19 bezienswaardigheden Normandië die je absoluut moet doen

19 bezienswaardigheden Normandië die je absoluut moet doen
Arno@2 Autovakantie 20 mei 2020 Gewijzigd op:

Vakantie Normandië boeken.

Waarom een vakantie Normandië boeken?

Normandië is een gebied in Frankrijk dat rijk is aan cultuur, en bekend staat om de gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog. Met natuurlijk de Normandië bezienswaardigheden als absolute hoogtepunten. Maar wat veel mensen niet weten is dat het ook een prachtige kustlijn heeft, valleien met alleen maar groen, prachtige bouwwerken en nog veel meer. Misschien is Normandië wel het mooiste gebied van de Franse kust. In dit blog gaan we het hebben over de 19 hoogtepunten en bezienswaardigheden voor tijdens je Normandië vakantie.

Particulier huisje Normandië boeken

Als je op vakantie wilt gaan naar Normandië, is het best een goed idee een particulier huisje Normandië te huren. Nog mooier is een particulier huisje Franse kust, direct aan zee. Dit type particuliere vakantiehuisjes Frankrijk vind je met name in Bretagne.

Rouen

De hoofdstad van de regio Normandië is Rouen. Rouen heeft een erg rijke geschiedenis wat niet heel vreemd is want de stad bestaat als sinds de Gallo-Romeinse tijd. Tijdens de tweede wereldoorlog werden zelfs de bruggen opgeblazen zodat de Duitsers niet binnen konden komen. Dit was helaas niet succesvol. De stad heeft dus een periode van wederopbouw gekend. Wat er nu voor zorgt dat de stad weer in zijn volledige glorie is herstelt.

Een must see in Rouen is de klokkentoren Le Gros Horloge. Als je in het oude deel wandelt kan je het bijna niet missen. Het is mogelijk om een audiotour te nemen in de toren zelf.

Mooiste bezienswaardigheid Normandië: Mont Saint-Michel

Bij een vakantie Frankrijk hoort zeker een bezoek aan Mont Saint-Michel. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden van Normandië  Dit eiland voor de Normandische kust is niet alleen sprookjesachtig om te zien het heeft nog een ander magisch aspect. De stad is namelijk maar op één manier te bereiken.

De weg om in Mont Saint-Michel te komen is alleen beschikbaar als er laagtij is. Op het moment dat het hoogtij is komt de weg onder water te staan! Een bezoek aan dit prachtige stadje mag dan ook zeker niet ontbreken als je naar Normandië gaat.

Het mooie middeleeuwse stadje heeft genoeg winkels en bezienswaardigheden waardoor je er wel een dag kunt ronddwalen. Natuurlijk speelt daar de Abdij een ongelofelijk belangrijke rol. De monniken kende hier een roerig bestaan waar zij werden verjaagd door de Engelsen, maar ook bijvoorbeeld tijdens de Franse Resolutie. In deze tijd werd de Abdij zelfs al gevangenis gebruikt. Gelukkig zijn de monniken terug gekeerd en kan je vandaag de dag nog steeds deze prachtige abdij bezoeken.

Pont-l’Évêque

Het mooie dorpje Pont-l’Évêque staat bekend om de gelijknamige kaas. Dit leuke stadje neemt je mee terug in de tijd. De architectuur van de huizen is namelijk alles behalve van deze tijd. De streek Normandië staat bekend om de calvados. Dit drankje kun je dus ook nuttigen in Pont-l’Évêque.

Wat dus ook een leuke bezienswaardigheid is in het dorpje is het Calvados Experience museum hier leer je niet alleen wat over de geschiedenis je kan het ook proeven. Een echte aanrader is om op maandagochtend naar de traditionele markt te gaan. Hier kun je genieten van alle lokale producten. Zorg er wel voor dat je op tijd wakker bent want de markt sluit echt om twaalf uur.

Caen

Caen is een grote stad in Normandië en prachtige om te bezoeken. Zeker Abbaye-aux-Hommes en Abbaye-aux-Dames zijn absolute aanraders! De twee abdijen zijn gebouwd Door Willem de Veroveraar in 1063. Rond deze twee abdijen is de rest van de stad gesticht.

Ook mag een bezoek aan Le Mémorial niet ontbreken. Het oorlogsmuseum geeft iedereen inzicht over de tweede wereldoorlog, maar ook in de periode daarvoor en daarna. Natuurlijk komt het verhaal van D-Day hier terug, maar ook persoonlijke verhalen zijn hier te vinden. Hierdoor krijgt je bezoek nog meer lading en inzicht wat er in de periode allemaal gebeurd moet zijn.

Het Monethuis

Het Monethuis was het huis van de beroemde kunstenaar Claude Monet. Hij heeft hier gewoond tot aan zijn dood. Op deze locatie heeft hij ook een paar van zijn beroemdste schilderijen gemaakt. Tegenwoordig is het huis het Foundation Claude Monet Museum.

