Openbaar vervoer Barcelona: Metro, bus en trein tickets

Openbaar vervoer Barcelona: Metro, bus en trein tickets
Arno@2 Stedentrip 10 december 2020 Gewijzigd op:

Barcelona is een moderne stad en telt meer dan 1,6 miljoen inwoners. Niet gek ook dat het openbaar vervoer in Barcelona een belangrijke rol speelt in de Catalaanse stad.

Je kan als toerist ook eenvoudig van A naar B reizen. Het openbaar vervoer in Barcelona is van een hoog niveau. Het is modern, betaalbaar, stipt en hygiënisch. Het metronetwerk is gigantisch en de bussen zijn hybride. Je kan vrijwel overal in de stad komen met de bussen, trams en treinen.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar Barcelona

Als je graag wilt reizen met het openbaar vervoer dan zal je een OV-kaart moeten aanschaffen. Er zijn verschillende kaarten verkrijgbaar, wij hebben deze voor jullie op een rijtje gezet.

Barcelona OV-kaarten

In Nederland kennen wij de OV-chipkaart en die kan gebruikt worden in alle vervoersmiddelen. Dat is in Barcelona ook het geval. Het is hierdoor ook een stuk eenvoudiger om te reizen door de tweede stad van Spanje. Je kan met de OV-kaart reizen met de tram, bus, metro en zelfs de stadstrein. Enkel de shuttlebus naar de luchthaven en de toeristenbus is niet inbegrepen. Koop je een los ticket, dan hangt de prijs af van jouw eindbestemming.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar Barcelona

Hola BCN

De bekendste OV-kaart voor toeristen is de zogeheten ‘Hola BCN’. De kaart staat ook wel bekend als de Hola Barcelona Travelcard. De OV-kaart is alleen handig voor toeristen die langer dan één dag in de stad verblijven. De Hola BCN reiskaart is beschikbaar voor twee tot maximaal vijf dagen. Je dient ook binnen Barcelona te blijven, aangezien de reiskaart voor één zone geschikt is.

Een groot voordeel is dat je met de toeristenkaart ook in de shuttlebus van of naar het vliegveld kan stappen. De Hola BCN kaart is verkrijgbaar voor een bedrag van 16,30 euro. Kies je voor vijf dagen dan zal de prijs 38 euro zijn. De Hola BCN OV-kaart is verkrijgbaar via de website van de aanbieder, het VVV-kantoor in de binnenstad van Barcelona en bij de verkoopautomaat op het station.

Barcelona Card

Toeristen kiezen ook vaak voor de Barcelona Card. Dit is weer een totaal andere toeristenkaart. Je kan voor een periode van twee tot maximaal vijf dagen onbeperkt reizen met het openbaar vervoer in Barcelona. Dat is nog niet alles, want je mag ook diverse bekende attracties gratis bezoeken. Bij veel musea krijg je nog een mooie korting als jij de Barcelona Card laat zien.

Natuurlijk is een transfer van het vliegveld naar de stad in de prijs inbegrepen. De Barcelona Card kost 20 euro (twee dagen) tot maximaal 61 euro (vijf dagen). Wij raden je aan om de Barcelona Card alvast online aan te schaffen.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar Barcelona

T-Casual Card

Als jij liever geen toeristenkaart wilt kopen dan kan je het beste kiezen voor een zogeheten T-Casual Card. De reiskaart is geldig voor tien ritten. Je mag per rit ruim een uur gebruik gaan maken van het openbaar vervoer in Barcelona. Het is hierdoor ook geen probleem als je moet overstappen op een andere bus of metro. Daarnaast kan je ook met meerdere personen reizen op één T-Casual Card, alleen ben je dan wel sneller door de ritten heen.

De T-Casual reiskaart kost 11,35 euro. Dit is nog altijd een stuk goedkoper dan wanneer je losse tickets moet aanschaffen. De T-Casual Card is verkrijgbaar bij alle metrostations, maar ook via de applicatie van het vervoersbedrijf TMB.

Leuk om te lezen: 20 leukste gratis dingen om te doen in Barcelona

Bitllet Aeroport

Kom jij aan op het vliegveld van Barcelona zonder één van de bovenstaande reiskaarten dan zal je nog een los ticket moeten kopen. De Bitllet Aeroport is een uniek reiskaartje voor een enkele reis van het vliegveld naar het centrum van Barcelona. Bij de overige reiskaarten is deze reis al inbegrepen.

