Openbaar vervoer in Praag (Tsjechië)

Openbaar vervoer in Praag (Tsjechië)
Arno@2 Stedentrip 14 augustus 2020 Gewijzigd op:

De Tsjechische hoofdstad Praag is een geliefde bestemming voor een stedentrip. De stad staat bekend om zijn vele bezienswaardigheden, waaronder de prachtige historische gebouwen en grote pleinen. Een prettig extraatje is dat de prijzen in Praag erg laag liggen, zeker in vergelijking met Nederland. Als je in de Tsjechische hoofdstad bent dan is het leuk om de verschillende wijken te gaan ontdekken. Dit kan je overigens het beste doen met het openbaar vervoer. Het vervoersnetwerk is Praag is van een hoog niveau, waardoor je snel en eenvoudig door de stad kan reizen. Bekijk hieronder meer informatie over het openbaar vervoer in Praag.

Kaartjes kopen voor het openbaar vervoer in Praag

Het openbaar vervoer in Praag bestaat uit metro’s, bussen, treinen en trams. De diensten zijn allemaal actief binnen de hoofdstad zelf. Er zijn verschillende soorten kaartjes verkrijgbaar voor het openbaar vervoer. Je kan gemakkelijk tickets kopen voor een korte periode, bijvoorbeeld voor een half uur of anderhalf uur. De prijs is erg laag. Een kaartje voor 30 minuten kost ongeveer één euro en een kaartje voor 90 minuten kost 1,25 euro.

Zoals je kan merken is het ook het vervoer in Praag bijzonder betaalbaar. Als je op een stedentrip bent in Praag dan kan je het beste een ticket voor een langere periode kopen. Een dagkaart kost slechts 4,40 euro en is geldig voor 24 uur. Een kaartje voor drie dagen (72 uur) kost rond de 12 euro. Echter is Praag ook een ideale stad om wandelingen in te maken. Je zal waarschijnlijk vaker te voet de stad ontdekken dan met de metro of de bus. Het is dan ook slimmer om zo af en toe een kaartje voor een korte periode aan te schaffen.

Er zijn ook nog speciale kortingen beschikbaar voor kinderen en 65 plussers. Het is zelfs mogelijk dat kinderen en ouderen volledig kosteloos gebruik mogen maken van het openbaar vervoer.

Online tickets kopen met de PID Litacka applicatie

Je kan op vrijwel ieder station een kaartje kopen, maar het is veel eenvoudiger om dit met een smartphone te doen. Het is mogelijk om de zogeheten PID Litacka applicatie te downloaden in de App Store of de Google Play Store. De app is uitgebracht door het vervoersbedrijf van Praag. Je kan in de app tickets kopen voor één of meerdere personen. Als je op stedentrip bent kan je ook alvast een vijftal of meer kaartjes kopen en dan hoef jij daar verder niet meer aan te denken tijdens de vakantie. Betalen in de app kan uitsluitend met een creditcard, oftewel Visa, Mastercard of American Express.

Leuk om te lezen: Dit zijn de goedkoopste stedentrips van Europa

Papieren tickets voor het OV

Als je geen beschikking hebt over een creditcard dan kan je ook nog altijd papieren tickets kopen voor het openbaar vervoer in Praag. De kaartjes zijn te koop op meerdere plekken. Je kan terecht bij één van de ticketautomaten op de stations of aan de balie op de grotere stations. Overigens kan je ook gelijk OV-tickets kopen op het vliegveld van de Tsjechische stad. In de tabakszaken zijn meestal ook kaartjes verkrijgbaar, maar die kunnen ook op dat moment uitverkocht zijn. In de tabakszaak kan je uitsluitend tickets voor een korte periode aanschaffen. Tegenwoordig accepteren de ticketautomaten op de stations ook pintransacties, lange tijd kon je alleen met muntgeld betalen.

Verblijf in 3* Appartment in
6 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €94.00
5.png
Bekijken

Metro in Praag

In Praag zijn er drie metrolijnen beschikbaar voor de reizigers. Het gaat om een groene lijn, een gele lijn en een rode lijn. De groene lijn is handig voor vakantiegangers die van het vliegveld naar de stad of andersom willen reizen. De metrolijn start in het oosten van Praag en zal eindigen in de westen. De gele metrolijn rijdt dwars door Praag, terwijl de rode lijn van noord naar zuid gaat. Je kan met de metro dan ook elk uithoekje van Praag bereiken.

