10 tips om te doen in het Belgische Hasselt

10 tips om te doen in het Belgische Hasselt
Arno@2 Stedentrip 21 augustus 2020 Gewijzigd op:

Hasselt is nog een Belgische stad die eigenlijk nog een beetje geheim is voor het grote toerisme. Wat ons betreft is dat juist de charme van de stad! Natuurlijk zijn er redelijk wat toeristen te vinden, maar lang niet zoveel als bijvoorbeeld steden als Gent en Antwerpen. Dit terwijl Hasselt er genoeg te doen is in Hasselt.

Eigenlijk vind ik het één van de gezelligste Belgische steden en dat komt voornamelijk door het grote aantal eetgelegenheden. In de gezellige binnenstad vind je vrijwel overal leuk restaurants waar je een hapje kan eten. Tevens hebben ze een leuk winkelcentrum en zijn er voldoende bezienswaardigheden en activiteiten.

Al met al een alles om eens een leuk dagje- of weekendje weg te plannen naar het gezellige Hasselt. Ontdek hier de 11 leukste dingen om te doen in Hasselt

De Japanse Tuin

Je zal bij een Belgische stad niet direct denken aan aan een Japanse tuin, maar in Hasselt kan je hem vinden. Het is zelfs de grootste Japanse tuin van Europa en een absolute aanrader om te bezoeken! Het is echt een plekje waar je heerlijk tot rust kan komen en een prachtige wandeling kan maken.

In de Japanse tuin vind je een theehuis. Wat ons betreft één van de mooiste plekjes van de tuin, omdat het gebouw echt Japan ademt. Heel mooi om een foto te maken aan het water.

Sint-Quintinuskathedraal

Vanuit de Japanse tuin kan je direct door naar de Sint-Quintinuskathedraal. Dit is waarschijnlijk één van de mooiste historische gebouwen van hasselt en heeft naast de kerk ook een prachtige toren welke je kan beklimmen. Bovenin staat je een prachtig uitzicht over de stad te wachten.

Streetart in Hassel

Ik durf te wedden dat je dit niet bij Hasselt zou verwachten. In ieder geval ik had dit totaal niet verwacht, maar Hasselt staat vol van de prachtige streetart. En dan bedoel ik ook echt grote en mooie streetart! De stad heeft zels een wandeling gemaakt langs de mooiste kunstwerken en dit is dan ook absoluut een aanrader om te doen! Ook kan je hem fietsen wat ook erg leuk is!

Jenevermuseum

Ooit was Hasselt een stad van de Jenever. Zo telde de stad maar liefst meer dan 25 jeneverstokerijen! Belgen waren en zijn eigenlijk nog steeds grote Jenever fans. Hoewel de stokerijen behoorlijk zijn teruggelopen, zijn er nog genoeg te vinden. Zo kan je in Jeneverstokerij Stellingwerff nog prachtig jenevers kopen, maar ook een rondleiding krijgen door het productieproces. Natuurlijk hoort daar ook een glaasje jenever bij 😉

Voor slechts €7 kan je al het Jenevermuseum bezoeken en leer je alles over dit drankje

Het Stadsmus

Wil je alles leren over de geschiedenis van Hasselt dan is dit het museum om eens te bezoeken! Hasselt heeft een ongelofelijk mooi geschiedenis met welvarende tijden. Samen met een gids ga je door het museum en krijg je een prachtig verhaal te horen over de groei van de stad. Het is zelfs mogelijk om met een gids de mooiste verborgen plekjes van de stad te ontdekken.

Bekijk de website voor meer informatie over het museum

Modemuseum

Alleen al het verblijf van het museum is bijzonder. Gevestigd in het 17e eeuwse Grauwzusterklooster wat vroeger diende als ziekenboeg van Hasselt. Op dit moment vind je mode van 1745 tot nu waar vooral de “Made in Italy” voorstelling ongelofelijk populair is. Hier vind je kunstvoorwerpen van de grootste Italiaanse designers met natuurlijk bekende merken als Versace. Voor iedere modeliefhebber is dit een must om te bezoeken.

