Ontdek natuurwonder Cappadocië! De mooiste bezienswaardigheden en adembenemende ballonvaart

Ontdek natuurwonder Cappadocië! De mooiste bezienswaardigheden en adembenemende ballonvaart
Arno@2 Reisgids 2 december 2019 Gewijzigd op:

Cappadocië is een enorm natuurgebied in Turkije wat direct indruk op je zal maken. De streek staat vooral bekend de sprookjesachtige grotwoningen, rotsvalleien en ondergrondse steden. Kenmerkend zijn absoluut de kegelvormige rotsen op een natuurlijk manier zijn ontstaan. Een absoluut natuurwonder welke je zou kunnen bezoeken als je op vakantie ben in Ankara, Antalya of Alanya.

Het landschap van Cappadocië

Door de erosie van het vulkanische turfsteen is het unieke landschap van Cappadocië gekenmerkt. Het gebied is 800 km2 en ligt aan de voet van de vulkanen Erciyes Dag en Hasan Dag. Deze twee vulkanen spelen dan ook een belangrijk rol in vorming van dit gebied. Miljoenen jaren geleden barsten deze twee vulkanen uit waarna hier een tufsteenlandschap ontstond. De verschillende gesteenten is de loop van der tijd door verwering gaan eroderen wat uiteindelijk het grillige landschap heeft gevormd. Inmiddels staat het gebied op het Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het sinds de jaren’50 verboden om nog te wonen in dit gebied.

Verblijf in 4* Hotel in
8 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €13.00
1.png
Bekijken

Doen in Cappadocië

Het natuurgebied Cappadocië is ongelofelijk groot en het zal je dan ook niet verbazen dat er ongelofelijk veel te doen is. Wij hebben hieronder een aantal bezienswaardigheden en activiteiten welke je absoluut moet bezoeken.

Ontdek de ondegrondse steden

In de dikke lagen tufsteen welke waren ontstaan door de vulkanische uitbarsten hebben verschillende stammen zich de afgelopen jaren gevestigd. In deze jaren lagen verschillende gevaren op de loer waardoor de bevolking van verschillende steden ondergrondse toevluchtsoorden bouwden. Doormiddel van verschillende tunnels werden deze verbonden met de stad .Hierdoor ontstond er al snel een netwerk aan tunnels en zelfs hele woongebieden onder de dikke laag tufsteen. De stad welke het beste is onderzocht is

Derinkuyu. De stad is 3500 jaar oud en er woonde er zo een 50.000 mensen in die tijd. Eigenlijk is de stad in 1963 per toevalt ontdekt toen een man zijn woning renoveerde en bij een muur slopen een tunnel ontdekte. Uiteindelijk bleek dit een tunnel welke leidde naar de ondergrondse stad.

Kaymakli is de breedste ondergrondste stad en is sinds 1964 geopend om bezocht te worden. Oorspronkelijk had de stad acht ondergrondse verdieping, maar daarvan zijn er slechts vier te bezichtigen. Over de verdiepingen zitten verschillende gebouwen zoals stallen, opslagplaatsen, wijnkelders en zelfs een kerk verspreidt. Er is zelfs een put welke door alle verdiepingen loop om alle verdiepingen van voldoende zuurstof te voorzien

Het sprookjeskasteel in Uchisar

Van oorsprong is Uchisar een nederzetting en ligt aan de rand van het nationale park van Göreme. De plaats zal je direct opvallen door het opvallende 60 meter hoge kasteelberg. Van oorsprong woonde ongeveer 1.000 mensen in het kasteel, maar tegenwoordig zoals vele plekken is het onbewoonbaar. In het kasteel zitten vele kamers, maar ook ondergrondse gangen welke uitkomen in verschillende delen van de stad. De langste gang is de 100 meter lange galerij welke onder meerdere huizen doorgaat. Je kan het kasteel nog steeds betreden waar je een prachtig uitzicht zal hebben. Aan de ene kant over de valei en de andere kant de stad.

Openluchtmuseum Gorëme

In het grillige landschap van Cappadocië is Gorëme een onmisbare plek om te bezoeken. In de Hettitische tijdperk waren het vooral veel mensen die hier hen toevlucht zochten wanneer er vele politieken onrust was. Zij starten met rotsen om te toveren tot bewoonbare plaatsen. Hierna volgde al gauw Christenen welke hier hen toevlucht zochten waarna er er zelfs hele kerken uit de rotsten werden gemaakt. In de zeventiende eeuw was dit zelfs een belangrijk bedevaartsoort. Vandaag de dag kan je dit gebied bezoeken om alle prachtig bouwwerken in de rotsen te bewonderen. Van rotswoningen tot complete kerken waarbij je je maar moeilijk kan voorstellen dat die vroeger ooit een rots was. Absolute hoogtepunten zijn de Karanlik Kilisi en de Tokali Kilisi. Ook wel de donkere kerk en Kerk met Gesp genoemd.