Een echte aanrader is om hier naartoe te gaan in de lente. Als de tuinen in bloei staan is het prachtig om hier doorheen te wandelen. Verder zijn de kamers in het huis gerestaureerd zodat je een gevoel krijgt hoe het vroeger was. In het oude atelier kan je ook nagemaakte schilderijen zien die gemaakt zijn.

Pont de Normandie

Voor de meeste mensen die al een met de auto door Frankrijk hebben gereden is deze brug al bekend. De Pont de Normandie is de bekendste brug van Normandië en met een goede reden. De kabelbrug is namelijk twee kilometer lang en loopt over de Seine. De brug is zo bijzonder omdat hij erg stijl omhoog loopt zodat zelfs grote schepen er met gemak onderdoor kunnen. Voor de mensen die iets langer van de brug willen genieten. Je kan er ook overheen wandelen of fietsen.

Let wel op; het is gelegen op een tolweg dus je moet betalen om erover te mogen.

Normandy American Cemetery

Tijdens de bestorming van Normandië zijn er verschrikkelijk veel Amerikaanse doden gevallen. Op deze begraafplaats worden de in totaal 9387 overleden Amerikaanse soldaten geëerd. De begraafplaats zelf is erg indrukwekkend. Het staan namelijk vol met witte kruizen. Ook is er voor de soldaten die vermist raakten of niet meer geïdentificeerd konden worden een gedenkteken gemaakt. Dit bestaat uit een zeven meter hoog beeld met daaromheen een halve zuil. Voor de mensen die hun respect willen betuigen tijdens het bezoek is er ook een kapel.

Abdij van Jumièges

In de vallei van de Seine kan je de Abdij van Jumièges vinden. De abdij stamt uit het jaar 654! Dit betekent dat de abdij er al bijna veertien eeuwen staat. De abdij is gemaakt van wit steen en dit zorgt ervoor dat het in het bossige gebied vanaf overal te zien is. Dit komt ook deels doordat de torens bijna vijftig meter hoog zijn. Doordat de abdij geen dak meer heeft is het overal prachtig licht. Het is niet voor niets dat dit de best bezochte abdij van Frankrijk is. Mocht je dan ook in alle rust willen genieten van dit prachtige zicht zorg er dan voor dat je het een keer bezoekt buiten de vakantieperiodes.

Falaises d’Etretat

De kliffen van Etretat zijn voor veel mensen een bekend gezicht. Of het nu komt door foto’s, films of schilderijen. Voor veel mensen toch wel de mooiste bezienswaardigheid in Seine Maritime zijn de mooie hoge krijtrotsen. Voor iedereen die prachtige foto’s wil maken of simpelweg wil kijken naar de pracht van de hoge kliffen met strand en zee. Ook is het erg mooi om over de kliffen heen te wandelen en van de natuur te genieten. Doe dit wel alleen op de hiervoor gemaakte paden want de kliffen zijn erg hoog.

D-Day stranden

Een belangrijk deel van de tweede wereldoorlog speelde zich af in Normandië toen de geallieerde vanaf de zee op de stranden probeerde te komen. Het gaat hier om Sword Beach, Juno Beach, Gold Beach, Omaha Beach en Utah Beach.

Omaha beach is het strand met de grootste verliezen en wordt daarom ook wel Boody Omaha genoemd. Hier staat dan ook het Normandy American Cemetery. Mocht je deze beide indrukwekkende plaatsen willen zien valt dit dus goed te combineren.

Op Utah Beach is een museum gebouwd dat stapsgewijs laat zien hoe de aanvallen plaatsvonden. Dit is ook erg indrukwekkend om een keer gezien te hebben.

Honfleur

De stad waar de Saint Catherine’s Church staat is Honfleur in Normandië. Honfleur is de volgens de meeste de mooiste haven van Normandië. Dit komt onder andere omdat de gebouwen in de haven allemaal in verschillende kleuren zijn geverfd. Veel grote schilders haalde hier ook hun inspiratie vandaan. Tegenwoordig in Honfleur een van de meest bezochte stadjes van Normandië. Dit komt omdat er in de haven in de zomer overal terrasjes zijn waar je heerlijk kunt eten. Ook in de buurt zijn er veel toeristische attracties te vinden. Zoals de antieke draaimolen in de haven.

Vlakbij de haven is ook de grootste houten kerk met aparte klokkentoren van Normandië te vinden. Toen de kerk in de vijftiende eeuw werd gebouwd hadden we bewoners van de stad alleen hout als grondstof. Vandaar dat de kerk volledig van hout is gemaakt. Ook wisten ze niet precies hoe ze een kerk moesten bouwen. Gelukkig waren ze wel bekwaam in het bouwen van schepen. Daarom heeft de kerk een aparte architectuur. Niet alleen is het van hout het lijkt ook nog eens op de dubbele romp van een schip. Erg mooi om zowel van binnen als van buiten te bewonderen.

Pont-Audemer

Het Venetië van Frankrijk is de bijnaam van het middeleeuwse stadje Pont-Audemer. Dit komt doordat de stad veel riviertjes en bruggetjes heeft waardoor het stadje zo mooi is. Door de weerspiegeling in het water zie je allemaal dansende gebouwen. Het is al erg leuk om door de knusse straatjes en gangetjes te wandelen maar een andere leuke bezienswaardigheid in Pont-Audemer is het bezoeken van de kerk Saint-Ouen.

