Vakantie in Italië

Vakantie in Italië
Hans@1 Algemeen 11 mei 2022 Gewijzigd op:
Boek een vakantie in Italië

Ontdek Italië Welkom in La Bella Italia, een van de mooiste en meest populaire vakantiebestemmingen in Europa. Een vakantie in Italië betekent: Majestueuze bergen, met citroen bedekte hellingen, goudgele stranden, gastvrije mensen, mediterrane keuken, wereldberoemde kunstschatten, historische steden en charmante vissersdorpjes – Italië is zo divers en veelzijdig dat de harten van vakantiegangers hier sneller kloppen. Historisch gezien heeft elke regio zijn eigen charme en karakter. Ontdek de kofferbak van Europa met een rondreis, met eigen auto, op stedentrip of vanaf zee op een cruiseschip. Laat je meeslepen door de beroemde Italiaanse cultuur en laat je betoveren door de schoonheid van het land.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakanties in Italië

Een aantal goede redenen voor een vakantie in Italië

 • Alleen al vanwege de heerlijke Italiaanse keuken is een vakantie in Italië altijd de moeite waard. Van zeevruchten uit Venetië tot pizza uit Napels tot de huisgemaakte pasta van Toscane. Een puur genot!
 • Je kunt op veel plekken een villa met privé zwembad in Italië huren. Dat maakt iedere luxe vakantie in Italië bijzonder.
 • Nergens anders zijn er zoveel geweldige steden met zoveel geschiedenis en cultuur. Of het nu Venetië is met de idyllische grachten of Rome als hoofdstad van het voormalige Romeinse Rijk.
 • Italiaanse koffie en ambachtelijk ijs zijn een absolute aanrader.
 • Er zijn 47 Werelderfgoedlocaties in Italië. Van de archeologische vindplaatsen van Pompeï en de toren van Pisa tot het Forum Romanum in Rome.
 • Afgelegen baaien, dromerige stranden en helder water – de meer dan 7500 km lange kust van Italië heeft dit allemaal te bieden.

Vakantie in de mooiste steden van Italië

Rome

De grootste stad van Italië ligt aan de oevers van de rivier de Tiber. Veel mythen en legendes zijn verstrengeld rond de Tiber, die niet alleen een heel speciale rol speelt in de oudheid, maar vooral ook in de geschiedenis van Rome: de tweeling Romulus en Remus zouden als kinderen in een mand in deze rivier zijn achtergelaten – de legende zegt naar de stichters van de Eeuwige Stad.

Tijdens een vakantie in Rome voel je op elk punt de historische impact van deze stad. Niet alleen dat maakt deze stad tot een van de meest bedwelmende plekken ter wereld. Als zetel van het Vaticaan is ook religie op elke hoek aanwezig. De historische oude stad, de Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanstad staan ​​nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Romeinen waarderen schone kunst net zo veel als lekker eten. Wil je weten wat de hoogtepunten van een stedentrip Rome zijn?  Zie deze blog over de hoogtepunten van Rome

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar Rome

Waarom zou je een vakantie of stedentrip Rome boeken?

 • Pizza en pasta: De Romeinen staan ​​bekend om hun goede eten en hun gastvrijheid.
 • Het historische centrum van Rome is een van de 55 UNESCO-werelderfgoederen in Italië. Fantastisch in het kader van een stedentrip Italië.
 • Vaticaanstad is een stadstaat in de Italiaanse hoofdstad Rome. Bezoek de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek op het Sint- Pietersplein.
 • Rome heeft veel interessante bezienswaardigheden te bieden, zoals de Trevifontein, de Spaanse Trappen of het Colosseum.
 • Het mediterrane klimaat maakt Rome ook in de lentemaanden een aangename reisbestemming.

stedentrip Rome

Reis naar Rome

Vakantie tussen Vaticaanse kunst en Colosseum
Ook al heb je maar een paar dagen, een korte stedentrip Rome is altijd de moeite waard. De Sixtijnse Kapel is de plaats waar de kardinalen samenkomen voor het conclaaf, om de paus te kiezen. Hier kun je de indrukwekkende en wereldberoemde fresco’s van Michelangelo bewonderen. De kapel maakt deel uit van de Vaticaanse Musea, gelegen in Vaticaanstad, waar je de pauselijke collecties kunt bezoeken, variërend van oude tot hedendaagse kunst.

