8x de leukste en lekkerste wijnstreken in Europa

8x de leukste en lekkerste wijnstreken in Europa
Arno@2 Eten & drinken 3 augustus 2019 Gewijzigd op:

Ben je dol op wijn? Dan is het super leuk om in Europa op wijn reis te gaan. Er zijn verschillende wijnstreken in Europa waar de heerlijkste wijnen gemaakt worden. Je kan hier naartoe reizen en verschillende wijnhuizen bezoeken. De meeste wijnhuizen zijn dagelijks geopend. Je kan hier vaak wijn proeven en in ieder geval wijn kopen. Je koopt zo rechtstreeks bij de boer en dit is natuurlijk voor de wijnliefhebber een unieke ervaring. Wij geven je een paar tips voor de leukste en lekkerste wijnstreken van Europa. Je kan hier zelf een bezoek aanbrengen en genieten van de beste wijnen uit ons eigen continent.

De Moezel vallei in Duitsland

Het leuke van deze wijnstreek is dat je er zelfs een dag naartoe kan gaan of lekker een weekendje wijn weg. De Moezel wijnstreek in Duitsland staat bekend om de Riesling wijnen en ligt op ongeveer 300 km van Nederland. Tegen de prachtige heuvels langs de Moezel rivier zie je de wijnraken in de zon staan. Het koele klimaat is perfect voor de Riesling. Terwijl je geniet van de heerlijkste wijnen, is de omgeving ook te gek. Bezoek bijvoorbeeld de oude stad Trier en ontdek hier overblijfselen van de Romeinse tijd. Of bezoek verschillende oude kastelen langs de route. De streek staat ook bekend om wine & dine. Je kan zo de heerlijkste wijnen combineren met lekker Duits eten.

Verblijf in 3* Hotel in
8 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €158.00
1.png
Bekijken

Geniet van de grootste wijnstreek van Frankrijk: Bordeaux

Ruim 48.000 hectacre aan wijn klinkt als een droom die uitkomt. Dit is de wijnstreek met de grootste productie van Frankrijk. Het is één van de bekendste wijnregio’s van het land. De beste wijngaarden vindt je bij het dorpje Saint-Émilion. Hier moet je zeker weten naartoe gaan. Overigens is Bordeaux bezoeken ook zeker de moeite waard!. Volgens sommige is het één van de mooiste steden van Frankrijk. Je vindt hier zelfs het enige echte Guggenheim museum voor de wijn. Een interactief museum waar je alles leert over wijn en het proeven en drinken van wijn. In de Bordeaux streek kan je genieten van prachtige rode wijnen, maar ook zoete witte wijnen. Het is één van de weinige Franse streken waar je ook hele zoete wijn kan drinken. Je vindt de zoete witte wijn in de regio Sauternes binnen de Bordeaux streek. Deze wijn wordt het witte goud van de Bordeaux genoemd en is zeker weten een aanrader.

De Champagne streek is één van de bekendste wijnstreken

Laat een willekeurig iemand een wijnstreek noemen en al snel wordt de Champagne streek genoemd. De streek is natuurlijk bekend voor de productie van de Champagne wijn. Alleen de bubbeltjeswijn uit deze streek mag Champagne genoemd worden. Het is een beschermd wijngebied. Ondanks dat er nog meer wijnstreken zijn die bubbeltjeswijnen maken mag dit nooit champagne genoemd worden. De streek ligt op 400 km van Nederland, waardoor je er een weekendje weg van kan maken. Eventueel zou je kunnen verblijven in het prachtige Reims. Vanuit dit dorpje kan je verschillende champagnehuizen bezoeken. De grote champagnehuizen vindt je aan de Avenue de Champagne. Je kan hier o.a. Moët en Chandon bezoeken. In de kelders kan je zelf een paar flessen aanschaffen en uiteraard proeven.

Geniet van de wijn en het prachtige landschap Toscane

Wijnliefhebbers komen absoluut in de zevende hemel bij een verblijf in Toscane. Deze prachtige streek staat niet alleen bekend om de heerlijke wijnen. Je kan hier ook een prachtige roadtrip doorheen maken. Het glooiende landschap is prachtig om doorheen te rijden. Je kan verschillende wijngaarden bezoeken en lekkere wijnen proeven. Aan de andere kant van de regio vindt je ook nog eens een prachtige kustlijn met ruige kliffen. Je kan hier heerlijk zwemmen of van de zon gaan genieten. De regio is overigens net zo groot als ons eigen land. Je kan dus een uitgebreide roadtrip plannen. In de streek vindt je ook verschillende DOCG wijnen. Dit zijn beschermde wijnen met het hoogste kwaliteitslabel. Het is vooral leuk om in september naar Toscane te gaan. Je ziet dan echt de druiven aan de ranken hangen en er worden oogstfeesten in de omliggende dorpjes gehouden.

