Wat te doen in Fez, Marokko? 9x de leukste tips en bezienswaardigheden

Wat te doen in Fez, Marokko? 9x de leukste tips en bezienswaardigheden
Arno@2 Culturele vakantie 12 december 2019 Gewijzigd op:

Fez of Fés is de op één na grootste stad van Marokko. Hoewel de bestemming slechts 3 uur vliegen is, bevindt je je echt in een andere wereld. De stad kent net zoals Marrakech een rijke geschiedenis, maar is vooral een stuk rustiger als de hoofdstad. Een stad vol met bijzondere verassingen en betoverende straatjes. Struin door de Medina, ontdek de mooiste koninklijke paleizen en kom alles te weten over de verschillende koranscholen. Wij nemen je mee naar de 10 mooiste plekjes van de stad!

Medina van Fez

De medina van Fez is de grootste en mooiste medina van Marokko en kent een geschiedenis van 1200 jaar. Doordat de medina vooral uit smalle steegjes bestaat, zijn auto’s hier uitgesloten en zal je hier uitsluitend mensen vinden. De mensen vervoeren hen producten hier per ezel met kar waardoor je hier echt nog even terug gaat in de tijd. Wanneer je door de straatjes dwaalt kom je de meest bijzondere plekjes tegen en eigenlijk ook mooiste bezienswaardigheden. Wanneer je de medina niet wilt bezoeken per gids dan raden wij aan om de bordjes te volgen. Dit is een goede leidraad om je daar het oude centrum heen te manoeuvreren. Leuk om te weten is dat het is opgedeeld uit verschillende delen, ook wel souks genoemd. Zo is er een kruidensouk, kopersouk en ga zo maar door.

Verblijf in 4* Hotel in
6 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €117.00
5.png
Bekijken

Leerlooierij van Chouara

De Leerlooierij van Chouara is niet te missen wanneer je een bezoek brengt aan Fez. In het hart van de Medina wordt als sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijzen leer gemaakt. De leerlooierij is nog steeds in gebruik en dat is te ruiken! De dierenhuiden worden hier namelijk als eer bewerkt in een mengsel van duivenpoep, urine van ezels en koeien, water, zout en kalk. Na een paar dagen zijn de huiden vrij van haren en een helemaal soepel. Hierna kan er gestart worden met het verven van de huiden. Dit gebeurd met natuurlijk kleurstoffen zoals granaatappels en saffraan. Eerst wordt dit kleurmengsel in een aardwerk vat gedaan waarna de huiden erin gehangen worden. Dit spektakel kan je nog steeds aanschouwen, maar houdt rekening met de sterke geur! Ook is het mogelijk om in één van de winkels om de leerlooierij producten te kopen welke gemaakt zijn van het net gemaakt leer.

Bab Riafa

Bab Riafa is één van de oudste stadpoorten van Fez. De poort bestaat uit twee bogen welke zijn versierd met prachtig mozaïek. Het is de enigste overblijfsel van de Kasbah Riafa waarmee het oude medina van het zuiden afsloot. Tegenwoordig loopt hier één van de belangrijkste toegangswegen van de stad door.

Karaouine Moskee

Karaouine moskee is gebouw in het jaar 869 en is één van de oudste moskeeën ter wereld. De moskee is een belangrijk centra van de arabische wereld waar zowel de binnenkant als buitenkant prachtig zijn. Marmeren zuilen, een schitterende mozaïeken poort en een schitterende fontein kenmerken deze moskee. Helaas moet je als niet-moslim het houden op het stiekem naar binnen gluren. De moskee is namelijk alleen toegestaan voor moslims.

Dar Batha

Dar Batha is een voormalig koninklijk paleis dat werd gebouwd in de 19e eeuw. Het bood onderdak voor verschillende sultans van de stad en werd vanaf 1916 omgebouwd tot museum met meer dan 6.000 verzamelstukken.

Bezoek één van de koranscholen

In de stad zijn verschillende koranscholen te vinden waarvan Medersa Bou Inania de meeste bekende is. Deze oudste koraanschool is de bekendste van de stad en beschikt daarnaast over een naastgelegen moskee. Absoluut één van de meest fotogenieke pleken van Fez door de bijzondere deuren van lood, prachtige mozaïeken en bijzondere houtsnijwerk. Voor een kleine vergoeding krijg je toegang tot de koranschool. Gelukkig kan je het ook gewoon bezoeken als niet-moslim alleen moet je wel opletten dag bij een gebed de koranschool en naastgelegen moskee gesloten is.

Bab Bou Jeloud

Bab Bou Jeloud is de toegangspoort tot de medina. De eerste versie van de poort werd gebouwd in de 12e eeuw waarna er in de loop van de tijd steeds renovaties aan de poort werden gedaan. Zo was de eerste poort vrij simpel, maar is de huidige poort erg mooi om te zien. De poort wordt gevormd door de prachtig oorgangen en de kleurrijke mozaïeken. Vanaf hier heb je toegang tot het oudste gedeelte van Fez wat sinds 1981 op de UNESCO vermeld staat.

De Merinidische graven

Net buiten het centrum van Fez liggen de Merinidische graven. De graven en het oude plaeis zijn niet eens zo bijzonder, maar het verhaal achter de Meriniden en het uitzicht zijn prachtig. Zeker bij zonsondergang een absolute aanrader!

De Meriniden waren het die de nieuwe stadsdeel van Fez stichten. Ooit was dit een los gedeelte, maar het groeide al gauw vast aan de oude stad van Fez. Tegenwoordig is het één van de drie stadsdelen. Deze tijd rond 1270 waren het dan ook de Meriniden welke ervoor zorgde dat Fez uitgroeide tot een welvarende stad. Uiteindelijk zorgde zij ook voor het eerste onafhankelijke madras en enkele belangrijke bezienswaardigheden welke wij vandaag de dag kunnen bezichtigen.

Kruidige tajines met couscous en de lekkerste zoete muntthee

Natuurlijk mag je een goede tajine en verse muntthee op je reis naar deze Marokkaanse stad niet ontbreken. Een tajine is een stoofpot gerecht welke word gemaakt in een gelijknamige aardwerken pot. De Tajine met lamsvlees met bijvoorbeeld pruimen is een echte aanrader! Daarbij krijg je vaak couscous geserveerd en een heerlijk glas zoete muntthee. Vaak kost je avondeten slechts enkele euro’s en vind je vrijwel overal in de stad plekken om te eten. Een absolute aanrader is het restaurant Dar Tajine waar je naast heerlijk eten ook een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Tags: ,

Reacties zijn gesloten.