Wat doen in Kortrijk? 10 mooiste bezienswaardigheden

Wat doen in Kortrijk? 10 mooiste bezienswaardigheden
Arno@2 Stedentrip 28 oktober 2020 Gewijzigd op:

Kortrijk ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van de ons land en ligt vlakbij de Franse grens. Het prachtige authentieke Kortrijk ligt vol met schitterende bezienswaardigheden zoals prachtige middeleeuwse kerken, de Broeltorens en natuurlijk het Begijnhof. Doe daarbij de gezellige binnenstad en de uitgebreide winkelgelegenheden en je hebt een heerlijke dagje of weekendje weg! Kortom pak je spullen, stap in de auto en ga mee in de reis naar het gezellige Belgische Kortrijk.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar Kortrijk

Begijnhof

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Kortrijk is absoluut het begijnhof. Het authentieke dorp komt uit de dertiende eeuw bestaat uit ongeveer 40 huisjes en werd in die tijd vooral gesteund door de Graven van Vlaanderen. Haar standbeeld vind je ook in de tuin van de begijnhof. Je kan de begijnhof gratis bezoeken en een wandeling maken langs de authentieke huisjes.

Leuk is om het huisje te bezoeken waar je inkijk krijgt in hoe het leven hoe geweest moet zijn geweest. Je kan zien wat ze dagelijks deden en waarom deze plek zo belangrijk voor hun was.

Verblijf in 5* Bungalow in
8 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €4.00
1.png
Bekijken

Het stadhuis

Op de grote markt ligt het stadhuis met gotische bouwstijl. Van buiten is het schitterend om te zien, maar ook van binnen is het stadhuis erg mooi. Het stadhuis wat nu te zien is, staat er sinds 1520. Hiervoor stond er een ander stadhuis wat in 1382 volledig werd verwoest tijdens de Fransen.

Als je goed oplet zie je in de nissen van de gevel prachtige beelden staan. Dit zijn beelden van de belangrijkste Graven van Vlaanderen. Binnen kan je een kijkje nemen in onder meer de schepenzaal en raadzaal. Beide zien er prachtig uit en voor de schouwen uit de 16e eeuw stelen de show. Voor de rest maken de prachtig glas en lood ramen, kunststukken en muurschilderingen de kamer helemaal af. Met een gids kan je een kijkje nemen die je alles uitlegt over waarom deze kamers zo belangrijk zijn.

Leuk om te lezen: De leukste tips voor Gent

Broeltorens Kortrijk

De Broeltorens zijn echt het meeste herkenbare punt van de stad. De torens staan beide aan een kant van de Broelbrug en diende dan ook om de brug te beschermen. Ooit liep er op deze hoogte tevens de stadsmuren maar deze zijn allemaal vergaan. Zelfs de torens zijn meerdere keren hersteld door aanslagen op de toren. Leuk om te weten is de één toren vooral het verkeer over de brug in de gaten hield en de andere toren een wapenopslag was.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar Kortrijk

Groeningepark

Het Groeningepark staat niet perse bekend als park om heerlijk te gaan zitten. Als het mooi weer is dan is het dit natuurlijk wel super lekker, maar vooral de poort en het monument zijn spelen hier een belangrijke rol. Vanwege de 600ste verjaardag van de Guldensporenslag zijn deze geplaats. Het park is dan ook op de plek gebouwd waar in 1300 werd gevochten wat ook bekend stond om de Slag bij Kortrijk.

De poort geeft je toegang tot het schitterende park richting het monument. Het gouden monument Maagd van Vlaanderen geeft direct weer wat zich heeft afgespeeld. Met haar ene hand houd ze een leeuw vast terwijl ze in haar andere hand een speer vast heeft. Deze speer wijst dan weer richting Frankrijk.

Museum Kortrijk 1302

Ben je onder de indruk van de bezienswaardigheden van Kortrijk in het Groeningepark? Dan mag een bezoek aan het Museum Kortrijk 1302 niet ontbreken. In het Begijnhofpark vind je het museum Kortrijk 1302. Het museum verteld je het verhaal wat zich hier allemaal heeft afgespeeld in het jaar 1302. Je leer alles over veldslag die hier heeft plaatsgevonden, maar ook wat de gevolgen ervan waren voor de stad. Je vind onder meer wapenuitrustingen, maar ook een reuzegrote maquette van de veldslag. Kortom een indrukwekkend kijkje in het belangrijkst stukje geschiedenis van de stad.

