10x doen in de Kroatische plaats Split

10x doen in de Kroatische plaats Split
Arno@2 Zonvakantie 31 oktober 2019 Gewijzigd op:

De afgelopen jaren gaan er steeds meer Nederlanders op vakantie naar Kroatië. Je vindt hier prachtige stranden, azuurblauwe zee, nationale parken en historische steden. Een extra pluspunt is dat het verrassend betaalbaar is. Een groot aantal Nederlanders blijven in de zomermaanden in de buurt van Split. Dit is de tweede grootste stad van Kroatië. Verblijf je zelf in de buurt van Split? Wij hebben de tien leuke tips verzameld om in de stad te beleven.

Maak een dagelijkse wandeling over de Riva Boulevard

Eén van de gezelligste straten in Split is de Riva Boulevard. Dit is voor de stad de belangrijkste straat en je vindt hier tientallen winkeltjes en verschillende restaurants. Het is gewoon heerlijk om hier dagelijks overheen te wandelen en mensen te kijken. Langs de boulevard zie je meestal ook cruise schepen liggen. Het is leuk om hier mensen te kijken of boten te vergelijken. Een handige tip is om niet te gaan eten aan de Riva Boulevard. De prijzen liggen hier een stuk hoger en de kwaliteit van het eten is in het centrum beter!

Verblijf in 3* CAM in
8 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €8.00
5.png
Bekijken

Bezoek het Paleis van Diocletianus

Als je de boulevard verlaat kan je naar het historische centrum van de stad wandelen. In het centrum vindt je o.a. het Paleis van Diocletianus. Diacletianus was tijdens de Romeinse tijd een keizer van het rijk. Hij besloot in zijn stad Split een paleis voor zichzelf te bouwen. Na de val van het Romeinse Rijk werden er in het paleis nieuwe gebouwen gebouwd. Tegenwoordig vindt je er een aantal winkels, cafés en zelfs kerken. Maar er zijn ook nog stukken van het paleis bewaard gebleven. De historische delen van het paleis zijn o.a. gebruikt voor de opnames van Games of Thrones. Onder het gebouw zijn de kelders geopend voor het publiek en vindt je verschillende souvenirs winkels met o.a. souvenirs uit Games of Thrones.

Beklim de klokkentoren van de Domnius kathedraal

Eigenlijk is de Bell Tower onderdeel van het Paleis van Diocletianus. Maar je kan de toren ook apart bezoeken. Voor slechts een paar euro kan je de trappen van de toren beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Bij helder weer zie je niet alleen de stad zelf, maar ook de nabijgelegen eilanden aan de overkant. Het is eventueel mogelijk om ook een combi ticket te kopen met het nabijgelegen kathedraal. Je kan voor een euro meer beide gebouwen bezoeken.

Bezoek de Sint Domnius Kathedraal

Zoals we hierboven al beschreven kan je een combi ticket kopen met een bezoek aan de Sint Domnius Kathedraal. De kathedraal is vernoemd naar de bisschop Domnius. Hij was ooit de beschermheer van Split. De kathedraal zelf is prachtig om te zien. Vooral de entree ziet er fenomenaal uit. Eén van de plekken die je o.a. kan bezoeken is het Diocletian’s Mausoleum. Je vindt hier o.a. de overblijfselen van Domnius. Hij ligt in een prachtig praalgraf met uniek hout en snijwerk. Het graf is zeer gedetailleerd en een aanrader om te zien.

Wandel door de oude straten in het centrum

Het Middeleeuwse centrum van Split is vrijwel volledig bewaard gebleven. Je wandelt daardoor door kronkelige oude straten en je kan uren rondlopen en de mooie gebouwen bewonderen. Soms zie je unieke doorkijkjes of unieke oude gebouwen. Het is zeker de moeite waard om gewoon te slenteren door het oude deel van de stad. Door gewoon te gaan wandelen kom je vaak de mooiste gebouwen tegen.

Geniet een dagje van het strand

Split ligt direct aan het water en heeft verschillende mooie stranden in de omgeving. Op slechts een paar minuten lopen van het centrum vindt je stadstrand Bacvice. Dit is wel een vrij druk strand. Als je over een auto beschikt kan je ook naar nabijgelegen stranden rijden. Je vindt hier prachtig baaien met helderblauw water. Het is zeker in de zomermaanden een aanrader om een dagje strand te doen.

Geniet van de zonsondergang op de Marjan heuvel

Als je een goede conditie hebt, dan kan je de Marjan heuvel beklimmen. Het is een flinke klim, maar je wordt wel beloond met prachtig uitzicht. Bovenop de heuvel vindt je ook nog een kerkje. Maar de meeste bezoekers beklimmen de heuvel om te genieten van het uitzicht over de stad. Helemaal tijdens het gouden uurtje kan je genieten van een schitterend uitzicht en de zonsondergang.

Laat je zintuigen prikkelen in de Museum of Senses

Ben je niet zo’n liefhebber van musea? Dan hebben we toch een aanrader voor je en dat is de Museum of Senses. In dit museum ga je interactief aan de slag om je zintuigen te prikkelen. Hierdoor is het museum niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Je gaat verschillende activiteiten ondernemen om je eigen zintuigen te prikkelen. De meeste activiteiten zijn niet alleen leuk voor kinderen, maar volwassenen vinden het net zo leuk om hun eigen zintuigen te prikkelen.

Bezoek het kleurrijke Republiekplein

Naast de grijze Middeleeuwse gebouwen kan Split ook ontzettend kleurrijk zijn. Dit zie je vooral aan de Republiekplein in de stad. Dit plein wordt omringt met kleurrijke Neoklassieke gebouwen. Soms heeft het plein iets weg van Venetië. In de zomermaanden worden er op dit plein veel concerten gegeven. Vanwege de omringende gebouwen is de akoestiek natuurlijk geweldig. Vanaf het plein kan je ook doorwandelen naar de Let Me Pass street. Dit is het smalste straatje van Split. De straat is zo smal dat er maar één persoon tegelijk doorheen past. Daarom is er een speciale voorrangsregel bedacht. De eerste persoon die Let me pass! roept mag doorlopen. Vergeet dit zinnetje dus niet te roepen als je door de straat heenloopt.

Bezoek de markten van Split

Voor originele souvenirs of om de sfeer van de stad te proeven kan je een bezoek brengen aan de markten van Split. Elke ochtend is er een oude vismarkt waar de verse vangst gepresenteerd wordt. Ben je geen fan van vis? Dan is het wel leuk om de groene markt aan de Pazar te bezoeken. Je vindt hier groente en fruit, maar ook originele souvenirs. Oude ambachtslieden zijn hier aan het werk om live oude spulletjes te maken. De perfecte plek dus om een origineel souvenir te scoren. Bijvoorbeeld handgemaakte kleding, schoenen of tassen. Het is sowieso leuk om hier even een wandeling over te maken.

Tags: ,

Reacties zijn gesloten.