Olifanten in Thailand: Kies voor een liefdevolle olifantenopvang

Olifanten in Thailand: Kies voor een liefdevolle olifantenopvang
Arno@2 Rondreis 17 mei 2019 Gewijzigd op:

De meest prachtige foto’s hebben we allemaal voorbij zien komen van mensen welke een rondrit doen op de rug van een olifant. Helaas hebben deze beelden een ongelofelijke keerzijde waar vandaag de dag hard aan gewerkt wordt. Inplaats van olifanten ritjes kiezen steeds meer toeristen ervoor om de olifanten te bezoeken en verzorgen. Olifanten reservaten spelen hier een belangrijke rol in, maar er is nog een hoop winst te behalen.

Olifanten spelen een ongelofelijk belangrijke rol in Thailand. De dieren werden in de vroege jaren van het land veel gebruikt bij oorlogen en diende daarna een belangrijke rol in de houtkapindustrie van Thailand. In 1989 kwam er een verbod op de commerciële houtkapindustrie waarna de olifanten nutteloos werden. De eigenaren trokken met de olifanten de stad in om te bedelen of dieren kunstjes te laten doen. Andere olifanten werden ingezet in olifantenkampen waar zij toeristen moesten vervoeren op hen rug.

De gruwelijke Phajaan Ceremonie

Iedereen kan zich bedenken dat het onmogelijk is om zomaar op een olifantenrug te zitten. Om dit voor elkaar te krijgen, komen geen maanden lange trainen te pas, maar grijpen eigenaren naar de harden hand. De Phajaan Ceremonie is een oude Thaise traditie waarbij de mahout (eigenaar van de olifant) de ziel van de olifant breekt. Vanaf kleins af aan worden deze olifanten weggenomen bij hun moeder en met stokken, haken en messen mishandeld net zolang zij zich overgaven aan hun verzorgers. Dit ritueel kan soms weken duren voordat het dier zich overgeeft en heeft ongelofelijk gevolgen voor het beest. Met deze mishandeling heeft de huid van de olifant namelijk zoveel te voortduren gehad dat deze een stuk dunner blijft. Wanneer de olifant ouder is, kan de mahout de olifant makkelijk naar links en rechts laten bewegen door op deze plekke met een haak te drukken. Het gevolg een tamme olifant welke toeristen de dag van hen leven bezorgd, maar zelf een ongelukkig heeft.

Verblijf in 4* in
8 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €635.00
14.png
Bekijken

Goede olifantenreservaten herkennen

De olifanten welke worden opgevangen worden, zijn vaak overgekocht van hun vorige eigenaar. Hier hebben zij vaak een vreselijke tijd gehad en vrijwel allemaal hebben te maken gehad met de Phajaan Ceremonie. Doordat zij al een groot deel van hen leven in gevangenschap hebben doorgemaakt, kunnen zij niet uitgezet worden in het wild en daarom zijn er zoveel olifantenreservaten in Thailand. Zij geven de olifanten met een vreselijk verleden een tweede kans!

Ondanks er steeds betere opvangcentra komen, zitten er ook nog voldoende toeristenmagnaten tussen. Zij nemen het nog steeds niet zo nauw met het welzijn van de dieren en zijn vooral uit op geld. Vaak communiceren zij dat het welzijn van de dieren voorop staat, maar als je goed oplet dan kom je al gauw tot de conclusie dat dit helemaal niet het geval is.

Deze foto is daarvan een prachtig voorbeeld. Het ideale plaatje waarbij een dame plaatsneemt op een jonge olifant. Prachtig plaatje voor thuis toch? Een goede olifantenreservaat laat bezoekers niet op de olifanten zitten en vrij veel zijn inmiddels ook gestopt met het gezamenlijk wassen van de olifanten.

Hieronder een aantal punten waarop je een goede olifanten reservaat kan herkennen

  • Olifanten kunnen vrij rondlopen zonder zij aan kettingen zitten
  • Er worden geen haken gebruikt in het bijzijn van de dieren
  • Olifanten zijn niet gemaakt om bereden te worden. Ook niet zonder zitting in hun nek!
  • Er worden geen shows gegeven
  • Olifanten hebben toegang tot vers eten en drinken
  • Olifanten zijn kudde dieren. Goede reservaten zorgen dat de dieren dan ook bij elkaar kunnen komen

Een ander belangrijk punt is dat de olifanten welke hier zitten vaak allemaal te maken hebben gehad Phajaan Ceremonie. Je ziet vaak veel littekenweefsel en roze plekken op hen huid. Dit zegt niets over de huidige verzorging van de olifant, maar wel over de traumatische ervaring van het dier in het verleden.

Goede olifantenreservaten bezoeken

Gelukkig zijn er vandaag de dag steeds meer olifanten reservaten welke de beste intenties hebben met de dieren. Natuurlijk valt er nog een hoop winst te behalen, maar een paar reservaten in Thailand zorgen voor een goede ontwikkeling in het land.

