Doen in Helsinki: 11 leukste bezienswaardigheden & tips

Doen in Helsinki: 11 leukste bezienswaardigheden & tips
Arno@2 Stedentrip 5 juni 2020 Gewijzigd op:

De hoofdstad van Finland is Helsinki. In deze mooie stad is er meer dan genoeg te beleven voor een toffe vakantie. Finland zelf staat bekend om de natuur en de grote meren. Maar vandaag gaan we het hebben over de 10 leukste bezienswaardigheden en tips in Helsinki zelf.

Uspenski kathedraal

De Uspenski kathedraal is de grootste Russisch-Orthodoxe kathedraal van West- en Noord-Europa. Het is niet voor niets dat veel reizigers de stad vergelijken met Sint-Petersburg. Want net als bij deze kerk zijn er veel Russische tinten terug te vinden. Deze prachtige kathedraal is erg mooi om te bezoeken. Niet alleen is het van buiten wonderschoon. Van binnen kijk je ook je ogen uit. Toegang tot de kathedraal is gratis.

Helsinki is een whahala als het aankomt op vintage spullen shoppen. Het land heeft veel design en vaak gaat dit een heel tijd mee. Het barst dan ook van de tweedehandswinkels waar je heerlijk kan rondneuzen! De wijk Kallio staat bekend om het grote aanbod van de vele vintage winkels.

Naast de vele vintage winkels vind je hier ook veel leuke bars en restaurants. Maar ook voor het echte uitgaansleven kan je hier rustig verblijven. Er liggen namelijk ook een aantal discotheken. al met al een bruisende week waar vooral veel jongeren te vinden zijn.

Bezoek de sauna’s van Helsinki

Het maakt niet uit waar je naartoe gaat in Finland. Overal waar je komt moet je eigenlijk een keer naar een sauna. In Finland is het zelfs zo populair dat ongeveer één op de drie Finnen over een sauna beschikt. Door de jaren heen zijn het aantal sauna’s in Helsinki behoorlijk verminderd. Maar we hebben een paar echte aanraders om naartoe te gaan.

Kotiharjun Sauna

Deze sauna bestaat al sinds 1928 en is nog steeds in gebruik. Je vind in de Kotiharjun Sauna dan ook een traditionele houtgestookte sauna. Verder zijn er nog wel kleinere elektrische cabines. Niet alleen is het lekker om naar de Kotiharjun Sauna te gaan het is ook nog eens goedkoop.

Saunasaari

Deze sauna ligt net buiten Helsinki. Gelegen op het eiland Vasikkasaari komen we bij Saunasaari. Deze sauna heeft een iets meer authentiek gevoel. Dit komt onder andere doordat de vier houten sauna’s allemaal anders gemaakt zijn en door verschillende soorten hout gestookt worden. Deze sauna ligt dus niet in Helsinki zelf maar je hebt wel een prachtig uitzicht over Helsinki.

Suomenlinna

Misschien wel de toeristentrekker van Helsinki is het eiland Suomenlinna. Dit betekent is het Fins letterlijk ‘Fins fort’. Een van de leukste activiteiten van Helsinki is een bezoek brengen aan Suomenlinna. Je moet hier met een veerboot heen vanuit de haven van Helsinki. Dit is wederom gratis inclusief tour van het eiland met de Helsinki Card. Eenmaal op het eiland aangekomen vind je hier maarliefst zes musea. Iets wat ook super leuk is om te bewonderen is een onderzeeboot. Deze ligt droog op land en is dus goed te zien. Er zijn hier ook allemaal restaurantjes en kioskjes waar je kunt eten en drinken. Dit is helaas wel wat prijziger.

Nationaal Museum

Het nationaal museum is een leuke plek om alles te weten te komen over Finland. Het museum heeft namelijk meerdere afdelingen die zowel voor jong als oud leuk zijn. Er is namelijk een groot interactief deel wat leuk is voor kinderen. Ook is er een schatkamer waar allemaal bijzondere voorwerpen gevonden kunnen worden. Je kan je hier dus zeker een dag vermaken. Ook is het voor kinderen leuk om een een quiz mee te doen. Ze moeten dan is het museum naar stukken zoeken die eigenlijk niet op die afdeling horen. De toegangsprijs is tot op heden 9 euro voor volwassenen. Onder de 18 is het gratis.