Monnikenvallei

Een ander bijzonder verhaal is zijn de Feeënschoorstenen in de Monnikenvallei. Lang geleden was deze plek de thuisbasis van een gemeenschap kluizenaars. St. Simeo was daarvan de belangrijkste inwoner. Op 16-jarige leeftijd trok hij het klooster in, maar al gauw kwam hij erachter dat hij zich hier niet kon aarde. Hij trok zich terug in een hut waar hij door meditatie en strikte vastentijden een bewonderenswaardige leefstijl erop naliet. Bewonderaars over de hele wereld trokken naar hem toe om hem om raadt te vragen waarna hij vertrok. Hij besloot zijn toevlucht te zoeken in het inmiddels bekenden Monnikenvallei. Hier bouwde hij bovenop de pilaren een platform waar hij weer volop kon mediteren. Vele pelgrims volgde hem en namen tevens een pilaar in gebruik. Uiteindelijk waren er zelfs pelgrims welke de pilaren uitholde en hier een complete kamer in bouwde. Uiteindelijk werd er zelfs een kerk bij de pilaar van St. Simeo gebouwd welke vandaag de dag nog te zien is. De naam van Feeënschoorstenen kwam dan ook voort uit de driehoekige hoedjes welke op deze pilaren stonden.

Kameeltochten

Het gebied is erg groot en het kan daarom leuk zijn om het gebied per kameel te ontdekken. Super leuk zeker wanneer je er een complete route mee aflegt. Vaak brengen ze je dan langs allerlei prachtige oude nederzettingen, valleien en prachtige rotsformaties. De tochten variëren van een uurt tot een paar uur en ligt net aan de route welk je aflegt. Zeker bij zon-opgang of ondergang is dit een echte aanrader. De prijzen zijn vaak voor twee uur rond de €50 per persoon.

Wij waarschuwen wel altijd om een goede kameelschool te kiezen. Er staan zeker bij de belangrijke bezienswaardigheden kameelscholen welke erg opdringerig te werk gaan. Zo sta je als toerist een foto te maken en drie minuten later word je zonder te vragen bovenop een kameel gezet. Natuurlijk moet je naderhand dan ook nog eens de volle mep betalen. Informeer daarom altijd bij je reisleider waar je het beste een kameeltocht kan boeken en blijf uit de buurt bij de opdringerige verkopers.

Luchtballon

Waarschijnlijk is er geen mooiere plek ter wereld om een ballonvaart te maken. Absoluut het hoogtepunt van je reis! Vanuit de ballon heb je een prachtig uitzicht over het prachtige landschap van Cappadocië. Deze onvergetelijke ervaring is helaas niet goedkoop, want een ballonvaart kost je tussen de €120 en €200 per persoon. Voor de ballonvaart moet je vroeg je bed uit, want voor zonsopgang zal je omhoog gaan. Dit betekend dat je om 05:00 uur in de mand zit, maar door de vlammen van de ballon zal je het al gauw heerlijk warm krijgen. Bij het opstijgen zal het al licht zijn waardoor je direct een prachtig uitzicht over de omgeving hebt. Direct zal je ook de vele andere ballonnen opvallen wat echt een beeldschoon plaatje geeft. Je blijft vervolgens ongeveer een uurtje boven waar rotsachtige formaties prachtige groene omgevingen elkaar afwisselen.

Overnachten in Cappadocië

Absoluut een unieke ervaring is een overnachting in Cappadocië. Aan de rand van het stadjes Göreme en Ürgüp is dit mogelijk! De Cave hotels zijn hotels welke in de uitgehakt hotels zijn gevestigd en ondanks dat zijn ze van alle luxe voorzien. De prijzen daarentegen variëren enorm! Zo kan je al kamers huren voor €30 per nacht, maar zitten ze er ook tussen van €250 per nacht. Zo zijn bijvoorbeeld het Charming Cave Hotel  en Arif Cave Hotel een absolute aanrader!

 

Reacties zijn gesloten.