9x de mooiste plekken van de Dordogne

9x de mooiste plekken van de Dordogne
Arno@2 Culturele vakantie 12 oktober 2020 Gewijzigd op:

Wil je de mooiste plekken van de Dordogne ontdekken dan moet je snel verder lezen! De Dordogne is een prachtige gebied in de regio Aquitaine in het zuid-westen van Frankrijk en staat naast de vele mooie plekjes ook bekend om de streek met de vele campings. Gooi je tent in de achterbak of koppel je caravan achter de auto en ontdek het authentieke Frankrijk. Wat ons betreft dus de ideale omgeving om heerlijk te kamperen om vervolgens de mooist plekjes van de Dordogne te ontdekken.

Kasteel van Castelnaud

Wist je dat de Dordogne meer dan 1000 kastelen telt? Niet gek dat er dus een kasteel in de mooiste plekjes van de Dordogne tussenstaat.  Kasteel van Castelnaud ligt op een berg gelegen waar je een schitterend uitzicht hebt over de groene omgeving. Maar ook in het kasteel is genoeg te beleven. Zo zie je onder meer wat voor wapens er in die tijd allemaal werden gebruikt. Daarnaast is er een museum te vinden die je alles leert over hoe het in die tijd moet zijn geweest en wat voor rol het kasteel speelde in het dorp. Ook voor kinderen is het super leuk met de rondleiding en riddespelen.

Verblijf in 3* Appartment in
8 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €76.00
1.png
Bekijken

Belvès

Belvès is één van de mooiste dorpjes van Frankrijk en dat komt onder meer door de prachtige Middeleeuwse bouwstijl. De zeven torentjes zijn het absolute kenmerk van het stadje. Maar ook de originele stadsmuren zijn nog steeds intakt waar je een prachtige wandeling kan maken. Het absolute pronkstuk van de stad is de oude markthal waar nog steeds iedere week een markt te vinden is. Maar ook het stadscentrum is super gezellig. Door de vele smalle straatjes is het ontzettend gezellig met alle winkeltjes en restaurants. Belvès is dan ook echt een aanrader voor iedereen die van een authentieke plaatsjes houden.

Sarlat

Een andere mooie en bekende historische stad is Sarlat. De authentieke stad heeft een autovrije binnenstad waardoor je hier heerlijk kan rondstruinen langs de mooie middeleeuwse bezienswaardigheden. Absoluut moet je daarbij een bezoek brengen aan het mooiste plein van de stad Place du Peyrou. Hier vind je prachtige herenhuizen, Kathedraal St. Sacredos en Paleis Présidal. Zeker deze laatste is echt prachtig! Wanneer je stilstaat dat de meeste gebouwen hier uit de 14e tot 18e eeuw afkomstig zijn is het nog bijzonderder. Voor de rest wordt de stad gekenmerkt door de vele gezellig Franse restaurantjes en terrassen waar je natuurlijk een hapje en drankje moet doen!

Een bezoekje aan Sarlat op zaterdag is extra leuk! Je vindt hier dan namelijk de wekelijkse markt waar je kennis maakt met de echte Franse producten.

De tuinen van Marqueyssac

De tuinen van Marqueyssac zijn eigenlijk voor iedereen een leuk uitstapje. Prachtige buksen vormen hier een schitterende tuin waar je in een 6km lange wandelroute de meeste fantastische dingen te zien krijgt. In de 19e eeuwse buxustuin staan meer dan 150.000 buxussen en werken dagelijks 5 tuinmannen om de buxussen in vorm te houden.

Als je de 6km lange wandelroute aflegt komt je onderweg verschillende dingen tegen waaronder een theehuis, speeltoestellen en pauwen. Maar het hoogtepunt naast de buxussen is toch wel het uitzichtpunt. Het uitzichtpunt hangt namelijk 130 meter boven de valei waardoor je echt een prachtig uitzicht hebt over alles. De vele verschillende dorpjes in de omgeving zie je liggen, maar ook de rivier loopt vlak onder het plateau.

Bestel je kaartjes voor de tuin hier.

Rocamadour

Rocamadour is een heilige stad tegen een hoge rots gebouwd. Onderaan de rots vind de kern van het dorpje, halverwege en kerk en bovenop natuurlijk het kasteel. Het dorp is echt opgebouwd uit verschillende niveau’s tegen de rots wat het extra bijzonder maakt.

