Vervoer in Marrakech: Openbaar vervoer en huurauto

Vervoer in Marrakech: Openbaar vervoer en huurauto
Arno@2 Culturele vakantie 18 september 2020 Gewijzigd op:

Met het openbaar vervoer in Marrakech kan je gemakkelijk de stad verkennen. Maar wil je wat meer dan alleen een vakantie Marrakech dan kan het ook lonen op bijvoorbeeld een huurauto te nemen. Hier lees je alles over wat je moet weten over het openbaar vervoer in Marrakech en een auto huren.

Marrakech is een absolute wereldstad waar je eens moet zijn geweest. Een vlucht duurt ongeveer drie uur, maar er worden ook vaak vluchten met een tussenstop aangeboden. Je zal dan een korte of lange stop maken in de Spaanse hoofdstad Madrid of Casablanca. Wij raden je dan ook aan om een directe vlucht te boeken, dat kan namelijk veel reistijd schelen. Het is ook mogelijk om met de auto naar Marrakech te reizen. Je zal dan met de ferry vanuit Zuid-Spanje naar Marokko varen. Een autorit duurt een stuk langer, maar het is ook weer een spannend en vooral leuk avontuur.

Openbaar vervoer Marrakech

Het openbaar vervoer in Marrakech bestaat uit taxi’s, bussen, treinen en paardenkoetsen. Inderdaad, je kan plaatsnemen in een paardenkoets en je bestemming op die manier bereiken. Het is eerlijk gezegd wel een toeristische manier van reizen en een stukje duurder dan de bus. Echter zal je wel door de stad heenrijden en je kan de omgeving eens goed bekijken. Overigens zijn de taxi’s wel een stuk prijziger dan de paardenkoetsen. Het is ook maar net wat je voorkeur ligt.

Reizen met de bus

Reizen met de bus in Marrakech is misschien niet de allerbeste manier voor de gemiddelde toerist. Het is verreweg de goedkoopste manier van reizen, maar beslist niet de meest comfortabelste. De bussen rijden letterlijk door heel Marokko en je kan dan ook overal komen. Allereerst moet je nog de juiste bus zien te vinden, aangezien deze allemaal op elkaar lijken. De meeste buslijnen zitten voller dan vol. Je moet maar hopen dat je een plekje kan vinden. Een buskaartje kost rond de 50 eurocent. De bussen naar andere steden zijn wel wat duurder, maar nog altijd heel goedkoop. Je kan beter de trein pakken als je een lange reis wilt gaan maken door Marokko.

Reizen met de trein

Comfortabel reizen kan zeker in Marokko, tenminste als je met de trein reist. Vooral de airconditioning maakt een enorm verschil. De grote steden kennen een uitstekende verbinding. Je reist eenvoudig naar Rabat, Fes of Meknes. Het is sinds enkele jaren ook mogelijk om met de TGV te reizen. Er zijn ook verbindingen die langer duren en dan is het noodzakelijk om te overnachten in de trein. Je kan een keuze maken uit de eerste en de tweede klasse. Vanzelfsprekend is de prijs voor een ticket voor de tweede klasse een stuk goedkoper. Echter raden wij je aan om bij lange afstanden alsnog voor een upgrade te kiezen, simpelweg vanwege de drukte in de trein. Kinderen tot en met vier jaar mogen gratis meereizen met de trein en op zaterdag en zondag geldt een vaste korting van 25% op treinkaartjes.

Leuk om te lezen: Leukste om te doen in Marrakech

Taxi in Marrakech

Marrakech kent een druk stadscentrum en de eenvoudigste manier van reizen is met de taxi. De taxi’s rijden niet al te voorzichtig en kunnen dan ook goed omgaan met de drukte op de weg. Je kan bij aankomst op het vliegveld van Marrakech het beste een taxi naar jouw hotel nemen. Dit kost normaliter zo’n 5 euro (50 MAD) voor een ritje. Er zijn ook genoeg taxichauffeurs die liever niet met een meter werken en de hoofdprijs vragen. Probeer een bedrag van 5 euro te hanteren.

Andere ritten binnen de stad kosten ongeveer één of twee euro, bijvoorbeeld in het centrum van de Marokkaanse stad. De taxiprijzen stijgen in de avonduren overigens wel met circa vijftig procent.

Petit of Grand taxi?

Er rijden in Marrakech twee soorten taxi’s. Je kan reizen met een petit taxi of een grand taxi. De petit taxi is geschikt voor maximaal drie personen. Normaal gesproken is dit de snelste manier om bij je bestemming aan te komen en het is ook nog eens spotgoedkoop.

