15x de mooiste bezienswaardigheden van Brugge

15x de mooiste bezienswaardigheden van Brugge
Arno@2 Stedentrip 9 juli 2020 Gewijzigd op:

Brugge ligt op slechts enkele kilometers van ons landgrens en is het ideale uitstapje als je een leuke Europese stad wilt bezoeken. Vanwege de welvarende tijden door de handel kent de stad een prachtige historisch centrum vol met bezienswaardigheden. Verken Brugge en ontdek de mooiste hotspots. Zeker een aanrader is om een aantal dagen in de stad te verblijven.

Belfort

Laten we maar direct met het meeste opvallende bezienswaardigheid van Brugge starten. De 83 meter hoge Belfort zie je van verre staan en werd vroeger gebruikt als overdekte markt. Het waren allemaal voornamelijk commerciële goederen die hier werden verhandelt zoals wol en lakens. Maar het was ook het stadsarchief van de stad.

Momenteel staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kan nog steeds de 366 treden lange trap op om te genieten van een prachtig uitzicht bovenin de toren. Overigens kom je op de weg omhoog allerlei mooie dingen tegen zoals de vroegere schatkamer.

Verblijf in 4* in
2 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €45.00
14.png
Bekijken

Prinselijk Begijnhof

Een bijzondere plek in Brugge is absoluut het Prinselijk Begijnhof! Het werd in de 13e eeuw gesticht waar ongehuwde of weduwe Begijnse vrouwen leefde. De vrouwen die hier woonde vormde een vrije Romeins-Katholieke gemeenschap. Dit betekend dat zij onder iets minder strikte voorwaarde konden vestigen. Zo legde zij niet een geloofde voor het leven af, maar kon dit ook tijdelijk.

Vanaf de 18e eeuw werden de huisjes hier wit en dat is vandaag de dag nog steeds zo. Doordat er begin ’30 geen begijnse vrouwen meer waren nam een nonnengemeenschap haar intreden in de huisjes. Deze leven nog steeds in de witte huisjes op huisnummer 1 na. Dit is een museum geworden waar je een kijkje kan nemen.

Leuk om te lezen: Zo ziet een romantisch weekendje Brugge eruit

De Markt (vol bezienswaardigheden Brugge)

Het belangrijkste plein van Brugge is toch wel de De Markt. Dit is het plein waar onder andere het belfort lig en waar vroeger de meeste handel werd gedaan. De plein is geheel autovrij waardoor je hier heerlijk kan wandelen langs de historische gebouwen. Je vindt hier vaak verschillende evenementen waaronder met kerst de bekende kerstmarkt.

De noordkant van de Markt vind ik persoonlijk erg mooi. Deze kant wordt gekenmerkt door de prachtig typische huisjes. Ze doen mij altijd een beetje denken aan de oude grachtenpanden uit Amsterdam. Schitterende gevels zorgen voor een onvergetelijk sfeer op het plein.

Stadhuis

Het stadhuis van Brugge is redelijke bijzonder. Los van dat het een prachtig gebouw is, is het ook één van de oudste stadhuizen van België. Toen de toren met het stadsarchief in de brand kwam te staan, werd het Stadhuis gebouwd en sindsdien is dit de plek waar het stadsarchief ligt opgeslagen. Maar het absolute pronkstuk is toch wel de muurschilderingen in de gotische zaal van het Stadhuis.

Brouwerij de Halve Maan

Brouwerij de Halve maan is een absolute aanrader om te bezoeken. De bierbrouwerij is de enige Brugse brouwerij en ligt midden in het centrum van de stad. Je kan alles leren over het brouwen van het bier en er zit tevens een museum gevestigd. Maar natuurlijk is het belangrijkste het proeven van dit heerlijke bier. Ga er lekker voor zitten en geniet van het heerlijke goudgele spul.

Ga naar de website als je meer wilt weten over de openingstijden en kosten voor een rondleiding.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=VLX5paCkO_8&feature=emb_title

Leuk om te lezen: De leukste uitstapjes voor bierliefhebbers in België

Frietmuseum

Hebben we al een glaasje op dan kan natuurlijk het andere Belgische hoogtepunt niet achterblijven. De friet in België is uniek en nergens ter wereld zo lekker. Er is in Brugge zelfs een volledig museum aan gewijd en hoe leuk is het nou om eens wat meer te weten komen over de friet. Natuurlijk met als absolute hoogtepunt een puntzak met heerlijke mayo

De Burg

De Burg is de oudste kern van Brugge en was in de Romeinse tijd een belangrijk knooppunt. Je kan je voorstellen dat hier dus wel wat toegangspoorten stonden om macht te houden op dit belangrijke punt.

