor het weven van wandtapijten, en in dit museum in een prachtig herenhuis kunt u enkele verbazingwekkende voorbeelden uit die periode zien. Deze historische wandtapijten zijn verbluffend in omvang, maar het museum houdt ook textielkunst levend in het hier en nu.
Pont des Trous in Doornik: Dit is een perfect voorbeeld van middeleeuwse bouwstijl. De Pont des Trous, is een brug en een waterpoort gebouwd tussen 1281 en 1329. Samen met een paar intacte torens die de stad omringen is het de belangrijkste overlevende van een oud verdedigingssysteem en het heeft grote torens op elke rivieroever.

Doornik brug Pont des Trous

De brug Pont des Trous in Doornik

Bezienswaardigheden in Doornik/Tournai

Bewonder een van de zeven wonderen van België, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De kathedraal van Doornik, een van de twee Unesco-monumenten op de Grote Markt, is een prachtige mix van romaans en gotisch ontwerp en is gemakkelijk te herkennen aan de vijf plechtige vierkante torens. Met een lengte van meer dan 130 meter en een totale hoogte van 84 meter zijn de proporties van dit monument enorm gezien zijn leeftijd.

Dit moet je ook gezien hebben in Doornik

Stadhuis en klokkentoren; Stadhuis en klokkentoren van Binche Dit prachtige gebouw staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Celles is een mooi dorp in de Ardennen en is daarom opgenomen in de lijst van de mooiste dorpen van Wallonië.
Kasteel van Beloeil; Het Kasteel van Beloeil is ongetwijfeld het mooiste kasteel van de Ardennen.
Ten oosten van de provincie Henegouwen; Dit gebied zit vol verrassingen en verborgen schatten en heeft vele attracties.
Hangende tuinen van Thuin; In deze middeleeuwse stad zijn meer dan 200 hangende tuinen te bewonderen.

Zeker doen tijdens je stedentrip Doornik

Wandel voor een dagje cultuur opsnuiven eens door het prachtige Musée des Beaux-Arts, waar je allerlei schitterende verzamelingen kunt bezoeken. Daarna kun je meteen weer lekker ontspannen in de grote tuinen bij het gemeentehuis.

Bezoek ook Jungle City

Tussen alle vele kunst, cultuur en geschiedenis van Doornik is er zeker één attractie speciaal voor de kinderen. Jungle City, een paar kilometer ten noorden van de Grote Markt, is voor kinderen tot 13 jaar en heeft een miniboerderij skelters, ballenbakken, gamerooms en een cinema. In Jungle City kun je ook genieten van allerlei huisdieren en vogels. Terwijl de kinderen zich in alle veiligheid vermaken kunnen ouders even pauzeren met een koud drankje en genieten van gratis wifi.

hotelspecials doornik banner

Wat is de beste tijd van het jaar om Doornik te bezoeken?

Doornik is een zeer drukke plaats in augustus, mei en september, wanneer de vakanties bezig zijn, dan heeft de stad een grote aanloop van toeristen. Als je niet zo heel veel van drukte houdt en liever een wat meer ontspannen tempo hebt, boek dan zeker je reis voor oktober, december en januari. Wilt u uw vakantiebudget ook nog een beetje in de gaten houden? Kies dan een van de aanbiedingen die vaak al in november worden aangeboden. Maart is meestal de tijd waarin de prijzen juist omhoogschieten en de hoteltarieven ook het duurst zijn.

NSinternational Brugge banner

Vervoer in en naar Doornik

Doornik is gemakkelijk te bereiken met de auto. Vanaf Nederland is het ongeveer 3 uur rijden, afhankelijk van waar je begint. Dat maakt een stedentrip Doornik ook aantrekkelijk in het kader van een last minute autovakantie. De stad is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto. De snelste route voor inwoners van Nederland is via Antwerpen en Gent. Het is belangrijk om uw vertrek goed te timen, want de Antwerpse ring staat bekend om zijn vele files.