Je kunt de stad ook van haar meest fascinerende kant ervaren met een korte trip naar Rome. In het centrum van Rome kuier je tussen duizenden jaren oude gebouwen. Het gigantische Colosseum zal net zoveel indruk op je maken als het uitgestrekte Forum Romanum of de extravagante Trevifontein. En als je geen genoeg kunt krijgen van Rome en het moeilijk is om afscheid te nemen, dan weet je wat je te doen staat: Wie een muntje in de Trevifontein gooit, komt gegarandeerd terug naar Rome – althans dat zegt de oude mythe.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar Rome

Waarom een vakantie in Italië boeken?

Italië is een van de meest populaire vakantiebestemmingen en daar is meer dan één reden voor. Een vakantie in Italië is bijna altijd goed weer. Het mooie weer is daar zeker een van, net als het heerlijke eten en niet te vergeten: gelato, gelato, gelato! Mis het niet – de ijssmaak riso (rijstpudding) is nog grotendeels onbekend en smaakt onvergelijkbaar romig en aromatisch. Tijdens een stadstour door Rome is een ijsje precies wat je nodig hebt, zodat je daarna met hernieuwd enthousiasme kunt genieten van de spectaculaire culturele hoogtepunten. Op een rondrit door Rome wacht je een intensief en adembenemend programma door de hoofdstad, waarin je van verbazing achterover zult slaan. Naast de stadstour is het hoogtepunt van je reis een pauselijke audiëntie. Daar volg je een inspirerende preek van de paus met pelgrims van over de hele wereld en zeg je daarna samen een gebed op. Als alternatief kun je ook kiezen voor een bezoek aan het Vaticaan. De Sint-Pietersbasiliek is de grootste van de pauselijke basilieken in Rome en een van de beroemdste kerken ter wereld. In het schip staat het beroemde bronzen beeld van de apostel Petrus. Het aanraken van de rechtervoet van het beeld zou de bezoeker zegenen.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakanties in Italië

Vakantie in Italië, bezoek Napels

Vakantie in Napels – kerken, kastelen en labyrinten onder de Vesuvius
Geen enkele andere Italiaanse stad dan Rome maakt indruk met zo’n rijkdom aan belangrijke historische gebouwen, archeologische vindplaatsen en musea als de metropool Napels aan de gelijknamige Golf. De oude binnenstad van Napels is een uniek UNESCO-werelderfgoed. De omgeving is ook bezaaid met opmerkelijke historische getuigenissen, zoals de oude stad Pompeï. Een landschap gemaakt voor een ontspannen vakantie rond Napels is de kust van Amalfi.

bezienswaardigheden in Napels

Van de oude stad tot Pompeï en de Vesuvius: een veelbewogen vakantie in Napels

Het zou weken duren om de grote rijkdom aan bezienswaardigheden in Napels te verkennen. Want er zijn veel bezienswaardigheden en hoogtepunten in Napels.

Toch kun je tijdens een rondreis Napels al heel veel ontdekken in korte tijd. Leer houden van de bijzondere flair van de metropool. De weg naar de kathedraal van San Gennaro is al indrukwekkend. Het leidt door San Gregorio Armeno, de ”Straat van de Kerststal Makers”. Hier worden de mooiste kerststalfiguren van Italië gemaakt. Het interieur van de kathedraal, gebouwd in 1309, schittert in unieke barok. Langs de Spaccanapoli staan ​​tal van monumentale kerken opgesteld, waaronder de gotische kerk van Santa Chiara met een imposant klooster en idyllische kloostertuin.