Het shoppingcenter

Middenin het centrum van Kortrijk vind je het overdekte centrum “K in Kortrijk”. Het is een leuk overdekt winkelcentrum met ruim 80 verschillende winkelketens. Als het regent is dit dus de ideale hotspot om heerlijk een aantal uur te gaan winkelen. Wil je hierna een lekker hapje eten dan kan je naar de bovenste verdieping van het overdekte centrum. Hier bevinden zich namelijk alle restaurants en is super gezellig.

Bij het shoppingcenter zit overigens ook een parkeerplaats. Deze ligt onder het shoppingcenter en is een prima uitvalbasis om de stad te ontdekken. Vanaf hier wandel je namelijk makkelijk naar de rest van de hotspots van de stad.

Leuk om te lezen: Mooiste bezienswaardigheden Brugge

Sint-Maartenskerk

De hoge kerkspits zal je waarschijnlijk al van ver zien liggen. De Sint-Maartenskerk is de belangrijkste bezienswaardigheden van Kortrijk en opvallend door de twee verschillende bouwstijlen. In 1862 branden namelijk de torenspits af waarna deze werd herbouwd in een gotische stijl. De rest van de kerk behield de oude bouwstjil.

Wanneer je binnen in de kerk bent dan zal je versteld staan van de vele verzamelingen. Maar ook leuk is de speurtocht door de kerk. Met je smartphone kan je verschillende QR codes scannen waar je op een leuke en interactieve informatie over de kerk en voorwerpen krijgt.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar Kortrijk

Buda-eiland

Buda-eiland heeft een mooie ligging in rivier de Leie die dwars door Kortrijk loopt. Het eiland werd in gebruik genomen nadat de bekende torens waren gebouwd en werd vernoemd naar een stad in Hongarije.

Momenteel staat het eiland bekend bij kunstenaars en vrije levers. Je vind er onder meer de bioscoop, theaters en Budafabriek. Deze laatste is een plek waar 3.000 m2 aan studio’s, tentoonstellingen en workshops te vinden is. In de zomer is het ook erg leuk om naar Buda Beach te gaan. Dit is een strand met grasveld waar je in de zomer heerlijk kan relaxen.

De rozentuin van Kortrijk

Een van de mooiste plekjes is het rosarium van Kortrijk. Het is zelfs één van de bekendste rozentuinen ter wereld! De rozentuin is onder meer onderdeel van het kasteel ‘t Hooghe. De rozentuin bestaat uit meer dan 200 verschillende rozen en er worden jaarlijks steeds nieuwe soorten toegevoegd.

Een bezoek aan de rozentuin is geheel gratis en je kan er een schitterende wandeling maken. Het beste moment om een romantische wandeling te maken langs de prachtig rozen is van juni t/m augustus. De rozen zijn de namelijk in volle bloei en dan zijn ze natuurlijk op hun mooist. Kortom de ideale plek om een prachtige foto te maken van jullie heerlijke weekendje weg.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar Kortrijk

Bierwandeling door Kortrijk

Hoe leuk is om je weekend af te sluiten met een bierwandeling! Tenslotte ben je in het land van het bier. Je maakt tijdens de bierwandeling niet alleen kennis met heerlijk verschillende bieren, maar brengt je ook op leuke plekke van de stad.

Tijdens de biertocht krijg je natuurlijk verschillende bieren uit de omgeving te proeven. Let wel op, want Belgische bieren staan bekend als zware bieren. Dit betekend dat ze hoog aan de alcohol zijn en een overnachting in Kortrijk absoluut een aanrader is. De bierwandeling duurt ongeveer 3 uur en leert je alles over alle biergeheimen die verscholen liggen in het prachtige centrum van Kortrijk.

Ben je geen bierdrinker, maar vind je het leuk om het samen met andere bierdrinkers te doen dan kan je ook een vervangend drankje kiezen. Natuurlijk krijg je dan wel alle mooie verhalen mee.

Heb jij nog tips voor bezienswaardigheden in Kortrijk? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar Kortrijk

Reacties zijn gesloten.