Spaanse Baskenland ontdekken: Dit zijn de mooiste plekken!

Spaanse Baskenland ontdekken: Dit zijn de mooiste plekken!
Arno@2 Culturele vakantie 27 februari 2020 Gewijzigd op:

Wanneer je aan Spanje denkt dan zal niet direct de provincie Baskenland bij je opkomen? Toch is deze noordelijke provincie echt een absolute must om eens te bezoeken als je met het echte Spanje wilt kennismaken. Zo kan je hier de prachtige steden Bilbao en San Sebastian ontdekken, maar is er niet mooiers als in het leven te kijken van een echt Bask.

Alles over Baskenland

Eigenlijk is Baskenland een stukje grensgebied welke zowel in Frankrijk als Spanje ligt. Maar wij oriënteren ons nu alleen op het Spaanse Baskenland. De hoofdstad van Baskenland is Vitoria-Gasteiz en de grootste stad is Bilbao.

Al vanaf de Middeleeuwen wist het Baskenland grote autonomie te verkrijgen. Eerst waren het enkele steden, maar later de gele regio waardoor zij zelf op bestuurlijk als militair gebied alles mochten regelen. Helaas kwam de autonomie steeds meer onder druk te staan en werden er steeds meer maatregelen genomen. Uiteindelijk zorgde dit er zelfs voor dat de Basken belasting moesten betalen en het leger moesten dienen.

In deze periode ontstond er de ETA welke voor het Baskenland en hen vrijheid vocht. Verschillende aanslagen moesten ervoor zorgen dat zij weer volledige autonomie verkregen. Soms met wat succes wat vaak gepaard ging met veel onschuldige slachtoffers. De bomaanslag op de toenmalige premier en zijn vertrouweling zorgde er uiteindelijk voor dat er democratiseringsproces ontstond. In 1977 kwam er dan ook een regeling in de Spaanse wet dat Baskenland een gedeeltelijk autonomie verkreeg. Uiteindelijk verkreeg de ETA steeds minder steun waarna zij in 2018 officieel zijn opgeheven.

Baskenland kent een eigen taal wat ongeveer een kwart van alle Basken nog spreekt. Je kan je voorstellen dat het vechten voor een autonomie voor een bepaalde trots hebben gezorgd en dat stralen de Basken dan ook echt uit. Trots op hen eigen regio waar eigenlijk alles net beter is als de rest van Spanje. Vooral het eten speelt een belangrijke rol bij Basken en laat dat nou net zijn waar wij gek op zijn!

Verblijf in 2* Hotel in
2 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €62.00
1.png
Bekijken

Mooiste plekken van Baskenland

Baskenland kent een ruig landschap met een schitterende kustlijn, maar wel degelijk anders als je gewend bent van het oosten van Spanje. Hier wisselen prachtige stranden zich af met flink rotpartijen. Een schitterende regio om doorheen te reizen met een prachtig verhaal.

Bilbao: de grootste stad

Bilbao is de grootste en wellicht één van de bekendste steden van Baskenland. Niet zo gek, want dit is de stad waar onder meer Atletico Bilbao gevestigd is. De Spaanse voetbalclub welk als jarenlang op het hoogste niveau in Spanje weet te voetballen. Een ander bijzondere verschijning in de stad is het Guggenheim museum. Het museum staat er sinds 1990 en vanaf dien is de stad ook echt in opkomst. Van buiten is het een bijzondere verschijning en van binnen kan je er prachtige moderne kunst bewonderen. Een ander prachtig kunstobject is de 12 meter hoge puppy Jeff Koons. Het is bekleed met 70.000 bloemen in allerlei verschillende kleuren wat een indrukwekkende gezicht is.

Voor de rest is het erg leuk om Bilbao van bovenaf te bewonderen en dit kan je doen door een ritje te maken in de Artxanda funicular. Met deze kabelbaan ga je naar de top van de heuvel en heb je een prachtig uitzicht over de stad. Afsluiten doe je natuurlijk in Casco Viejo, het oude centrum van Bilbao vol met gezellige winkeltjes, barretjes en restaurants.