Beleef de Spaanse wijnen in La Rioja

In Spanje heb je net als in Frankrijk bekende wijnstreken. De bekendste en de wijnstreek met de hoogste kwaliteit is La Rioja. Officieel is het de kleinste wijnstrek van Spanje, maar je vindt hier ruim vijfhonderd wijnhuizen. Je hebt dus wel iets te doen als je hierheen komt om wijn te proeven. Er komen verschillende uitstekende wijnen uit de streek. Sommige wijnen zijn zelfs beter dan de bekende wijnstreken in Frankrijk en Italië. Spanje groeit al een aantal jaren in populariteit als wijnstreek en dit proef je terug in de kwaliteit. Ze leggen al jaren de lat steeds weer hoger bij hun wijnproductie. De hoofdstad van de wijnregio is Logroõ. Deze stad is zelf ook de moeite waard net als Haro. In de laatste stad is ook een wijnmuseum te vinden. Vanuit deze steden kan je roadtrip langs wijnhuizen plannen.

Ontdek Portugal en de Douro vallei

Eén van de bekendste wijnstreken in Portugal is de Douro vallei. De wijnen worden geproduceerd aan de Douro rivier en staat officieel op de UNESCO weredlerfgoedlijst. Eén van de bekendste wijnen die hier vandaan komt is de Port wijn. Alleen wijn die via dezelfde methode geproduceerd wordt en uit deze streek komt mag Port genoemd worden. Er zijn dan ook verschillende porthuizen rond de rivier te vinden. De rivier zelf is ook heel belangrijk. Deze zorgt voor de smaak van de wijn en de wijn wordt via de rivier naar Porto vervoerd. Vanuit deze stad wordt de beroemde Port wijn verscheept over de hele wereld. Extra leuk om te bezoeken is Vila Nova de Gaia. Je leert hier echt alles over de productie van Port en je krijgt de kans om je eigen fles te keuren met de kennis die je net hebt opgedaan.

Bezoek dichtbij huis De Elzas

Een wijnstreek die verrassend dichtbij huis ligt is de Elzas. Deze heuvelachtige streek ligt dichtbij Duitsland en dit zie je terug in de regio. De vakwerkhuizen uit Duitsland vindt je hier ook terug in de dorpjes. In het heuvelachtige gebied wordt ook veel wijn geproduceerd. Net als in Duitsland vindt je hier veel Riesling, maar ook Muscat en Pinot Blanc. De productie van witte wijn is de favoriet in de Elzas. Dit kan je combineren met heerlijk eten. De streek staat namelijk bekend om de beste restaurants waar je echt kan genieten. Wine & Dine staat uiteraard op het programma als je hier een weekend naartoe gaat.

Erg leuk is om de wijnroute door de Elzas te doen! Deze 170km lange route brengt je langs de belangrijkste wijndorpen- en steden van de regio.

Eén van de mooiste wijnstreken van Italië Puglia

Als je denkt aan wijn en Italië, dan denk je al snel aan Toscane. Toch zijn er nog meer wijnstreken echt de moeite waard. Een wijnstreek in de hak van de laars die de moeite waard is Puglia. Deze wijnstreek heeft overigens prachtige dorpjes en een mooie kustlijn, maar ook wijn. De wijnstreken liggen in tegenstelling tot andere gebieden niet op steile heuvels. Toch produceren een hele smaakvolle wijn voornamelijk door het klimaat en de hele zonuren die de wijnranken krijgen.

Het voordeel van Puglia vergeleken met Toscane is dat het wat rustiger is. Dit gebied van Italië is nog relatief onbekend bij de grote groepen toeristen. Dit is opzicht niet erg want zo kan je heerlijk in je eentje genieten van de lekkerste wijnen. De streek zelf wordt ook één van de mooiste streken van Italië genoemd. Het gebied is zeker een aanrader voor een liefhebber van lekkere wijnen.

Wij hebben de mooiste wijnstreken in ieder geval alvast voor je verzameld. Je kan hiermee je volgende wijn reis gaan plannen!

Reacties zijn gesloten.