Rocamadour was vooral erg belangrijk als pelgrimsoord. Dit had vooral te maken met dat hier het lichaam van Saint Amadour gevestigd was. Hij stond bekend als een Leerling van Jezus en dit is naast de Zwarte Madonna de redenen waarom deze plek zo belangrijk is en uitgegroeid tot bedevaartsplaats

Tussen de stad en de burcht vind je het Grand Escalie. Dit is de plek waar de vele verschillende kapelletjes, kerken en kathedralen staan. Door de route van 223 treden af te leggen, kom je uit bij deze bijzondere plek van de stad.

Grotten van Lascaux

Natuurlijk mag een grot niet ontbreken aan de lijst met mooiste plekjes van Dordogne. De streek telt namelijk ongelofelijk veel verschillende grotten en de Grotten van Lascaux zijn daar de mooiste van. De grotten zijn vooral bekende geworden door de prachtige rotstekeningen. De tekeningen moet rond 12.000 en 20.000 voor Christus gemaakt zijn. In de tekeningen zijn ongelofelijk veel dieren te vinden zoals bizons, herten en mammoeten.

Helaas is het niet meer mogelijk om de originele grot te bezoeken. Door de vele bezoeken werd de grot en tekeningen aangetast en daarom is de volledige grot nagebouwd. Echt alles is exact het zelfde als de originele groet. Zijn zijn tekeningen nagemaakt, maar is ook de grot en het klimaat ervan nagebootst. Het is dus net of je in de originele grot staat.

Lees ook: Mooiste plekken Côte d’Azur

Brantôme

In het noorden van de Dordogne vind je het mooie plaatsje Brantôme. Het ligt aan de rivier Dronne en ontstond ooit op een eiland in de rivier. Deze plaats staat dan ook vooral bekend om de prachtige wandeling die je hier kan maken langs de rivier. Het klooster is daar één van de hoogtepunten van.

Volgens de verhalen bracht het klooster onderdak aan een aantal belangrijke relikwieën. Hierdoor ontstond er steeds meer belangstelling voor de plaats en groeide er zelfs een klein dorp omheen. Helaas het heeft plaatsje het zwaar te voortduren gehad tijdens de oorlog met de Noormannen en de Honderdjarige Oorlog. Ondanks alles is de stad nu uitgegroeid tot één van de mooiste steden van de Dordogne waarbij het klooster nog steeds het belangrijkste punt is.

Les Eyzies

Dit dorp neemt je mee in een verhaal wat hier tienduizenden jaren geleden moet hebben afgespeeld. Ben je echt gek op de prethistorie dan moet je een bezoek brengen aan Les Eyzies. Deze plaats staat bol van de grotten wat natuurlijk belangrijke plekken waren in deze tijd, maar ook vind je hier verschillende musea. Het dorp ligt in een dal waar vroeger de mensen woonde in de grotten. Tegenwoordig vind je er gewoon huizen, maar nog steeds vind je er herinneringen aan de vroeger tijd. Tevens gaan sommige huizen helemaal op in de rots waar ze tegen zijn gebouwd.

De musea die je hier kan vinden geven een inzicht wat voor instrumenten ze vroeger moeten hebben gebruikt. Leuk als je het interessant vind wat om te weten hoe het precies in deze tijd geweest moet zijn geweest.

Château des Milandes

We sluiten de lijst met mooiste plekke van de Dordogne af met een prachtige kasteel. Zodra je de poorten van Château des Milandes binnenkomt zal je direct betoverd zijn door het sprookjesachtige kasteel. Maar het verhaal wat zich afspeelt in het kasteel is ongelofelijk bijzonder. Het geeft namelijk onderdag aan de Frans-Amerikaanse Joséphine Baker.

Joséphine Baker was een bijzondere vrouw die ooit in armoede opgroeide en vanaf haar 15de werd ze groot door haar danskunsten. Eerst in Amerika, maar al snel ook in Europa. Ze trad onder meer op op Broadway, maar ook in steden als Parijs. Ze stond dan ook bekend als de vrouw met een prachtige erotische dans in het bananenrokje.

Maar ze groeide pas echt door haar onderscheidende werk in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en haar werk waar ze het opnam voor de rechten van de Afro-Amerikaan. Ze sprak ze onder meer met Marin Luther King en werd ze zelfs gevraagd zijn plaats in te namen na zijn dood.

Het kasteel is daarmee prachtig, maar het verhaal van Joséphine Baker nog veel mooier.

Heb jij nog meer tips voor de mooiste plekken van de Dordogne? Laat het ons hieronder in de reacties weten.

Reacties zijn gesloten.