  • De petit taxi is alleen beschikbaar in het centrum van Marrakech. Wil je verder reizen of ben je met meer dan drie personen dan zal je een grand taxi moeten nemen.
  • De grand taxi is voor groepen en niet altijd enkel en alleen voor de toerist. Het kan ook voorkomen dat er meerdere reizigers in één grand taxi zitten en het busje op meerdere plekken zal stoppen. Spreek daarom altijd even jouw wensen met de taxichauffeur af en vergeet ook geen prijs te onderhandelen. Het beste blijft om met een meter te reizen, dat is simpelweg het meest betrouwbaar.

Toeristenbus in Marrakech

Lange tijd reden ze niet meer in de stad, maar sinds een aantal jaar zijn ze weer terug. De rode dubbeldekkers rijden eigenlijk twee verschillende routes. Je raadt het al het zijn twee routes die verschillende delen van de stad laten zien. Het grootste voordeel van de toeristenbus is dat zij je langs de belangrijkste hoogtepunten van de stad brengen. Je kan uitstappen wanneer je wilt en bij een volgende bus weer opstappen. Alles heb je zelf te bepalen. Een dagticket kost je ongeveer €18 per persoon.

Leuk om te lezen: Doen in de Marokkaanse stad Fez

Handig tips voor openbaar vervoer in Marrakech

  • Eten & drinken: In Nederland is het normaal dat wij wat te eten en drinken meenemen in de trein. In Marokko is dat net even anders. Het is vanzelfsprekend dat reizigers die eten in het openbaar vervoer ook delen met de andere reizigers. Neem extra eten mee, want anders kan het nog wel eens een moeilijke trein of busreis worden. Overigens zullen de meeste andere reizigers in eerste instantie weigeren en ook dat is normaal. Na een paar keer vragen zal de desbetreffende persoon het eten gewoon aannemen. Het is een bijzonder ritueel.
  • Ontloop de bus: Hoewel de bus super goedkoop is rijden wij je absoluut af om met de bus te gaan. Er rijden ongelofelijk veel verschillende bussen en als toerist is het maar lastig om hieruit te komen. Sla het dus liever over!
  • Medina autovrij: De Medina is vrij van auto’s en bussen. Het oude centrum is namelijk voorzien van heel veel smalle straatjes waar groot vervoer niet doorheen past. Goederen verplaatsen zij bijvoorbeeld nog steeds per ezel.
Verblijf in 3* Bed & Breakfast in
3 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €42.00
1.png
Bekijken

Auto huren in Marrakech

Als je meer dan alleen Marrakech wilt zien tijdens jouw vakantie in Marokko, dan kan je het beste een auto huren nemen. Je kan online alvast een auto boeken en deze staat dan vervolgens voor je klaar op het vliegveld van de Marokkaanse stad. Vaak is het al mogelijk om een auto te huren in Marrakech voor slechts €20 per dag.

Vergeet alleen niet dat het verkeer bijzonder chaotisch is en niet te vergelijken met Nederland. Wij raden je dan ook aan om de auto zo goed als mogelijk te verzekeren. Je kan ook op de luchthaven een auto huren, alleen dan zal je waarschijnlijk meer betalen.

  • Als je moet tanken ga dan altijd naar een bekende aanbieder zoals Shell of Total. De kleinere tankstations doen namelijk alles om hun winst te verhogen waardoor ze wel eens de benzine verdunnen.
  • Wanneer je buiten Marrakech met de auto gaat rijden doe dit dan nooit in het donker. Wegen zijn vaak niet verlicht en vaak lopen er dieren en mensen op de weg.
  • Je hebt genoeg aan een Europees rijbewijs om in Marrakech te mogen rijden
  • In Marrakech kan je niet in de Medina rijden. Heb je daar dus een accommodatie gehuurd dan moet hem buiten de medina parkeren. De meeste parkeerplaatsen worden beheert en moet je vooraf betalen. Spreek een goede prijs af, want dit kan per keer nogal verschillen.
  • Zeker wanneer je de stad in wilt komen kan het zijn dat je te maken krijgt met verkeerscontroles. Geen paniek, want dit is volkomen normaal een meestal na je papier te laten zien kan je gewoon doorrijden.

 

Heb jij nog tips voor het vervoer in Marrakech? Laat het weten en dan zorgen wij dat we onze informatie bijwerken!

 

Reacties zijn gesloten.