De barokke kerk Gesù Nuovo uit de 16e eeuw heeft een mysterieus pentagram op de gevel, waarachter een heilig muziekstuk schuilgaat. Het machtige kasteel van Sant’Elmo troont op de Vomero-heuvel nabij het historische centrum van Napels. Vanaf de kantelen heb je een prachtig uitzicht over de oude stad, de Golf en de Vesuvius. Dompel jezelf onder in het ondergrondse Napels op Piazza San Gaetano. Hier is de ingang van een 80 km lang labyrint van grotten en gangen, die de bewoners 5.000 jaar geleden hebben gegraven om tufsteen te winnen voor huizen en tempels.

Een opvallend contrast met het historische Napels is de Via Toledo met zijn vele moderne winkels en restaurants. Ook als onderdeel van de 15-daagse rondreis “Italië. Golf van Napels en Ischia.” Bezoek dan de wereldberoemde archeologische vindplaats Pompeï. Een uitbarsting van de Vesuvius in 79 begroef de stad onder een 25 meter hoge as laag.

Reis naar Venetië: laat je betoveren door de schoonheid van de lagunestad

Venetië – Een lagunestad met prachtige gebouwen, belangrijke architectuur, karakteristieke gondels en ver weg van de dagelijkse stress en verkeerslawaai. De stad, met zijn talrijke bruggen en indrukwekkende gebouwen, staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Charmante kleine eilanden zijn verbonden door vele kanalen die een unieke flair uitstralen.

Rialto brug Venetië

Een bezoek aan het beroemde San Marcoplein is een must tijdens een reis naar de bruggenstad. Hier vind je niet alleen talloze duiven, cafés en restaurants, maar ook een van de beroemdste Italiaanse kerken, de basiliek en de klokkentoren van San Marco. Ook bezienswaardig zijn het middeleeuwse Dogenpaleis, de Sospiri-brug en het stadsmuseum. Venetië zou op ieders ontdekkingslijstje moeten staan ​​en is bijzonder geschikt als vakantiebestemming voor gezinnen, stellen, singles en vooral cultuurliefhebbers.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar Venetië

Reistips voor je vakantie Italië

Ontdek het Italiaanse vasteland tijdens een vakantie in Italië. Een van de meest diverse vakantieparadijzen van Europa strekt zich uit van de Alpen tot aan de Middellandse Zee. Majestueuze bergen, gouden stranden, mediterrane keuken, wereldberoemde kunstschatten en historische steden. Elke regio heeft zijn eigen charme. Laat je betoveren door de schoonheid van het landschap en de levensvreugde van de Italianen. Groot of klein – Italië heeft voor elk wat wils.

Waarom Italië? De hoogtepunten die het land zo speciaal maken

 • Unieke en veelzijdige landschappen, dat maakt elke vakantie in Italië bijzondere.
 • Talloze historische en mooie steden, dat maakt een stedentrip Italië aantrekkelijk.
 • Hoofdstad Rome met talloze bezienswaardigheden.
 • Venetië met het Canal Grande.
 • De scheve toren van Pisa.
 • Milaan met de majestueuze kathedraal.
 • Sint-Pietersbasiliek: heiligdom van de rooms-katholieke kerk.
 • Een traktatie voor alle zintuigen – Italiaanse keuken.
 • De prachtige meren van Italië.
 • Fantastische eilanden als Sicilië, Sardinië en Ischia.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakanties in Italië

Vakantie in Italië – wanneer is de beste tijd om te reizen?

Door de vele verschillende klimaatzones is het over het algemeen niet mogelijk om de beste reistijd voor Italië te bepalen. Voor skiërs zijn de Alpengebieden zeker het meest geschikt in het seizoen van december tot april. De grotere meren of mediterrane stranden zijn het hele jaar door een reis waard. Vooral in de zomermaanden zijn zwemvakanties echter aan te raden. Als je het liever wat koeler hebt, kun je ook in de lente of herfst aankomen en genieten van de prachtige omgeving, dit kan men te voet of per fiets verkennen.

Hoe is het klimaat en het weer in Italië?