Pont-Audemer is door de afmetingen een beetje misplaatst in het stadje maar dit heeft een reden. De kerk zou namelijk gebouwd worden in een andere stad. Dit bijzondere gebouw is ook opgenomen in de lijst van historische monumenten van Frankrijk.

Granville

Granville wordt ook wel het Monaco van Normandië genoemd, maar komt vooraal heel elegant over. De stad ligt gelegen op een rots aan de westkust van de streek. Populair bij dagjes mensen, maar ook leuk om een aantal dagen te verblijven door het mooie strand wat hier te vinden is.

In het stadsdeel La Haute-ville staat vol met prachtige oude herenhuizen waarvan het huis van de Franse modeontwerper Christian Dior niet mag ontbreken. De roze villa is op dit moment een museum en staat natuurlijk in het teken van de gigant die Dior heeft opgezet.

Cherbourg

Cherbourg is een havenstad in Normandie. De stad staat er om bekend veel te varen tussen Frankrijk en Engeland. In de stad zelf kun je lekker eten en genieten van de verse visgerechten waar het stadje bekend om staat. Dit stadje was in 1912 ook de eerste aanmeringsplek van de Titanic. Tegenwoordig staat op de plek waar de Titanic aanmeerde een museum. Namelijk Cité de la Mer. Dit is een erg leuk museum waar je van alles kan leren over de wereld onder water. Ook vind je hier het diepste aquarium van Europa.

Suisse-Normande

Misschien wel het mooiste natuurgebied van Normandië is Suisse-Normande. Het heeft deze naam gekregen omdat het gebied toch wel erg veel lijkt op de Zwitserse Alpen. Nu is de hoogste berg maar driehonderd meter dus helemaal vergelijken kan je het niet. Toch zorgt het uitzicht en het landschap voor een prachtig zicht. Een echte aanrader is dan ook om door dit mooie gebied heen te wandelen. En het is al makkelijk voor je gemaakt want er zijn al tal wandelroutes uitgezet. Door dit landschap loopt onder andere de rivier Orne. Deze rivier is erg populair bij toeristen om langs te wandelen of wateractiviteiten te doen.

Notre Dame de Bayeux

De Notre Dame de bayeux ligt in het gelijknamige plaatsje Bayeux in Normandië. Deze gotische kathedraal heeft maarliefst drie eeuwen op zich laten wachten voordat het klaar was. Het bijzondere aan deze kathedraal is dat het gebouwd is op de resten van een Romaanse kathedraal dit tot tweemaal toe is afgebrand. Zelf heeft de kathedraal ook wat meegemaakt hij is namelijk behoorlijk wat keren geplunderd. Ondanks alle tegenslagen is het bijzondere dat de crypte van de Romaanse kerk nog volledig aanwezig is. Hierdoor krijg je een bijzondere combinatie van Romaans en Gotische architectuur. Tegenwoordig kun je in de crypte tentoonstellingen vinden van oude schilderijen en fresco’s. Erg mooi om te bezoeken dus!

Lyons-la-Foret

Weggestopt in het beukenbos van Normandië zijn we aangekomen bij het stadje Lyons-la-Foret. Het centrum van het dorp is erg leuk om te bezoeken. Niet alleen vind je hier prachtige gebouwen maar je kan hier ook prima wandelen. Het dorpje zelf staat zoals net gezegd midden in het beukenbos. Niet alleen staan hier bomen maar ook verschillende kastelen en abdijen. Een erg mooi gebied om naartoe te gaan dus en de meest mooie foto’s te maken.

Chateau de Beaumesnil

Chateau de Beaumesnil ligt in Mesnil-en-Ouche. Dit interactieve kasteel is geweldig om een keer te bezoeken. Zowel het kasteel als de tuinen zijn prachtig om een wandeling doorheen te maken. Of waag je aan een labyrint dat is gemaakt in de tuin. Het is ook mogelijk om te leren koken. Er zijn namelijk verschillende workshops waar ze je iets leren maken. Er is voor iedereen dus wat en zeker een aanrader om met de hele familie te doen.

Strand van Deauville

Het is misschien niet een echte bezienswaardigheid in Normandië, maar absoluut een must om te bezoeken. Een beetje ontspanning hoort natuurlijk ook bij de lijst en waar kan dat nou beter als op het mooiste strand van Normandie.  Het strand van Deauville is ongelofelijk populair en dat heeft vooral met het zand te maken. Veel stranden zijn namelijk rotsachtig, maar hier vind je een prachtig zandbed waar je heerlijk een dag kan verblijven.

Heb jij nog bezienswaardigheden in Normandie welke je op deze lijst mist? Laat het ons dan gerust weten! Ook leuk om te lezen is om andere leuke steden in Noord-Frankrijk te bezoeken.

Verblijf in 5* Camping Spot in
8 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €102.00
1.png
Bekijken

Reacties zijn gesloten.