Vaticaanstad bezoeken? Wij hebben een paar slimme tips
Het Vaticaanstad is een onafhankelijke staat binnen Italië (Rome). De staat werd met toestemming van Musslini opgericht in 1929. Vaticaanstad is een eigen staat, maar is volledig omsloten door de stad Rome. De rechten van de stad zijn vergelijkbaar met andere dwergstaten in Europa zoals Monaco. Vaticaanstad is echter de kleinste met slechts 0,44 km2. Ondanks dat de staat geen lid is van de Europese Unie kan je er wel gewoon met de Euro betalen. De officiële voertaal in de stad is Italiaans. Vaticaanstad is natuurlijk vooral bekend als de hoofdstad van de Katholieke kerk. In de stad staat het Apostolisch paleis en het is de woonplaats van de Paus.
Als je in Rome verblijft wil je natuurlijk ook een bezoek brengen aan Vaticaanstad. Ondanks dat de stad slechts 1.000 inwoners heeft is het er meestal ongelofelijk druk. Grote groepen toeristen en katholieken willen de stad graag bezoeken. Voor je aan je bezoek begint is het slim om goed voorbereid te zijn. Een bezoek aan de stad zelf is gratis, maar voor een aantal gebouwen moet je betalen om binnen te komen. Daarnaast kan je te maken krijgen met lange wachtrijen. Wij hebben daarom de leukste tips voor je verzameld en de gebouwen die je gezien moet hebben!
Wat doen in Vaticaanstad?
Om ervoor te zorgen dat je de belangrijkste bezienswaardigheden bezoekt, hebben we een lijst samengesteld.
Sint-Pietersbasiliek
Gelegen aan het Sint Pietersplein vindt je de mooiste basiliek ter wereld namelijk de Sint Pietersbasiliek. Dit prachtige bouwwerk werd gebouwd vanaf 1506 tot 1626. De basiliek werd gebouwd op de plek waar ooit paus Petrus gestenigd en gegraven werd. Voor de meeste katholieken is de Sint-Pietersbasiliek een bedevaartsoord. Elke katholiek wil de basiliek minimaal één keer in z’n leven bezocht hebben. De kans is groot dat je de basiliek van de televisie kent. Als de Paus een toespraak houdt dan doet hij dit vanaf het balkon van de basiliek. Het Sint-Pietersplein stroomt dan vol met bezoekers en gelovigen die naar z’n toespraak komen luisteren. Toegang tot de basiliek is gratis behalve de koepel zelf. Hou rekening met een wachttijd van minimaal een half uur voor een bezoek. Het is zeker weten een aanrader om ook de koepel te bezoeken. Hou er wel rekening mee dat je alleen met contant geld de entree hier moet betalen. Neem dus voldoende contant geld mee naar binnen.
Grotte Vaticane
Extra indrukwekkend tijdens je bezoek aan Vaticaanstad is Grotte Vaticane. De grotten zijn onder de basiliek gebouwd in de vierde eeuw. De Basiliek is er eigenlijk eeuwen later bovenop gebouwd. In de grotten zijn een aantal pausen begraven. Er is ook een vermoeden dat er een graf van Petrus ligt, maar dit weten ze niet zeker. Helaas kan je niet zomaar de grotten binnentreden. Er worden slechts 250 mensen per dag toegelaten. Op dinsdag en donderdag zijn er rondleidingen waar je vooraf tickets voor kan aanschaffen. Alleen met een rondleiding is het mogelijk om de grotten te bezoeken.
Vaticaanse museum
In het Apostolisch paleis vindt je het Vaticaanse museum. Je vindt hier een collectie met kunst die door de eeuwen heen door het Vaticaanstad verzameld zijn. Er zijn ruim 70.000 werken te vinden o.a. uit de Renaissance tijd. Maar ook nog kunstwerken uit het oude Egypte. Het museum behoort tot één van de grootste musea ter wereld. Paus Julius II is in de 16e Eeuw met het museum begonnen en vandaag de dag wordt de collectie nog steeds verder uitgebreid. Vanwege de gigantische omvang van het museum kan je nooit alles zien. Het kan slim zijn om vooraf alvast een route uit te stippelen langs werken die je graag wilt zien. Hou ook rekening met lange wachtrijen bij het museum vooral in de zomermaanden. Het is slim om er op tijd bij te zijn.
Sixtijnse Kapel
Onderdeel van het Vaticaanse museum is het Sixtijnse kapel. Vanwege de grote interesse in de kapel kan je er helaas niet echt stilstaan. Je wandelt er eigenlijk in grote groepen langzaam doorheen. De kapel is zo beroemd vanwege de prachtige plafondschildering van Michelangelo. Op het plafond heeft hij 9 scenes van Genesis geschilderd. Het is absoluut indrukwekkend om de kapel te bezoeken. Neem de ruimte wel goed in je op want het is helaas verboden om hier foto’s te maken.
Vaticaanse tuinen bezoeken
De Vaticaanse tuinen beslaan een groot deel van Vaticaanstad en dit zou je niet denken als je door de stad heen wandelt. In eerste instantie valt namelijk vooral de basiliek en het plein op. Maar ruim de helft van Vaticaanstad bestaat uit een tuin van 23 hectare. In de tuin vindt je prachtige botanische planten en fonteinen. De tuinen zijn minder populair bij toeristen, waardoor je even van de rust kan genieten. Een aantal jaren geleden waren de tuinen nog niet toegankelijk voor toeristen. Vandaag de dag kunnen toeristen ook genieten van de prachtige tuinen.
Kledingvoorschriften Vaticaanstad
Vaticaanstad is een heilige stad en er zijn daarom officiële kledingvoorschriften waar je jezelf aan moet houden tijdens een bezoek. Je schouders en knieën moeten bijvoorbeeld bedekt zijn. Het wordt gewaardeerd als je een lange broek draagt. Ga je één van de gebouwen bezoeken? Dan is het verplicht om eventueel een pet of hoed af te zetten.
Wachtrijen ontlopen in Vaticaanstad
Vaticaanstad en wachtrijen horen er helaas bij. Gelukkig zijn er een paar tips als je wachtrijen wil ontlopen. Als eerste is het slim om niet in de zomermaanden naar Vaticaanstad te komen. In de zomermaanden kan je soms echt uren in de rij staan. In november tot en met februari sta je soms maar een half uur in de rij. Nog een tip is om op dinsdag of donderdag te gaan dit zijn vrij rustige dagen in Vaticaanstad. Wil je naar het museum? Sta er dan iets voor openingstijd of rond 15.30 om de wachtrijen te ontlopen.
Neem een gids in Vaticaanstad
Als je echt alles uit je bezoek wilt halen, dan raden wij je aan om een gids te nemen. Het grootste voordeel van een gids is dat je niet in de rij hoeft te staan. Tijdens het hoogseizoen kan je al snel 2 uur aan wachttijd besparen. Daarnaast brengt de gids je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en vertelt de gids je iets over de geschiedenis. Een goede gids brengt je ook nog eens naar verborgen plekken die de meeste toeristen over het hoofd zien. Vindt je een gids te duur? Dan kan je via de officiële kanalen ook nog vooraf tickets voor de attracties kopen. Je mag dan in een aparte wachtrij staan en dit bespaart je ook flink wat wachttijd. Via de officiële kanalen ben je meestal voordeliger uit om kaartjes te kopen.