Wat doen in Istanbul? 11 tips en bezienswaardigheden

Istanbul is een belangrijke stad voor Turkije. Tot 1930 was het de hoofdstad maar Ankara heeft die functie daarna gekregen. Istanbul zit vol geschiedenis en mooie gebouwen in de barokse stijl. Je kan eindeloos genieten van de combinatie tussen oosterse en westerse cultuur. Istanbul heeft vele prachtige bezienswaardigheden om te ontdekken. Nieuwsgierig? Wij hebben de 10 beste bezienswaardigheden in Istanbul op een rijtje gezet.
Topkapi paleis
Een van de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul is het Topkapipaleis. De vroegere sultans leefde hier en tegenwoordig is het een museum. Je kijkt je ogen uit als je naar de versierde plafonds kijkt en ruimtes die over de top versierd zijn. Vele Ottomaanse schatten staan hier waaronder kunst. Vanuit de harems heb je prachtig uitzicht en kan je een kijkje nemen in de vele kamers. Om het paleis heen hebt je mooie tuinen die er top verzorgd uitzien. Leuk om even een wandeling doorheen te maken.

Galatatoren
In het stadsdeel Beyoglu ligt de Galatatoren die je kan beklimmen. Het dateert uit 1348 en 66 meter hoog. Deze toren is een vervanging van een houten toren die er sinds de 6e eeuw stond. Het werd gebruikt als uitkijktoren op het scheepsverkeer en je kon makkelijk zien of er ergens brand was. Je beklimming wordt beloont met een panoramisch uitzicht over de stad. Het is een erg toeristische attractie, als je vroeg in de ochtend gaat hebt je waarschijnlijk nog wel geluk. Ook heb je dan een mooie zonsopgang als uitzicht. Er is ook een lift die je naar de top kan brengen.
Kapali Carsi – Grote Bazaar
Voor de beste en leukste souvenirs kan je in deze bazaar goed terecht. Het is een van de grootste markten ter wereld. Je kan hier goed terecht voor typische spullen zoals een Perzisch tapijt, servies, specerijen of kleding. De markt is in diverse mooie hallen vol met versierde plafonds en prachtige lampen. Het dateert uit 1481 en heeft 18 in en uitgangen waar je kan verdwalen tussen de 4000 winkels. Ook al zit je koffer vol is het een prachtig gebouw om doorheen te lopen. Puur voor de architectuur en versieringen.
Blauwe Moskee
De Blauwe Moskee is met zijn 6 minaretten een grote toeristische attractie. Wat deze moskee bijzonder maakt is zijn plafonds. Alle koepels en plafonds zijn bedekt met duizenden blauwe tegels die hand zijn geschilderd. Vandaar ook de naam Blauwe Moskee. Je kan de moskee bezoeken mits je de regels aanhoudt. Vrouwen moeten een hoofddoek dragen en iedereen moet zijn schoenen uitdoen. Daarna kan je naar de rooftops om van het uitzicht te genieten met een kopje thee.
Egyptische Bazaar
Ook wel de Kruidenbazaar genoemd en ongelofelijk populair bij toeristen die van heerlijk eten houden. Deze overdekte bazaar is kleiners als de Grote Bazaar alleen lijkt het hier veel drukker. Van oorsprong was deze bazaar opgezet om inkomsten te genereren voor de Yeni Moskee. In de 17e verkochten ze hier verschillende kruidendrankjes en andere middelen voor genezing. Vandaag de dag vind je hier vooral veel specerijen, fruit, noten en andere etenswaren. Overigens heeft het de naam ‘Egyptische Bazaar’ vooral te danken aan de vele kruiden welk hier verkocht worden welke vanuit India via Egypte naar Istanbul verscheept worden.
Süleymaniye moskee
Istanbul heeft een mooie skyline die vol staat met moskeeën. De Süleymaniye moskee valt het meest op en ligt bovenop een berg. Ze wouden het gebouw groter maken dan de Hagia Sophia, maar dit is niet gelukt. Door de locatie lijkt hij wel groter maar dat is dus gezichtsbedrog. Het is ontworpen door de architect Sinan en de bouw duurde van 1550 tot 1557. Binnenin is er een binnenplaats vol marmer en wandversieringen.
Yerebatan Sarnici
Vroeger was dit ondergrondse complex een waterreservoir voor Istanbul. Het wordt door 336 zuilen ondersteund en is erg boeiend en bijzonder om te zien. Maar liefst 80.000 kubieke meter water kon er in dit waterreservoir. Van de vele waterbekkens is dit de mooiste en bijzonderste. De zuilen zijn afkomstig uit Griekse en Romeinse tempels. Het wordt ook wel de Cisterne Basiliek genoemd omdat het net een verzonken paleis lijkt.
Ortakoy moskee
Een iconische bezienswaardigheid is de Ortakoy moskee. Het ligt gelegen als monument aan de oevers van de Bosporus. Het werd gebouwd in de neo-barokke stijl in opdracht van Abdülmecid. Binnenin hangen geschreven teksten van de sultan Abdülmecid, een meester in de kaligrafie. Een mooie verschijning is het zonlicht dat op het plafond word geprojecteerd door de hoge ramen.
Hagia Sophia
Tegenover over de Blauwe Moskee vind je de beroemde Hagia Sophia. Het heeft al meerdere functies gehad, het was eerst een christelijk orthodoxe kerk, daarna een moskee en nu een museum. Het werd gebouwd in het jaar 532 en is prachtig versierd met decoraties en mozaïek. 20 jaar na de opening stortte de koepel in omdat er een grote fout was gemaakt. Dit is hersteld en de nieuwe koepel zit er nog steeds op. Je kan naar de vele mozaïek kijken en door de ramen in de koepels lijkt het alsof het zweeft.
Archeologisch Museum
In 1891 opende het Archeologisch Museum in een galerij. In 1991 is er een nieuwe vleugel aangebouwd waardoor het nu een van de grootste musea ter wereld is. De collectie bestaat uit meer dan een miljoen voorwerpen, waaronder de marmeren sarcofaag van Alexander de Grote. Naast gelegen ligt het Tegelpaviljoen die ook de moeite waard is om te bezoeken. De beroemde Iznik keramiek waarmee de Blauwe Moskee is betegeld is daar te zien.
Beylerbeyi paleis
Het grootste Ottomaanse paleis werd gebruikt als ontvangstruimte door de sultan Abdülaziz. Twee badpaviljoens zijn er bij gebouwd, één voor de vrouwen en één voor de mannen. De barok bouwstijl is vrij sober gehouden maar met het interieur is dat weer in evenwicht gebracht. Overal zie je kleurige tapijten en gouden kroonluchters.