Momenteel staan hier veel historische gebouwen waaronder het prachtig stadhuis. Maar je vind hier ook het Landhuis van Brugse Vrije en de Bloedbasiliek. overigens heeft die deze naam te danken aan het heilige bloed van Jezus wat hier bewaard wordt.

Maak een rondvaart over de Brugse reien

Het is niet echt een bezienswaardigheid van Brugge, maar het hoort absoluut bij het historisch besef van de stad. Brugge heeft net zoals Venetië een groot aantal kanalen welke altijd een belangrijke rol hebben gespeeld. Veel bezienswaardigheden zijn dan ook te zien vanaf het water. Doe je een rondvaart met gids dan krijg je ook de mooiste verhalen te horen. Super leuk, want er zijn echt veel leuke weetjes over de stad.

Basiliek van het Heilig Bloed

Eigenlijk is de Basiliek van het Heilig Bloed best een bijzonder gebouw. Zo is de Basiliek van het Heilig Bloed gebouwd bovenop de heilige Basiliuskerk. Het onderste gedeelte van de kerk is dan ook volledig Romaans terwijl het bovendeel Gotisch is.

Het bijzonderste aan deze kerk is toch wel het verhaal dat hier een stuk stof ligt met he bloed van Jezus. Volgens de verhalen zou een graaf het hebben meegenomen uit Jeruzalem en hier opdracht hebben gegeven om de kerk te bouwen. Het heilige bloed van Jezus wordt momenteel bewaard in een met goud en edelstenen versierde schrijn.

Chocolademuseum Choco-Story

Heb je al genoeg gegeten en gedronken? Mooi, want nu gaan we naar Chocolademuseum Choco-Story. België staat natuurlijk bekend om haar heerlijke chocolade en dat is al reden genoeg om naar dit museum te gaan. Je krijg hier voor slechts €10 per persoon een complete rondleiding met uitleg over de geschiedenis van chocolade. Uiteraard krijg je ook het één en ander te proeven en zijn er leuke demonstraties hoe er bijvoorbeeld bonbons worden gemaakt.

Ook leuk om te doen is een workshop! Je leert dan voor slechts €35 je eigen chocolade te maken

Sint-Janshospitaal

Het Sint-Janshospitaal is een 19e eeuws gebouw wat functioneerde als als ziekenhuis. Het middeleeuwse ziekenhuis werd in 1977 verlaten voor een moderner ziekenhuis waarna het een museum werd. Je kan zien hoe vroeger ziekenhuizen waren en er is onder meer een oude apotheek te vinden. Ook worden hier de schilderijen van de bekende Vlaamse schilder Hans Memling tentoongesteld

Concertgebouw Brugge

Het rode Concertgebouw van Brugge is misschien niet het mooiste gebouw om te zien, maar staat vooral bekend om haar prachtige akoestiek. Super leuk is om de belevingsparcours te doen. Met deze verkenningstocht leer je alles over muziek maar is er ook een hele expositie te zien. Zowel voor kinderen als volwassen een must om eens te bezoeken. De tarieven zijn voor volwassenen €10 en kinderen €5.

https://www.youtube.com/watch?v=qEYXGrq-mhw&feature=emb_title

De Ezelpoort

Een bezienswaardigheid van Brugge wat al ver terug gaat in de geschiedenis zijn toch wel de stadspoorten. Vroeger was Brugge omringd met stadsmuren en je kon de stad dan ook alleen betreden door één van de poorten te gebruiken. Momenteel zijn er nog vier stadspoorten te vinden waarvan de Ezelpoort absoluut de mooiste is. Leuk om even over de stadspoort te wandelen en te zien hoe groot hij eigenlijk is.

Onze-Lieve-Vrouwe Kerk

Je hebt op meerdere plaatsen een Onze-Lieve-Vrouwe Kerk en zo is het ook een bezienswaardigheid in Brugge. Veel toeristen vinden deze kerk de mooiste van Brugge en de geschiedenis van de kerk gaat dan ook terug naar 1230. De kerk heeft een 122 meter lange toren en is het op één na grootste bakstenen gebouw ter wereld. Maar het absolute hoogtepunt is het marmeren beeld met de naam ” Madonna met kind”.

Historium

Als je iets over de geschiedenis van de stad wilt leren kennen dan met je het Historium niet overslaan. Het is een interactief museum waarop een bijzonder verhaal over Brugge wordt verteld. Zo volg je onder meer een liefdesverhaal om alles wat leuker te maken. In totaal ben je met de interactieve tour een half uur bezig en dan weet je alle belangrijke mijlpalen van de stad. Super leuk!

Absoluut een aanrader is om de Virtual Reality te doen in het museum! Je leert de stadscentrum dan ontdekken in de Gouden Eeuw

Heb jij nog goed tips als het gaat om bezienswaardigheden in Brugge? Laat het ons dan weten in de reacties hieronder.

Tags: ,

Reacties zijn gesloten.