Italië heeft een verscheidenheid aan verschillende landschappen – dienovereenkomstig verschillen het klimaat en de temperaturen van regio tot regio. Door de ligging aan de Middellandse Zee is er echter over het algemeen een mediterraan klimaat.

In het noorden tussen de Alpen zijn er grote temperatuurverschillen. De winters zijn vaak erg koud en lang, terwijl de zomers meestal korter zijn, maar nog steeds erg warm kunnen zijn. Door de noordelijke ligging met verdere afstand tot de zee is er vaak sprake van een hoge luchtvochtigheid.

De uitlopers van de Alpen hebben een veel milder klimaat. De winters zijn hier al veel korter met hogere temperaturen. Verder richting Midden-Italië worden de temperaturen steeds hoger, de zomers zijn erg warm met gemiddelde temperaturen van boven de 25 graden.

In het zuiden van Italië en op de eilanden heerst bijna het hele jaar door zomerse temperaturen. De winters zijn mild en de zomers zijn soms erg heet en droog. Vooral in de zomermaanden lopen de temperaturen vaak op tot 40 graden.

Capri - Italië

Welke regio’s zijn er in Italië?

Noord-Italië

De regio’s van Noord-Italië zijn: Lombardije, Piemonte, Valle d’Aosta, Trentino-Alto Adige, Friuli-Julian, Ligurië en Veneto.

Lombardije

Lombardije, een prachtige regio in Noord-Italië, is tegenwoordig een van de belangrijkste en sterkste economische regio’s in Italië – ook een van de grootste. In het noorden grenst het aan de rand van de Alpen en loopt in het zuiden uit in weidse landschappen en valleien in de vruchtbare Po-vallei. Drie van de beroemdste meren van Italië zijn ook in deze regio te vinden: het Lago Maggiore, het Comomeer en het Gardameer.

De hoofdstad van Lombardije is Milaan – de modehoofdstad van Italië bij uitstek. Over het algemeen is de hele regio Lombardije altijd in trek, vooral bij wintersporters. Brede pistes bieden sneeuwliefhebbers een legendarische vakantie. Daarnaast is het gebied rond Lomellina, dat wordt gekenmerkt door vlak land, voor de lokale bevolking erg belangrijk voor de rijstteelt.

Indrukwekkende Dolomieten in Italië

Veneto

Doorkruist door talrijke kanalen, rivieren en lagunes, ligt de regio Veneto in het noordoosten van het land. Van de Dolomieten tot het Gardameer tot het zandstrand aan de Adriatische kust – Veneto maakt indruk met zijn prachtige natuur en talrijke historische culturele troeven. De thermale bronnen in heel Veneto creëren een plaats van ontspanning en recreatie voor veel vakantiegangers.

De bekende steden Venetië en Verona bieden bezienswaardigheden die door UNESCO tot werelderfgoed zijn verklaard. Wanneer je de regio Veneto bezoekt dan moet je zeker deelnemen aan een wijnproeverij – maak kennis met regionale wijnen en Italiaanse delicatessen.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakanties in Italië

Midden-Italië

Midden-Italië omvat: Toscane, Umbrië, Marche en Latium, evenals Centraal-Noord-Italiaans Emilia-Romagna.

Lazio

De regio Latium in Midden-Italië wordt beschouwd als de bakermat van christelijke culturen. De belangrijkste stad is de hoofdstad van Italië – Rome. De regio kenmerkt zich vooral door het vlakke tot heuvelachtige landschap en staat bekend om zijn talrijke thermale bronnen. Ook zijn hier veel uitgedoofde vulkanen en vulkanische meren te vinden. De rivier de Tiber loopt door de regio en door Rome en mondt vervolgens uit in de Tyrrheense Zee.

In Lazio vind je drie verschillende soorten landschap: de kalkstenen bergen in het oosten, de heuvels in het noordwesten en de Maremma, een oorspronkelijk moerasgebied, in het noorden. Elk van de verschillende formaties heeft zijn eigen charme en trekt bezoekers van over de hele wereld.