Canal Cruise

Een leuke manier om Helsinki te leren kennen is vanaf het water. Het is namelijk mogelijk om tijdens het toeristenseizoen een boottocht te maken langs Helsinki en wat omliggende eilanden. We raden aan om aan de rechterkant te gaan zitten als je foto’s van de stad zelf wilt maken. Vaak is het mogelijk om via de Helsinki Card een gratis boottochtje te maken. Mocht je niet in het bezit zijn van deze kaart zal de anderhalf uur durende boottocht ongeveer twintig euro kosten.

Esplanade park

Esplanade park is een heerlijke plek om in de zon te vertoeven. Nu is het in Helsinki al gelukkig niet zo druk als in andere grote hoofdsteden. Toch is het erg fijn om even een pauze te nemen van de drukke winkelstraten en even heerlijk door het park te wandelen om wat te eten of drinken. Tijdens de zomermaanden kan je hier ook vaak evenementen vinden. Dus het is hoe dan ook een gezellige plek.

Domkerk van Helsinki

De Domkerk van Helsinki is een echte eye catcher. De prachtige witte kathedraal, die in een andere stijl is gemaakt dan de andere kathedralen in de stad, steekt hoog boven alles en iedereen uit. Om er dus ook te komen moet je aardig wat trappen beklimmen. Maar dit is het zeker waard. In de zomer staan de trappen vaak vol toeristen die genieten van de zon. Op de kerk vind je twaalf apostelen terug die verdeeld zijn over de vier ingangen. Bij je bezoek aan Helsinki mag een bezoek aan deze Domkerk zeker niet ontbreken.

Senaatsplein

Het senaatsplein is een van de belangrijkste pleinen in Helsinki. Dit komt omdat er heel veel belangrijke gebouwen aan het plein liggen. Een tip is dus om hier zeker naartoe te gaan als je ook de Domkerk wilt bezoeken. Je vindt hier niet alleen de Domkerk maar nog veel meer belangrijke gebouwen. Je kunt hier namelijk de Universiteit van Helsinki, de Nationale Bibliotheek van Finland en het senaatsgebouw. Al deze gebouwen zijn in dezelfde stijl gemaakt zodat het plein één geheel wordt. In het midden van het plein vind je een standbeeld van Tsaar Alexander II. Om maar weer eens de Russische invloed op de geschiedenis van Finland te benadrukken.

Een pretpark midden in de stad welke gratis is om te betreden. Dit is Linnanmäki in Helsinki. Zoals gezegd kun je hier gratis naar binnen maar je moet wel betalen voor de attracties afzonderlijk. Er zijn slechts negen attracties die ook daadwerkelijk gratis zijn. Het is mogelijk om een polsband te kopen waardoor je in alle attracties mag. Deze kost ongeveer veertig euro. Er is ook een Sei Life deel waar je de onderwaterwereld kan ontdekken. Mocht je van plan zijn de hele dag in het park door te brengen raden we aan om een polsband te kopen. Hierdoor kan je ook korting krijgen op het Sea Life deel van het park.

Temppeliaukio

Wederom een kerk die we in onze lijst hebben staan. Maar dit is niet zomaar een kerk. De moderne kerk Temppeliaukio is op een bijzondere manier gebouwd. Voor de bouw van de kerk werd namelijk een rots opgeblazen! De ruimte die ontstond hebben ze omgetoverd tot een kerk.

Om de opening te overdekken hebben ze een koepel geplaatst die volledig is gemaakt van koper en glas. Ze zeggen dat door de ruwe rotswanden er een bijzondere akoestiek aanwezig is. De kerk wordt daarom niet alleen gebruikt om geloof uit te oefenen het is vaak ook een plek waar concerten worden gehouden.

Reacties zijn gesloten.