Wijnroute door de Elzas: Mooiste dorpen & bezienswaardigheden

Wijnroute door de Elzas: Mooiste dorpen & bezienswaardigheden
Arno@2 Eten & drinken 16 juli 2020 Gewijzigd op:

De Wijnroute door de Elzas is één van de populairste wijnroute van Europa en met een lengte van 170km leuk om af te leggen per auto, camper of fiets. Bovendien liggen er langs deze wijnroute door de Elzas veel leuke dorpen. Deze wijnroutes liggen in Noordelijk Frankrijk waardoor je vanuit Nederland er zo bent! Wij hebben deze wijnroutes Elzas voor je uitgezet en brengen je langs de mooiste dorpen met verschillende leuke dingen om te doen. Ook als je wilt wandelen in Frankrijk, zijn dit mooie wandelroutes.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakanties in de Elzas

Wijnroute door de Elzas, 170 kilometer

De Wijnroute door de Elzas zelf is 170km en doorkruist de departementen Bas Rhin en Haut Rhin. De route loop van het noorden naar het zuiden aan de oostkant van de bergketen Vogezen. Daarbij loopt dat route van Marlenheim naar Than waarbij je onder weg vele authentieke dorpjes zal passeren en meer dan 15.000 hectare aan wijngaarden. Al met al een prachtig gebied om in een paar dagen te doorkruisen en te genieten van al het moois wat hier te ontdekken is. Hieronder de route die wij afleggen uitgelegd van punt naar punt in de hoofdstukken eronder. Wij raden je aan om tijdens deze wijnreis ook wat te gaan wandelen. Want wandelen in Frankrijk is en blijft bijzonder.

lekkerste wijnstreken

Klik hier voor de kaart

Verblijf in 3* Appartment in
8 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €76.00
1.png
Bekijken

Straatsburg

Straatsburg is leuk in alle seizoenen! Zo is de stad bekend om haar gezellige kerstmarkten in de winter en komt het in de andere maanden tot leven door de mooie authentieke bezienswaardigheden. Zo is een leuke wijk om te bezoeken La Petite France. Het is een authentieke wijk waar het vol staat van de flora en waar je onder meer een leuke rondvaart kan maken.

Een andere prachtige bezienswaardigheid in de stad is absoluut de kathedraal. Wanneer je dichterbij staat lijkt de kathedraal zelfs een klein beetje roze en dat klopt! De kerk is namelijk opgebouwd uit roze zandsteen waardoor het soms een roze gloed heeft. Maar ook binnen is de kathedraal prachtig om te zien. Wanneer je wat betaalt kan je ook naar de toren van de kathedraal. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle hotels in Straatsburg

Obernai

Op 25km ligt de volgende stad Obernai en is één van de bekendste plekken aan de route. Het is een stad met een prachtig middeleeuws centrum vol met vakwerkhuizen en omringd met een prachtige stadsmuur. Wanneer je op donderdag in de stad bent dan moet je een bezoek brengen aan de markt van de stad. De markt is al sinds 1301 op het marktplein en één van de grootste markten van de regio.

Mittelbergheim

Mittelbergheim ligt aan de voet van de Sainte-Odile waarmee het dorp in een prachtig omgeving ligt. Mittelbergheim is dan ook een echte wijstad door de vele wijnvelden in de omgeving. Volgens bronnen waren het de Romeinen die hier ooit mee begonnen waren. De meest verbouwde druif hier is de bekende Sylvaner druif.

Leuk om te lezen: Leukste route door de Champagnestreek

Andlau

Andlau is zo een typisch Frans dorpje wat ooit ontwikkeld is rond de abdij. Het plaatsje is een bezoek tijdens deze wijnroute door De Elzas zeker waard. Dit, de abdij,  is ook direct de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorpje. Volgens de legende is de plaats van de abdij ooit aangewezen door een beer en haar jongen. Zij groeven hier een gat waarna dit de plaats was van de abdij.

Een andere aanrader is om de kasteelruïnes te bezoeken. Vanaf het centrum is het een kleine 40 minuten lopen naar de kastelen, maar dat is het zeker waard. De wandeling start je in het centrum waarna je de prachtig omgeving ingaat. De ruïnes liggen boven op heuvel waar je dan ook een schitterend uitzicht hebt. Tijdens je wijnroute door de Elzas moet je Andlau bezocht hebben.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle hotels in de Elzas

Bergheim

Wanneer je Bergheim zal zien liggen dan vallen direct de muren en 10 torens op. Het is dan ook een typisch middeleeuws dorpjes vol met prachtig huizen uit de renaissance. Leuk om tijdens je wijnroute 

Een bijzondere bezienswaardigheid is het heksenmueum. Tussen 1582 en 1683 was dit de plek waar meer dan 40 heksen werden verbrand als heksenvervolgingen. Heksen werden beschuldigd om een band te hebben met de duivel. Vaak werden zij beschuldigd van rare gebeurtenissen waarbij een dader werd gezocht.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle hotels in de Elzas

Ribeauvillé

Ribeauvillé wordt vaak gezien als het pareltje van het gebied. Ook dit dorp ligt tussen de wijnvelden en als ze ergens om bekend staan dan is het de heerlijke pinot-noir uit dit gebied.

Het centrum van de stad bestaat uit veel historische gebouwen. De mooiste straat van de stad is Grand’rue. Hier vind je de mooiste gebouwen van de stad en is tevens een gezellige winkelstraat.