Toscane

Van landelijke kastelen en kerken tot grotere steden zoals Florence, Pisa of Lucca – Toscane is rijk aan allerlei culturele troeven en heeft veel te bieden. Het ligt in Midden-Italië en strekt zich uit van de Apennijnen tot aan de Tyrrheense Zee. Olijf- en pijnbomen omzomen hier het pad, over heuvelachtige landschappen, talrijke natuurgebieden en pittoreske dorpjes. Maak een wandeling door de talrijke wijngaarden of ontspan op een van de prachtige zandstranden in het milde mediterrane klimaat. Veel mensen boeken hier hun luxe vakantie in Italië. Het is mogelijk om een villa met privé zwembad in Toscane te reserveren.

Sportliefhebbers vinden in Toscane afleiding met een van de vele watersporten: van zeilen tot windsurfen tot kanoën – of het nu gaat om ontspanning of pure actie. De diversiteit van de regio laat ieders hart sneller kloppen.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakanties in Italië

Zuid-Italië

Zuid-Italië omvat de regio’s: Abruzzen, Molise, Campania, Basilicata, Apulië, Calabrië, Sicilië en Sardinië.

Welke steden zijn de moeite waard in Italië?

Milaan

De stad ligt in de Noord-Italiaanse regio Lombardije. Milaan wordt nu beschouwd als de mode- en financiële metropool van Italië. Avontuurlijk shoppen kan hier bijvoorbeeld op de bekende Via Monte Napoleone in vele stijlvolle en luxe modewinkels. Maar de stad heeft niet alleen veel te bieden op het gebied van mode en design. Als de op een na grootste stad van Italië en de hoofdstad van de regio, heeft het veel belangrijke historische gebouwen en geweldige architectuur.

Daarnaast is er ook een van de UNESCO World Heritage Sites, de Dominicaanse kerk Santa Maria delle Grazie. Daarin vind je het beroemde schilderij “Het Laatste Avondmaal”, gemaakt door Leonardo da Vinci van 1494 tot 1498. Ook een bezoek waard is de beroemde opera “Teatro alla Scala” van Milaan of de kathedraal van Milaan, een van de grootste kerken in de wereld. De weg van het kathedraalplein naar het ”Piazza della Scala” leidt je door de ”Galerie Vittorio Emanuele ll”.

Geniet van de artistieke indrukken van de galerij en bewonder de kunstwerken aan de muren en het dak. Een ander bijzonder hoogtepunt van de stad zijn de twin towers ”Bosco Vertical”. De hoogbouw en de beplanting van de torens creëren nieuwe leefgebieden en voedselplekken voor insecten en vogels en moeten de biodiversiteit van de stad verbeteren.

Stedentrips Italië - Milaan

Venetië

Venetië, de hoofdstad van de regio Veneto, ligt in het noordoosten van Italië. Het historische centrum van de stad is verdeeld in 100 eilanden – de lagune van Venetië. Meer dan de helft van het stedelijke gebied van Venetië bestaat uit wateroppervlakken. Venetië staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad, die ook bekend staat om zijn kleurrijke carnaval, is veelzijdig en bruist van leven. De stad trekt al jaren niet alleen romantici en geliefden die genieten van de vele grachten en kleurrijke gondels. Venetië heeft ongeveer 175 kanalen met een totale lengte van ongeveer 38 km. Het grootste van de grachten, het Canal Grande, loopt als een rood lint door de stad.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar Venetië

Prachtige Venetiaanse architectuur, indrukwekkende monumenten en kronkelende straatjes vormen hier een rij, omringd door de vele waterwegen. Ook het San Marcoplein met de kathedraal en de beroemde Rialtobrug zijn een bezoek waard. Het Dogenpaleis, dat zeer de moeite waard is, is sinds de 9e eeuw de zetel van de regeringsorganen van de Republiek Venetië en bevindt zich op het bekende Piazza San Marco. Het paleis is vooral populair bij kunstliefhebbers – het interieur biedt fascinerende kunst aan de muren en het plafond. Een van de symbolen van de stad is de Santa Maria della Salute. De barokke kerk uit 1687 siert de ingang van het Canal Grande.