San Sebastian: Heerlijk eten

San Sebastian staat ook wel bekend als Donostia en staat vooral bekend om de prachtige baai. Hier vind je het strand La Concha wat één van de mooiste stranden van Europa is. Maar wist je ook dat San Sebastiaan ook wel het Rio de Janeiro van Spanje genoemd word? Dit heeft te maken met het 12 meter hoge Christusbeeld gelegen op de berg Monte Urgull. Het is even klimmen, maar boven aangekomen heb je een prachtig zicht op het beeld en over de stad. Maar het allerbelangrijkste is dat er geen stad ter wereld is waar zoveel restaurants te vinden zijn met een één of meer Michelinsterren. Eten is hier dus extreem belangrijk en onwijs lekker!

San Juan de Gaztelugatx

Eén van de mooiste plekken, maar vraag mij niet hoe je het precies uit moet spreken. Via een eeuwenoude trap kan je het schiereiland bereiken waar een prachtige kerkje staat. Deze plek is onder meer bekend geworden door de hitserie Game of Thrones. In 2016 zijn hier verschillende opnames gemaakt en sindsdien is deze plek ongekend populair bij toeristen. Koop een kaartje vooraf anders krijg je geen toegang tot het eiland wat voor de Game of Thrones fans beter bekend staat als Dragonstone

 Rotsen van Zumaia

Even ten westen van Bibao ligt de badplaats Zumaia. De badplaats is niet zo groot en ben je vrij snel doorheen, maar de omgeving is echt betoverend. Je kunt een 12km lange wandeltocht maken langs de kliffen van Zumaia naar Deba waar je een prachtig zicht heb op de eeuwenoude rotsformaties. Hier hebben miljoenen jaren natuurgeweld prachtige rotsformaties gemaakt welke je nergens te wereld zal vinden. De bijzondere verticale rotsen die de zee in lopen worden ook wel ‘Flysch’ genoemd. Tevens kan je met een beetje mooi weer ook heerlijk genieten op het strand van Zumaia.

Middeleeuwse dorpje Oñati

Een prachtig middeleeuws dorpje in Baskenland is Oñati. Volgens vele ook één van de mooiste dorpjes door de middeleeuwse uitstraling en groene heuvels welke om het dorp liggen. Om het dorp heen rijden is al een echte aanrader, maar wil je iets bezoeken dan moet je de universiteit bezoeken. De universiteit stamt uit de 16e eeuw en heeft lang gediend als enigste universiteit van Baskenland. Inmiddels is een groot deel van de lessen verplaats naar de nieuwere universiteit. Maar nog steeds prachtig om te bezoeken. Verderop in het centrum vind je gezellig barretjes en restaurants en is tevens de oude gotische kerk te bezoeken.

Het kleurrijke plaatsje Pasaia

Pasaia is echt een uniek stadje in Baskenland. Waar veel steden bestaan uit steen en deze kleuren ook dragen, zijn de huizen hier vooral kleurrijk. Enkele bezienswaardigheden zoals paleis van Arizabalo en de Basiliek maken dit plaatsje het tot een leuk uitstapje.

Wanneer je een bezoekt brengt aan Pasaia dan ontkomt je niet aan het verhaal van Victor Hugo. De bekende Franse dichter staat in Europa vooral bekend om zijn romans waaronder de Notre-dame en Les Miserables. Ja inderdaad hier zijn ook enkele wereldberoemde Disney-Films op gebaseerd. Je kan dan ook een prachtige tentoonstelling getiteld “‘Victor Hugo, Viaje a la Memoria” vinden in het dorp.

Uitstapje naar Bardenas Realas

Omdat we toch in de buurt zijn, is het zeker een aanrader te maken naar de semi woestijn Bardenas Realas. In dit natuurgebied waan je je echt even in een Western-film waarbij het landschap onwijs bijzonder is. Het is de grootste woestijn van Europa en kent nog een eeuwenoude traditie van schaapherders hier. Absoluut moet je de bekende berg Cabezo de Castildetierra bezoeken, want volgens onderzoekers zal deze over 50 jaar niet meer staan. Het gebied is prachtig met een goudgele omgeving waar her en der wat bergen staan. Dit heeft vooral te maken met de enorme erosie welke hier optreedt. De verwachting is dat het gebiedt binnen nu 50 jaar één vlakte is doordat alles hier ten onder gaat aan het natuurgeweld. Gevormd door de erosie welke hier optreedt, maar waarschijnlijk ook de ondergang van dit prachtige gebied. Een aanrader is om het gebied per fietst te ontdekken en soms even te genieten van alles wat je om je heen ziet. Want één ding is het zeker, het ziet er prachtig uit.

Reacties zijn gesloten.