Een andere activiteit welke je absoluut moet doen is de wandeling naar het Kasteel Sint-Ulrich. Vanuit het centrum is het ongeveer 3km lopen naar het kasteel op ongeveer 500 meter hoogte. Wanneer je hier bent dan kan je ook een bezoek brengen aan twee andere kasteel ruïnes namelijk Chateau du Girsberg en Chateau du Haut-Ribeaupierre.

wandeling in het bos met familie

Hunawihr

Hunawihr is een klein Frans dorpje met slechts een paar honderd inwoners. Eigenlijk zijn de twee hoogtepunten van het dorp diergerelateerd. Namelijk het vogelpark Centre de Réintroduction waar je prachtige ooievaars kan zien en de vlindertuin Jardins.

Meer lezen over: Vogezen ontdekken met deze route!

Riquewihr

Eigenlijk is het een wonder dat het dorpje Riquewihr er nog zo prachtig bijligt. Het dorp heeft namelijk best wat oorlogen over zich heen gehad, maar daar is niets van te merken als je in het stadscentrum loopt. Prachtige nauwe straatjes vormen het beeld van de stad waar de meest prachtig vakhuizen aan gelegen zijn. Rue Charles de Gaulle is de hoofdstraat van de stad waar je ook de prachtig toegangspoort zal vinden. Boven deze poort staat de toren van de stad wat je absoluut gezien moet hebben.

Tevens is het erg leuk om vanuit Riquewihr een wijntour te doen. Dit mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je Wijnroute door de Elzas. Het dorp ligt tussen de heuvels van de Vogezen waar schitterende wijnvelden liggen. Maak een wandeling door het wandelpad van de wijgaarden om een indruk te krijgen hoe mooi het hier wel niet is.

meer in de Vogezen

Kaysersberg

Kaysersberg is net als Riquewihr een prachtig dorp om te bezoeken, maar een stuk minder druk en toeristisch. Ook hier vind je mooie vakwerkhuizen in verschillende kleuren. Het dorp is ooit ontstaan als overgang van de Vogezen naar het vlakke land en ook dit dorp is ooit ontstaan in de middeleeuwen.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn hier de kerk, maar ook de brug die uit de 16e eeuw afstamt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de rivier die dwars door de stad loopt. Ook vind je buiten de stad de ruïnes van het oude kasteel van de stad. Dit was ooit de start van het dorp, maar nu zijn alleen nog de overblijfselen te vinden.

Colmar

Het ontstaan van Colmar gaat al terug naar de 15e of 16e eeuw. Een bezoek aan deze stad is dan ook echt een stap terug in de tijd. Dit dorp was ooit de inspiratiebron voor de Disneyfilm Belle en het Beest!

Wat mij betreft is La Petite Venise de mooiste plek van de stad. Aan het kanaal bevinden zich allerlei vakwerkhuizen met allemaal hun eigen kalar. Je kan je voorstellen dat hier vroeger boten vaarde om de goederen ophaalde bij de huizen. Nu kan je hier een prachtig rondvaart doen.

Een andere bezienswaardigheid van de stad is de kerk Saint-Martin. Oorspronkelijk komt de kerk uit 1366, maar door verschillende branden is er veel renovatie geweest. Zo was de toren ooit mooier als de nieuwere, maar nog steeds prachtig om te zien. Mocht je de kerk waarderen dan moet je ook een bezoek brengen aan het voormalig woonhuis van de dominee. Presbytère Protestant is een prachtig huis met torentje zoals je normaal alleen zit in films.

Een ander gebouw wat prachtig gerestaureerd is, is Maison Pfister. Het komt uit 1537 en is echt één van de mooiste gebouwen uit de Renaissance. De combinatie van het houten voorhuis met wenteltrap en de stenen architectuur daarachter maakt het gebouw uniek.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle hotels in de Elzas

Eguisheim

Een ander gezellig dorp in langs de Wijnroute door de Elzas is Eguisheim. Het ligt ten zuiden van Colmar is om het kasteel van de stad heen gebouwd. Als je de stad van bovenaf zal bekijken zie je hoe mooi in een cirkel de kern is gebouwd. Dit maakt het dorp dan ook echt uniek ten opzichten van veel andere dorpen in deze regio. Leuk is dan ook door over de Rue des Remparts te lopen. Dit is de hoofdstraat die ook weer rond loopt.

spectaculaire wandeltochten in Europa

Mulhouse

Onze rit eindigen we in de populaire plaats Mulhouse. Het is de op één na grootste stad van de Elzas en heeft een mooi historisch centrum. Het mooiste stuk is toch wel het plein Place de la Réunion. Hier vind je onder meer prachtig middeleeuwse huizen en kerk van Saint-Etienne. Een prachtige gotische kerk welke alleen al aan de buitenkant er indrukwekkend uitziet door alle prachtige details.

Maar het meest opvallende aan deze stad is toch wel de geschiedenis in auto’s en trienen. Zo heb je hier het museum van spoorwegen en het museum van oude auto’s. Beide zijn absolute aanrader en wordt aangeraden door veel toeristen over de heel wereld

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakanties in de Elzas

Heb jij nog leuke dorpen die aan de wijnroute aan de Elzas liggen? Laat het ons hieronder weten!

Reacties zijn gesloten.