Met de gondel door Venetie? Lees hier alle tips, info en prijzen!
Venetië staat bekend om haar kanalen, prachtige historische gebouwen en natuurlijk de traditionele gondels. Bij een bezoek aan de stad zie je er talloze en zal het ongetwijfeld in je gedachten rondgaan om hier gebruik van te maken. Het is in ieder geval de meest traditionele manier om de stad te leren kennen. Super leuk om met de familie te doen, maar de gondeltochten zijn ook onwijs populair bij koppels welke genieten van de romantiek. In ieder geval kan je gezamenlijk genieten van al het moois wat te stad te bieden heeft. Wij nemen je graag mee in de oorsprong van de gondels en geven je graag de nodige tips over waar je op moet letten als je gondel wilt huren.
De geschiedenis van de Gondel
Eeuwenlang is de gondel al het kenmerk van de Venetianen wateren. Voor de oudst geregistreerde voorloper van de gondel moeten we zelfs terug naar de 11de eeuw. Toen werden ze vooral gebruikt om mensen en handel te verplaatsen door de lagune. Venetië bestaat namelijk uit allemaal verschillende eilanden met smalle ondiepe wateren. In die tijd konden zeeschepen niet door deze wateren varen waardoor er een speciale lange platte boot werd ontworpen. Deze voorloper van de huidige gondel werd bestuurd door een enkele gondelier welke doormiddel van riem zich kon voortbewegen.
Standaard boten zijn voorzien van twee riemen, maar door de smalle wateren van Venetië is ervoor gekozen om gebruik te maken van één riem. Om ervoor te zorgen dat de vier meter lange riem niet langs de wanden zou schrapen is uiteindelijk besloten om in de smalle wateren aan de linkerkant te varen. Hierdoor komt de riem aan de binnenkant van de boten te liggen waardoor zij nooit in contact komen met de muren. Op de grote kanalen varen zij wel gewoon rechts, maar dan is er ook voldoende ruimte om bewegen. De gondels zijn 11 meter lang en kunnen ruim 600kg zwaar zijn. De achterkant van de boot is verhoogd zodat de bestuurder altijd goed zicht heeft over de boot. Daarbij heeft de gondel een relatief klein onderwaterschip. Dit wordt opgelost door het verzwaarde voor- en achterkant van de gondel. Hierdoor blijft hij buitengewoon koersvast en uiterst bruikbaar in de ondiepe wateren.
Wat kost een gondel huren?
In Venetië kan je op allerlei verschillende plaatsen opstappen. Met natuurlijk de belangrijkste opstap plekken bij de grootste bezienswaardigheden zoals San Marco Plein, Rialto-brug en Campo Santa Sofia. Over het algemeen gelden er vaste prijzen om een gondel te huren waarbij het overdag goedkoper is als s’avonds. Voor 40 minuten betaal je €80 en in de avond is dit €100. Wil je de kosten drukken dan is het verstandig om de gondel te delen. Er mogen maximaal 6 mensen tegelijk waardoor het toch een beetje betaalbaar word. Let wel op dat de zomermaanden erg druk zijn en het echt dringen is voor de gondels.
Leuke weetje over de Venetië en haar gondel
Venetië en gondels hebben een oude traditie en staan bol van de leuke weetjes. Hieronder een aantal
De gondel kent zijn vaste zwarte kleur uit de tijd waar de pestepidemie nog erg heerste. In 1562 is daarom besloten om de doden lichamen te vervoeren in zwarte gondels. De kleurrijke gondels zijn daarom in die tijd allemaal zwart gemaakt uit respect naar de overledenen. Vandaag de dag is dit nog steeds de voorschrift
De gondeliers hebben vaste kledingvoorschriften. Zo dragen zij altijd een gestreept blauw met wit shirt met zwarte broek eronder. Hierbij is de hoed een eigen keuze van de gondelier.
Gondelier wordt je niet zomaar in Venetië. Het is een baan welke vol trots word gedragen in Venetië en je dient daarvoor de nodige examens af te leggen. Om te starten dient een gondelier 400 uur training erop te zitten voor zij aan het examen beginnen. Hier leren zij de boot besturen om zo veilig door de stad te manoeuvreren. Daarnaast moeten ze ook de geschiedenis van Venetië vlekkeloos weten. Het zal je dan ook niet verbazen dat er jaarlijks maar enkele (3 a 4) vergunningen worden vergeven.