Abdij van Herkenrode

Het verhaal van deze abdij begon in 1182 waarbij de graaf de kerk verkocht aan de broeder Henricus om een vrouwenklooster te starten. Hoe nobel dit ook was blijkt hij dit vooral gedaan te hebben om verzoening te krijgen voor het afbranden van andere kerken en om zijn tweede kruistocht te bekostigen. Al met al een bijzondere start wat uiteindelijk uitgroeide tot één bloeiende vrouwenabdij waar verschillende belangrijke dames plaatsnamen.

Wie dacht dat de abdij alleen maar mooie tijden kende heeft het fout. In de eeuwen hierna volgende namelijk vele onrustige situaties met opstanden en oorlogen. Zo betaalde de abdij in oorlogen bijvoorbeeld geld aan soldaten om de abdij hierdoor te sparen. In tegenstelling tot veel andere gebouwen wisten ze zelfs in zwarte tijden uit te bouwen. Helaas bracht de Franse revolutie hier verandering en in moesten de zuster het klooster verlaten. In deze periode werd het hele gebouw geplunderd en werden de mooiste stukken verkocht over de hele wereld.

In de jaren hierna heeft de abdij zelfs gediend als textiel- en suikerfabriek wat uiteindelijk in 1826 leiden tot een brand. Hierna heeft het nog enkele ander functies gehad, maar nooit meer die van een abdij. Pas in 1972 toen toen het werd overgekocht werd het gebouw weer naar eren hersteld. EN vanaf 1998 kwam het dan eindelijk in handen van de Vlaamse overheid die het met respect restaureert naar historische waarde.

In het museum leer je alles over de geschiedenis van deze abdij. Doordat de abdij een rijke geschiedenis heeft zijn de verhalen indrukwekkend en weerspiegel ze het leven in de abdij tijdens de belangrijkste punten van onze geschiedenis.

Bekijk de website voor meer informatie

Plopsa Indoor

Ben je met kinderen dan moet je eigenlijk wel een bezoek brengen aan Plopsa Indoor. Vele kennen het waarschijnlijk vanuit Nederland, maar in Hassel hebben ze er dus ook eentje! Het unieke aan het park is dat het eigenlijk een pretpark en speeltuin in één is. Daarnaast speelt een groot deel van het park zich binnen af waardoor in ieder jaargetij de kinderen zich prima kunnen vermaken. Met meer dan 11000 m2 aan speelplezier is er in ieder geval genoeg te beleven!

Hasseltse speculaas en pralines

Eerder zeiden we al dat Hasselt echt een stad is waar je heerlijk kan eten. Hoewel veel Belgische steden bekend staan om hun wafels en bonbons staat Hasselt bekend om de speculaas en pralines.

De Hasseltse speculaas is in tegenstelling tot veel andere speculaas dik en lompig. Vaak is de Hasseltse speculaas ook wat minder zwaar gekruid. Plekken waar je deze kan kopen zij Bakkerij St. Marie en Patisserie Verboven

De echte chocoladeliefhebber moet een bezoek brengen aan Boon in Hasselt. Hier maken ze de lekkerste pralines met een heerlijke hazelnoot vulling of speculaasvulling. Het is zeker de moeite waard om hier wat voor te betalen, want nergens ga je ze zo lekker vinden als hier!

Wandelen in Natuurgebied Kiewit

Natuurgebied Kiewit heeft meer dan 1000 hecatre aan prachtig natuur waar je heerlijk kan wandelen. Het is een bosrijke omgeving waar afgewisseld wordt met mooie open vlaktes. Ook voor de kinderen is er genoeg te doen waaronder een speelbos en kinderboerderij. Wil je iets met de hele familie doen doe dan de familiespeurtoch van 2,5km door het natuurgebied. Niet alleen leuk, maar ook leerzaam over het heden en verleden van dit gebied

Zoals je ziet zijn er genoeg leuke dingen te doen in Hasselt! Ben je er al geweest en heb je nog tips? Laat het hieronder weten en dan zetten we hem in de lijst met mooiste bezienswaardigheden in Hasselt.

Tags:

Reacties zijn gesloten.