Verassende stedentrip Granada: 8x doen & de beste bezienswaardigheden

Verassende stedentrip Granada: 8x doen & de beste bezienswaardigheden
Arno@2 Culturele vakantie 6 januari 2020 Gewijzigd op:

Wanneer je aan Zuid-Spanje denkt dan zullen direct de bekende plaatsen als Sevilla en Malaga genoemd worden, maar ik neem je graag mee in de wonderschone wereld van Granada. Deze grote Spaanse stad is geweldige als je van cultuur, eten & drinken en zon houdt. Met de Alhambra als absolute hoogtepunt, maar ik neem je graag ook mee in naar de minder bekende pareltjes.

Het oude fort, Alhambra

Aan het zuidoosten van de stad grens het prachtige Moorse fort en paleis, Alhambra. Het uitgebreide complex beslaat een oppervlakte van 140.000m2 en zal je direct opvallen wanneer de stad gaat bezoeken. Het ligt namelijk op de berg welke prachtig uitkijkt over de stad. Het Alhambra bestaat uit drie verschillende delen namelijk het Nasrid (de paleizen), Alcazaba (het fort) en Generalife (paleistuinen). Alle drie vertellen ze een prachtig verhaal over de oorsprong van dit complex.

Granada begon als Moors koninkrijk en ter bescherming van de stad werd er in 889 een fort gebouwd op de Al-Sabika berg. Eigenlijk is er hierna eeuwen niets met het fort gedaan totdat de Islamitische Nazarí-dynastie aan de macht kwam in Granada. De Nasriden zagen de schoonheid van het fort en bouwde hier het eerste paleis binnen de muren van het fort. In 1492 na verovering, kwam de stad onder bewind van een katholiek koningspaar. Zij zagen het Alhambra als een zeer belangrijke buit waarna hen kleinzoon opdracht gaf om heen renaissancistisch paleis te bouwen. De verschillende bouwstijlen en religies zijn goed terug te zien binnen het fort en door de bijbehorende schatten een absolute must om te bezoeken.

Wanneer je het Alhambra wilt bezoeken dan moet je zeker rekening houden met de UNESCO status. Hierdoor is er een bezoekersaantal per dag ingesteld waardoor er maar een beperkt aantal bezoekers naar binnen mogen. Vooraf boeken kan daarom verstandig zijn! Daarbij is het misschien ook verstandig om te weten dat je voor alle drie de delen aparte toegangstickets nodig hebt.

Verblijf in 4* Hotel in
8 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €269.00
1.png
Bekijken

Kathedraal van Granada

Toen in 1492 de Arabieren werden verdreven kwamen de Christenen aan het roer van de stad. De moskee ins de stad moest vervangen worden voor een kathedraal en daarmee is de kathedraal van Granada is één van de eerste renaissancistische gebouwen in Spanje. De bouw van de kathedraal heeft meer dan 200 jaar geduurd waardoor er maarliefste 3 verschillende architecten aan hebben moet werken. Maar het eindresultaat is een kathedraal van 115 lang en 67 meter breed. Eén van de hoogtepunten van de kathedraal is Capilla Real. Dit is het Koninklijke Kapel waar alle katholieke koningen worden begraven.

Mirador de San Nicolas

Absoluut één van de mooiste plekken in Granada om een foto te maken. Vanaf het plein Mirador de San Nicolas heb je namelijk een prachtig uitzicht op het Alhambra. Volgens oud Amerikaans president Bill Clinton heb je hier zelfs het mooiste uitzicht op de zonsondergang ter wereld. Naast het mooie uitzicht is het plein ook erg gezellig door de verschillende straatmuzikanten die hier spelen. Maar natuurlijk kan je hier ook terecht voor een heerlijk hapje of drankje om de dag af te sluiten.

De gezelligste wijk van Granada, Albaicin

Tegenover het Alhambra ligt de oud Moorse wijk, Albaicin. Als je terug gaat in de geschiedenis dan speelde dit deel van de stad altijd een erg belangrijk rol. Toen de muren werden opgetrokken bij deze wijk krijgen de bewoners hier namelijk een veilig gevoel. Hierdoor floreerde de wijk en werd er een prachtig islamitische wijk opgebouwd met verschillende moskeeën. Toen het katholieke koningspaar aan het hoofd kwam, vervingen zij de moskeeën voor kerken. Ondanks het volk zich moest bekeren heerste hier nog altijd de oude tijd. Dit in onvrede van de katholieken waardoor hier als snel een politiek oorlog uitbrak. Een bloeiende wijk kwam in verval en zeker in de Spaanse burgeroorlog is er veel van de wijk verloren gegaan.

Momenteel is de wijk het bruisende hart van Granada en doen oude tijden weer herleven. Het is een mengeling van de verschillende geloven geworden en door de smalle steegjes super gezellig. Bezoek hier bijvoorbeeld een Arabische badhuis, de Marokkaanse markt (El Albaicín) of ga thee drinken in één van de talloze theehuizen. Let op dat de wijk tegen een heuvel is aangebouwd en goede wandelschoenen erg handig zijn.

Klooster van Hiëronymus

Volgens veel mensen is dit één van de mooiste kloosterkerken welke zij ooit hebben gezien. Vooral van binnen is het kerk prachtig gedecoreerd en zeker het altaarstuk is echt prachtig om te zien. Talloze beelden welke allemaal plaats nemen in het prachtig goude zuilenbouwwerk. Wat niet voor te stellen is dat dit bouwwerk jarenlang alleen toegankelijk was voor kloosterlingen. Bij het altaarstuk vind je een apparaat waar je 50 cent in kan doen. Absoluut doen, want dan wordt het hele altaarstuk verlicht en zie je pas hoe mooi het eigenlijk is.

Wandel over Paseo de los Tristes

Paseo de los Tristes is een boulevard in Granada en loopt langs de Rio Darro rivier. Het is de bekendste straat van Granada en vernoemd naar een priester welke een school starten voor arme kinderen. Wanneer je de wijk El Albaícin gaat bezoeken dan is de kans groot dat je over deze straat zal lopen.

Bezoek de gebergte Sierra Nevada

Je zal het niet denken, maar vlakbij Granada vind je de gebergte Sierra Nevada. Op slechts een klein uurtje rijden sta je al op de bergketen en daar is meer dan genoeg moois te doen.

Hier kan je van half december t/m begin maart genieten van een prachtig sneeuwdek met meer dan 100km aan pistes. Het hoogste punt bevind zich op 3300 meter en laagste op 2100 meter. Hierdoor is de sneeuwzekerheid erg goed te nemen ondanks de temperaturen in Granada nog gewoon rond de 12 graden liggen.

Wanneer de sneeuw hier verdwijnt dan zal het gebied zich omtoveren tot prachtig wandelgebied. Zo is het Nationaal park het leefgebied van de steenbok en wilde zwijnen. Wandelen kan je hier op allerlei moeilijkheidsgraden waardoor het voor iedereen toegankelijk is. Een prachtige wandeling is die bij de kloof van Los Cahorros. Wanneer je de kloof bewandelt staat er aan het einde je een prachtig uitzicht te wachten.

Reacties zijn gesloten.