De metro in Praag begint iedere dag om 05:00 uur te rijden en stopt pas om 24:00 uur. Het is dus slechts vijf uur per dag niet mogelijk om met de metro te reizen. De metrolijnen komen in de spitsuren ongeveer om de twee minuten voorbij. In het weekend moet je wat langer wachten, ongeveer vijf minuten. De metro’s zijn relatief nieuw en beschikken over kosteloze WiFi. Vergeet niet om voordat je instapt alvast jouw kaartje te stempelen. Dat is vanzelfsprekend niet nodig als je een ticket in de app hebt gekocht.

Metrostation Námesti Míru

Het metrostation Námesti Míru is een bezienswaardigheid in Praag. Het klinkt vreemd, maar er is hier ook echt iets speciaals te zien. Het station beschikt namelijk over de langste roltrap van ons continent. Geloof het of niet, maar een tochtje op de roltrap duurt twee minuten. Vergis je ook niet, de trap rolt bijzonder snel en is simpelweg onwijs lang. Wij raden je dan ook aan om even uit te stappen als je langs het metrostation Námesti Míru komt.

Tram in Praag

Het tramnetwerk in Praag is zeer goed met meer dan 20 lijnen. Je kan dan ook overal komen met de tram. De bekendste tramlijn is 22 en die maakt een geweldig ritje door zowel het historische als het moderne deel van de stad. Je kan eigenlijk vrijwel alle hoogtepunten van Praag ontdekken door alleen gebruik te maken van tramlijn 22. Wij raden je trouwens ook aan om eens een fietstour te boeken in de stad, natuurlijk wel met een gids die je van alles kan vertellen over de omgeving. De tramlijnen rijden om de twee tot negen minuten. In het weekend moet je vaak ietsje langer wachten dan doordeweeks. Je kan ook met de online tickets gewoon in de tram stappen. Heb je een papieren kaartje dan zal je voor het instappen alvast moeten stempelen.

Nachttram

In Praag kan je ook nog in nachtelijke uurtjes in de tram stappen. Er rijden elke nacht speciale nachttrams. Opvallend is dat je geen extra kosten hoeft te betalen, zoals dat in Nederland wel het geval is. De nachttrams rijden ook langs de meeste hotels, waardoor je voor de ingang van het hotel kan uitstappen. Aangezien het nachtleven in de stad erg bruisend en populair is, kan je dan ook het beste met de tram terugkeren naar het hotel.

Kabeltram

Praag beschikt over een kabeltram met een rijke historie. Het is namelijk de oudste kabeltram (Europa) die vandaag de dag nog altijd in gebruik is. Je kan bij de Petrin heuvel instappen en een tochtje maken naar de top van de heuvel. Bovenop de heuvel is het mogelijk om een bezoekje te brengen aan de bekende Petrin toren. Je kan ook nog eens genieten van een wonderbaarlijk mooi uitzicht over Praag en een wandeling maken door de tuinen. De Petrin heuvel staat ook bekend om het prachtige Strahov kasteel. Je hoeft niets bij te betalen voor een ritje in de kabeltram, een normaal ticket voldoet.

Lees ook: 48 uur in Praag

Tramlijn 41

De oudste tram van Praag is lijn 41. Het is een bijzonder tram die al een hele lange tijd door de Tsjechische hoofdstad rijdt. De historische tram is alleen in gebruik in het weekend. Een tochtje in tramlijn 41 is spotgoedkoop, namelijk 1,35 euro per persoon. Er is een gereduceerd tarief beschikbaar voor kinderen ouden, zwangere vrouwen en gehandicapten. Een kaartje kan je enkel en alleen bij de conducteur aanschaffen. Tip, neem contant geld mee!

Gratis reizen in Praag

Je wist het misschien al, maar het is mogelijk dat jij gratis mag reizen in Praag. Als je tussen de zestig en zeventig jaar oud bent dan kan je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Dat kan overigens alleen als je in het bezit bent van een kortingskaart van het lokale vervoersbedrijf. Je kan zo’n kaart ophalen bij de balie op de grotere stations. Vergeet niet om jouw paspoort, een pasfoto en 1,20 euro mee te nemen. Je moet namelijk wel een klein bedrag betalen voor de pas. Ouderen van 70 jaar of ouder mogen gratis reizen zonder een kortingskaart.

Tags: ,

Reacties zijn gesloten.