Libreria Acqua Alta Venetië

Verona

Wat is er te doen in Verona?

Tussen olijfgaarden en pittoreske plaatsjes ligt een van de mooiste steden van Italië – Verona. Net als Venetië ligt ook Verona in de regio Veneto in het noordoosten van Italië. De oude binnenstad van Verona staat sinds 2000 ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad staat vooral bekend om één ding: het tragische liefdesverhaal van Shakespeares Romeo en Julia. Ook nu nog straalt de stad romantische charme uit en trekt duizenden toeristen en verliefde stelletjes die zich allemaal willen vergapen aan het wereldberoemde Juliet-balkon in een van de achtertuinen. De stad ten oosten van het Gardameer biedt een verscheidenheid aan historische gebouwen die het bekijken waard zijn. De Arena van Verona, het op één na grootste Romeinse amfitheater na het Colosseum in Rome, biedt plaats aan bijna 22.000 toeschouwers en biedt in de zomer een gevarieerd programma van de beroemdste opera’s.

verona Italië

Een culturele troef die bijzonder de moeite waard is, is de kerk van San Giorgio in Braida. Het ligt op de fundamenten van een benedictijnenklooster. Sporen van het Franse geweervuur ​​van 1791 zijn nog steeds te zien op het witte marmer van de gevel – op het moment dat Napoleon de stad innam. Een bijzonder hoogtepunt van de kerk is de koepel en de drie schilderijen erin: The Baptism of Christ, The Miracle of St. Barnaby & Martyrdom of Saint George.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips in Verona

Rome

Rome is de hoofdstad van Italië en staat bekend als de Eeuwige Stad. Bij een stedentrip Italië hoort zeker een bezoek aan Rome. Het is gelegen in de regio Lazio in Midden-Italië en aan de oevers van de rivier de Tiber. In Rome volgt de ene mijlpaal op de andere en vind je talloze gebouwen uit de tijd van het Romeinse Rijk. In het midden staat het onafhankelijke Vaticaan en de zetel van de paus. De Sint-Pietersbasiliek, een van de grootste kerkgebouwen ter wereld, is ook de grootste van de pauselijke basilieken in Rome. Binnen kunnen bijna 60.000 mensen zitten wanneer de paus daar zijn vaste missen houdt. Vanaf de koepel is er een prachtig uitzicht over het Sint-Pietersplein aan de voorkant en het Vaticaan.

stedentrip Rome

Een van de meest populaire attracties voor toeristen is de Spaanse Trappen boven de Piazza di Spagna, die destijds op verzoek van de paus werden gebouwd om het gemakkelijker te maken om bij de kerk erboven te komen. De barokke Trevifontein is de beroemdste fontein van de stad. Het standbeeld in het midden toont de zeegod Neptunus. Er wordt gezegd dat het geluk brengt als je munten over je rechterschouder in de fontein gooit. Het aantal munten dat je opgooit, symboliseert je toekomst. Eén munt betekent dat je terugkomt naar Rome, twee munten betekent dat je verliefd wordt op een Italiaan en drie munten betekent dat je met de liefde van je leven trouwt. Het is begrijpelijk dat de stad op deze manier veel geld verdient.

Maar ook het eeuwenoude Colosseum, het grootste amfitheater ter wereld, trekt veel toeristen en is altijd een bezoek waard. Men mag ook het Forum Romanum met de Vespasianustempel, de Boog van Titus en de Saturnustempel niet missen. Hoewel er vandaag alleen nog ruïnes over zijn, was dit forum in het oude Rome het sociale en politieke centrum van de stad.

Zoals je ziet is er voor elk wat wils in Italië, van jong tot oud, en van strandaanbidder tot museumbezoeker kan iedereen zich uitstekend vermaken in dit geweldige land met zijn prachtige stranden, historische gebouwen en musea en natuurlijk de vriendelijke en warme uitstraling van de Italianen zelf. Met de keuze voor een vakantie in Italië zit je altijd goed.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakanties in Italië