De Bitllet Aeroport kost 5,15 euro en het gaat om een enkele reis. Vanzelfsprekend kan jij deze OV-kaart kopen op de luchthaven of bij één van de metrostations. Het slimste is om alvast een ticket te kopen via de TMB applicatie.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar Barcelona

Overige OV-kaarten in Barcelona

  • T-Dia De T-Dia is zoals de naam al verklapt een OV-kaart voor een periode van één dag. Zodra jij voor de eerste keer gebruikt maakt van de reiskaart dan is deze nog 24 uur geldig. Je kan in die periode onbeperkt reizen met het openbaar vervoer in de Catalaanse stad. Een T-Dia kost 10,50 euro en is net goedkoper dan een T-Casual Card.
  • Bitllet Senzill De Bitlett Senzill is een OV-kaartje voor één rit. Let op, de kaart is alleen geschikt voor een metrorit. Er is nog een uitzondering, de Bitlett Senzill kan niet gebruikt worden voor een rit van het vliegveld naar het centrum of andersom. Een Bitlett Senzill kost 2,40 euro.
  • T-Usual Card De T-Usual Card is een reiskaart voor een periode van één volle maand. Je mag 30 dagen onbeperkt reizen met het openbaar vervoer in Barcelona. Een T-Usual Card kost 40 euro en is dan ook spotgoedkoop.
  • T-Joye Card De T-Joye Card is uitsluitend verkrijgbaar voor jongeren tot maximaal 24 jaar oud. Het gaat om een persoonlijke reiskaart, oftewel die alleen aan de desbetreffende persoon is gelinkt. De T-Joye Card kost 80 euro en is geldig voor een periode van drie maanden.
  • T-Grup Card De T=Grup Card is ideaal voor grotere groepen. Je krijgt namelijk één maand de tijd om 70 ritten te maken. Je kan bijvoorbeeld ook met een groep van 10 personen een zevental ritten maken. Let op, de T-Grup Card is niet geldig voor een reis van of naar het vliegveld van Barcelona.

Reizen binnen Zone 1

De OV-kaarten die in dit artikel worden beschreven zijn geldig voor alle openbaar vervoersmiddelen in de Catalaanse stad. Je kan dus gebruik gaan maken van de bussen, trams, metro’s en de treinen die binnen Barcelona rijden. Je dient binnen Zone 1 te reizen. In sommige gevallen gaat het dan ook om steden die vlakbij Barcelona liggen. Het is handig om dit van te voren even te controleren. Wil je verder reizen dan zal je een hoger bedrag moeten betalen. Echter is het openbaar vervoer in Spanje nog altijd een stuk goedkoper dan in Nederland.

Verblijf in 2* Hotel in
2 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €62.00
1.png
Bekijken

Reizen van en naar Barcelona Airport

De meeste OV-kaarten voor toeristen bieden ook een transfer van het vliegveld naar de binnenstad aan. Dat is mooi meegenomen en scheelt toch weer een paar euro. Je kan er ook voor kiezen om losse treinkaartjes te kopen voor een rit van de luchthaven naar de stad en andersom. Je kan reizen met de metro, de trein of de bus.

  • T-Casual: Als jij een T-Casual kaartje hebt gekocht dan kan je deze OV-kaart ook gebruiken voor een ritje naar de stad of het vliegveld. Je mag dan alleen in de trein vanuit Terminal 2 stappen of een ritje maken met Bus 46. Overigens is de T-Casual ook geldig voor de nachtbussen op de luchthaven. Als je een enkele reis koopt dan zijn dezelfde regels van toepassing.
  • Bitllet Aeroport: De Bitlett Aeroport geeft reizigers de kans om met de metro te reizen. Je kan dan instappen en uitstappen bij de halte Aeroport T1 of T2. Dit is een groot voordeel, aangezien je direct op plaats van bestemming uitkomt en niet meer hoeft te zoeken.
  • Toeristenkaarten: De toeristenkaarten Hola BCN en de Barcelona Card zijn al helemaal handig. Je mag namelijk in de metro, bus of de trein naar de luchthaven stappen. Andersom is dat ook het geval. Je kan gelijk kijken op welke manier je het snelste op de eindbestemming aankomt en daar gebruik van maken.

Shuttlebussen

Er worden op de luchthaven van Barcelona ook ritjes met de Areobús aangeboden. Dit zijn shuttlebussen van het vliegveld die direct doorrijden naar het centrum van de stad. Een kaartje kost 5,90 euro en er zijn geen andere OV-kaarten die geldig zijn voor de bus. Dit is wellicht de snelste manier om in de stad of op het vliegveld te geraken.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle stedentrips naar Barcelona

Reacties zijn gesloten.