De 6 mooiste nationale parken in Afrika!

De 6 mooiste nationale parken in Afrika!
Arno@2 Bijzonder 9 september 2020 Gewijzigd op:

Als je graag in de natuur bent en van dieren houdt, dan moet je absoluut in Afrika zijn! Dit continent heeft dan ook heel wat natuurparken waar je op safari kunt, maar welke moet je kiezen? In dit artikel hebben we onze top 6 mooiste nationale parken van Afrika voor je op een rijtje gezet!

Serengeti (Tanzania)

Serengeti is de ideale plaats om de Grote Trek met eigen ogen te aanschouwen. In dit park van 14.765 km² groot komen jaarlijks miljoenen wildebeesten, zebra’s en gazellen langs, op zoek naar voedsel. Serengeti is dan ook een van de populairste safariparken in Afrika en trekt jaarlijks ongeveer 90.000 bezoekers.

Het adembenemende landschap, grote diversiteit aan diersoorten en natuurlijk de Grote Migratie die jaarlijks plaatsvindt zorgen ervoor dat Serengeti echt een bezoek waard is. Dit nationale park in afrika staat ook niet voor niets al sinds 1981 op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. Serengeti betekent trouwens “eindeloze vlaktes”. De grasvlakten reiken namelijk nog verder dan het oog kan waarnemen!

Wil je de Grote Trek meemaken? Dan moet je in januari en februari in Serengeti zijn. Daarnaast is Serengeti het best te bezoeken van mei tot en met september. In deze periode is het niet al te warm en de dieren zullen zich in grote massa’s verzamelen rondom waterpoelen om te drinken. Ook erg leuk om te zien!

Kidepo Valley National Park (Oeganda)

Kidepo Valley National Park in Oeganda heeft een Afrikaans savanne-landschap. Een aantal jaren terug was dit gebied nog te onveilig om te bezoeken, maar de laatste jaren is het enorm verbeterd.

Het nationale parken in afrika is vernoemd naar de Kipedo rivier, die midden door het park stroomt en ontspringt in een berg in Soedan, genaamd de Dongotona. Aan de rand van het park zijn allerlei dorpjes te vinden. Hier wonen de Karimojong, een etnische groep die op een soortgelijke wijze leeft als de Masai.

Leuk om te lezen: 10 leuke bestemming in Afrika

Wij vinden Kidepo Valley National Park een aanrader omdat het hier nog relatief rustig is qua toerisme. Hierdoor heeft de omgeving een unieke ongerepte uitstraling. Wil je wilde dieren spotten? Dan kun je het beste in de maanden juli, augustus en december tot maart hier zitten, want in deze droge maanden laten de dieren zich het meest zien. 

Masai Mara (Kenia)

De Keniaanse Masai Mara is een onderdeel van de Serengeti-vlakte. Hier is dan ook jaarlijks de Grote Trek te zien! Verder staat dit gebied natuurlijk ook bekend om het Masai volk. Dit nomadenvolk is een kleurrijke en bijzondere verschijning door de klederdracht met rode doeken en prachtige juwelen. Tijdens je bezoek aan Masai Mara is het ook mogelijk om een bezoekje te brengen aan het authentieke Masai dorp.

Verder leven er in de Masai Mara ook grote groepen luipaarden, leeuwen en hyena’s. Roofdieren spotten lukt dus makkelijk in dit park! De Grote Trek van gnoes, zebra’s en gazellen is van juli tot oktober in de Masai Mara te zien.

Okavango Delta (Botswana)

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta van de wereld. Het gehele natuurgebied beslaat een oppervlakte van wel 15.000 km² en sinds 2014 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het diverse natuurgebied bestaat onder meer uit rivieren, moerassen, beboste eilandjes, grasvlakten, zandvlakten, savannes en velden vol met riet, lelie en papyrus. Er zijn trouwens geen verharde wegen in dit natuurpark: safari’s doe je dus te voet of met een traditioneel bootje langs het water!

Aangezien de Okavango Delta een waterrijk gebied is, zijn er veel nijlpaarden en krokodillen te vinden. Verder zul je er ook veel olifanten, leeuwen, buffels en nog veel meer andere dieren tegenkomen. Niets voor niets is de Okavango Delta de ultieme plek voor een safari in Botswana. De beste bezoektijd is van mei tot september, want in deze periode is het droog en is de kans het grootst dat je veel dieren spot.

South Luangwa National Park (Zambia)

South Luangwa National Park ligt in het oosten van Zambia en dit park heeft een oppervlakte van ruim 9.000 km². Als je graag een wandelsafari wilt doen, dan moet je absoluut hier zijn!

De Luangwa rivier stroomt door het park en in het water zitten grote hoeveelheden krokodillen en nijlpaarden. Ook zijn buffels, leeuwen, olifanten, verschillende antilope-soorten en nog veel meer andere dieren te vinden in de omgeving. Vogelliefhebbers moeten ook zeker een bezoekje brengen aan dit park, want hier zijn ruim 400 soorten te vinden. Om vogels te spotten, kun je trouwens het beste in het regenseizoen komen. Voor het spotten van wilde diersoorten zijn de droge (winter)maanden geschikt, want dan verzamelen de dieren zich rondom het water om te drinken.

Leuk om te lezen: Tuinroute door Zuid-afrika

Etosha National Park (Namibië)

Etosha National Park is een van de grootste parken in het zuiden van Afrika. Hier zijn veel soorten dieren te vinden, waarvan een aantal soorten in grote aantallen te spotten zijn. Vooral rondom waterplaatsen verzamelen de dieren zich om te drinken.

Verder staat het nationaal park ook bekend om de grote zoutpan. Deze is 110 km lang en 60 km breed en draagt ook de naam Etosha. Etosha betekent “Grote witte plaats” en daar is het park naar vernoemd!

Als je dieren wilt spotten, dan moet je ten zuiden van de zoutpan zijn. Hier zie je veel olifanten, neushoorns, gnoes, giraffen, zebra’s en nog veel meer bijzondere dieren. Ook zijn er veel bijzondere vogelsoorten te zien. De beste tijd om naar Etosha te reizen om wilde dieren te spotten is in de droge wintermaanden. Deze periode loopt van mei tot en met september.

Heb jij nog tips voor de mooiste nationale parken in Afrika? Laat het ons in de reactie hieronder weten!

Tags:

Reacties zijn gesloten.