Parkeerplaats

In Belgische steden is het nog steeds mogelijk om gratis te parkeren. Er zijn veel plekken waar je gratis je auto of camper kunt parkeren. Er zijn twee grote gratis parkeerplaatsen. We raden u aan te proberen te parkeren op de Parking Esplanade de l’Europe. Dit is een grote parkeerplaats op 5 minuten lopen van het stadscentrum.

Doornik rivier de Schelde

Rivier de Schelde door het plaatsje Doornik

Verblijf in Doornik/Tournai

Naast een hotelkamer boeken in Doornik kun je ook in een appartement verblijven, een villa huren of zelfs een nachtje in het kasteel verblijven! Als je met een groep deze stad bezoekt,  het is ook mogelijk er een 10 persoons vakantiehuis te huren. Vind hier 10 persoons vakantiehuizen in België

Hotels zijn er in overvloed te vinden en de prijs per nacht varieert van 80 euro tot 240 euro per nacht. Voor een hotel met sauna in de binnenstad, betaal je al snel 200 tot 300 euro per nacht. Een kasteel overnachting kost tussen de 150 en 200 euro per nacht, afhankelijk van de luxe op de kamer zelf. Een appartement boek je al vanaf 60 euro per nacht en deze zijn gemakkelijk te vinden.

Eten en drinken in Doornik/Tournai

Belgen zijn echte Bourgondiërs en dat is te merken als je in Doornik ronddwaalt.
Eten en drinken is voor de lokale bevolking erg belangrijk in Doornik en dit komt zeker tot uiting in de grote verscheidenheid aan eettentjes, bistro’s en restaurants in de stad. Vooral op de Grote Markt vind je hele leuke en lekkere restaurants, maar ook op de Scheldekaaien zul je deze volop aantreffen. Hier eet je op het hoogste niveau, maar ook op de wat meer informele plekken eet je doorgaans erg lekkere Belgische streekgerechten, met uiteraard een heerlijk koel Belgisch biertje erbij of een mooie wijn. En aangezien Doornik zeer dicht bij Frankrijk ligt, is ook de Franse keuken goed vertegenwoordigd in deze stad.

Stedentrips Europa banner

De lunch is belangrijk

De lunch is een belangrijke maaltijd in Doornik en sommige restaurants zijn zelfs alleen ’s middags open, dus niet verbaasd staan kijken als je ’s avonds voor een dichte deur staat.  Groepen vrienden, families en ook zelfs collega’s verzamelen zich ‘s middags in de bistro’s en brasseries van de stad en het kan dan ineens in een korte tijd erg druk worden. Dus wees op tijd of eet juist wat later, bijvoorbeeld na half twee. Tijdens de lunch kun je ook vaak kiezen voor een driegangenmenu, waar je voor weinig geld erg veel kunt eten. Pas je aan en doe ook wat de lokale bevolking doet, dus neem de tijd om te genieten van een zeer uitgebreide lunchkaart. Gastronomie in Doornik betekent ook vooral het creatieve gebruik van verse producten. Wil je er met volle teugen van genieten, probeer dan zeker eens een dagmenu en laat je compleet verrassen door de creatieve uitspattingen van de chef-kok. Je zult er geen spijt van krijgen.

Samenvatting boeken stedentrip Doornik, België

Wil je een lekker ontspannen stedentrip waar niets moet en bijna alles kan ga dan zeker eens naar Doornik. Het is een erg leuke stad, volop historie en cultuur, met veel oudere gebouwen, musea en bezienswaardigheden die je vaak op loopafstand bijna allemaal kunt bekijken, zelfs in een paar dagen. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want het is vlakbij. Met de auto ben je er in een paar uurtjes, eten en drinken is zeker niet duur en ook het verblijf betaal je niet de hoofdprijs voor. Het is natuurlijk geen Parijs of een andere grote metropool, maar dat is vooral als je niet van drukte houdt zeker ook heel wat waard. Je kunt er lekker ontspannen, heerlijk eten en volop genieten van het rustige Belgische leven. Pas je aan en kom tot rust in Doornik.

hotelspecials doornik banner

Reacties zijn gesloten.