Zij zorgen voor minder dierenleed en nog belangrijker bewustwording van de problemen bij de toeristen en bewoners. Hieronder een aantal reservaten welke positief aangeschreven staan door verschillende instantie’s

Wildlife Friends Foundation Thailand, Huan Hin

WFFT werd opgericht in 2001 door Edwin Wiek met de behulp van de lokale bevolking van Petchaburi. Inmiddels is het centrum uitgegroeid tot 450 verschillende dieren waar je vandaag de dag nog steeds een rondleiding kan krijgen. De natuurlijk omgeving biedt een uitermate goede bescherming voor de olifant waar zij geheel vrij kunnen rond bewegen.

Je kan hier een halve of hele dag verblijven en kennis maken met de olifanten. Aan de hand van je gids leer je alles over de olifanten en dieren in het park. Voor een halve dag betaal je ongeveer €30 terwijl een hele dag slechts €45 kost. Hierbij krijg je zelfs de mogelijkheid om de olifant te voeren. Vanaf 1 juni geldt een nieuwe “Meet and Feed Experience” waarbij de olifanten zelf bepalen of ze in contact willen komen. Vanaf een speciaal platform kunnen zij ervoor kiezen om begroet en gevoed te worden door de gasten.

https://www.instagram.com/p/BI0JSuzA8p9/

Voor meer informatie kijk op de website van Wildlife Friends Foundation Thailand

Elephant Nature Park, Chiang Mai

Elephant Nature Park is gelegen in het noorden van Thailand en is opgericht in 1990. Het ligt op ongeveer 60km van de stad Chiang Mai en biedt momenteel onderdak aan 35 olifanten. De oprichter is zelfs uitgeroepen tot Nationale held in 2005. Als je het park bezoekt zal je opgehaald worden met een busje waar je een indrukwekkende documentaire te zien krijgt. Op het park aangekomen zie je de olifanten al snel staan en zal je helpen bij het maken van hen voedsel. Sinds 16 April 2018 heeft het park besloten om het wassen van de olifanten verleden tijd is waardoor de olifanten van een steeds natuurlijker verblijf genieten. Wel is het nog steeds mogelijk om de olifanten zichzelf te zien wassen.

Het park biedt verschillende programma’s aan waaronder zelfs een overnachting. Het is dan ook aan te raden om goed te lezen wat goed bij jouw reis en budget past. Wil je meer weten kijk dan op de website van Elephant Nature Park

https://www.instagram.com/p/Bvt0LmMA_Dq/

BLES Elephant Sanctuary

BLES Elephant Sanctuary is opgericht in 2005 door Katherine Connor. Het inspirerende verhaal begon toen zij op 21-jarige leeftijd Thailand bezocht en vrijwilligerswerk ging doen in het olifantenziekenhuis in het Noorden van het land. Hier maakte zij kennis met Boon Lott een jong olifantje die werd verkocht door zijn eigenaar. Katherine wist dat het olifantje dit niet zo overleven en besloot het dier te kopen. Ze zorgde ervoor dat het dier bij zijn moeder kon blijven, maar na verloop van tijd brak het haar poot. Na een tweejarige zorg waarbij het olifantje wonderbaarlijk herstelde, brak het later haar dijbeen waarna het overleed. Dit alles maakt zo een indruk op Katherine dat zei ervoor koos om na 18 maanden hard werken in Engeland uiteindelijk besloot om terug te gaan en een olifantenopvang te starten genaamd Boon Lott’s Elephant Sanctuary. 

Inmiddels telt de opvang 28 olifanten welke de beschikking hebben over  750 hectore natuurbos. Als je verblijft op het park dan help je met de dagelijkse verzorging van de olifanten en observeer je ze zoals ze in het wild zouden leven. De bezoekersaantallen op het park liggen erg laag waardoor de dieren en bezoekers genieten van veel rust.

https://www.instagram.com/p/Bwrw1axACsZ/

Meer informatie kan je op de website van BLES Elephant Sanctuary vinden.

Olifanten reservaten in ontwikkeling

Natuurlijk is er nog een hoop winst te behalen als het gaat om het welzijn van deze dieren. Betekend dit dat we daarom geen enkele olifantenopvang moeten bezoeken? Veel van de deze opvangen kunnen bestaan uit giften van bezoekers van het park. Daarom is het nog steeds belangrijk dat wij deze parken bezoeken, maar hierbij wel de juiste keuze maken. Kies voor een park welke verantwoord met de dieren omgaat en waarbij ontwikkeling niet stilstaat. Een aantal jaar geleden was het wassen van deze dieren nog doodnormaal, terwijl dat vandaag de dag bij steeds minder parken mogelijk is. Alles voor het welzijn van de dieren.

Onze tip is dan ook om je zo goed mogelijk te informeren en te kiezen voor een park waar zij verantwoord omgaan met de dieren. Heb jij nog een olifantenopvang welke je wilt delen met onze lezers? Laat dit onze dan weten dan voegen wij deze graag toe aan de lijst!

Reacties zijn gesloten.