Chefchaouen, de blauwe stad van Marokko

Chefchaouen, de blauwe stad van Marokko
Arno@2 Culturele vakantie 12 september 2019 Gewijzigd op:

Eén van de mooiste steden van Marokko is Chefchaouen. Misschien zegt de naam van de stad je helemaal niets, maar spreken de foto’s boekdelen. Het bergdorpje is volledig in het blauw geschilderd en daardoor super fotogeniek. Naast het prachtige oude stadscentrum ligt het dorpje midden in het Rifgebergte. Dit zorgt voor een spectaculaire bestemming in Marokko. Ben je benieuwd wat je moet zien en gedaan hebben in Chefchaouen? Wij hebben de leukste tips voor je op een rijtje gezet.

Urenlang slenteren door de rustige medina

Als je weleens in de medina van Fez of Marrakech geweest bent komt er één ding in je op: chaos en drukte. Chefchaouen daarentegen is absoluut een oase aan rust. Vooral in tegenstelling tot de Koningssteden van Marokko. Je kan hier even bijkomen tijdens een hectische rondreis door het land. Tijdens je bezoek aan het dorpje kan je urenlang slenteren door de oude medina. Je kan hier verdwalen in een doolhof aan blauwe straatjes en genieten van de rust. Af en toe kom je een paar lokale bewoners tegen, maar deze zorgen al snel voor een gastvrije en vriendelijke sfeer.

Winkelen in de Medina

Naast gewoon door de stad heen slenteren kan je ook prima winkelen in het stadscentrum. Er zijn verschillende souvenirwinkels waar je een herinnering voor thuis kan aanschaffen. Eén van de specialiteiten van de stad is het produceren van wol. Er zijn in het centrum verschillende ateliers te vinden waar wol gemaakt wordt. Van de wol wordt direct dekens en tapijten gemaakt. Het is zeker leuk om zo’n deken of tapijt aan te schaffen als souvenir voor thuis. Hou er rekening mee dat je even moet onderhandelen over de prijs. Je kan minimaal 1/3 van de prijs afdingen. Hier is in de vraagprijs al rekening gehouden. Kom je tot een deal? Dan bieden ze je altijd gastvrij een glas muntthee aan. Het is traditie dat je deze even met de verkoper opdrinkt.

Bezoek de Plaza Uta el-Hammam

Net als andere Marokkaanse steden heeft ook Chefchaouen een groot marktplein waar de stad echt tot leven komt. Langs de Plaza Uta el-Hammam vindt je talloze kleine restaurantjes en Marokkaanse theehuizen. Je kan hier echt heerlijk ontbijten of een Marokkaanse muntthee proeven. Extra leuk is dat je hier midden tussen de lokale bevolking kan ontbijten. Dit geeft toch wat meer sfeer aan je rondreis door Marokko.

Kom eten bij Beldi Bab Ssour

Beldi Bab Ssour is een huiskamerrestaurant maar is zeker weten het lekkerste restaurant van Chefchaouen. Misschien zelfs wel van heel Marokko. Je kan hier voor relatief weinig geld heerlijk eten. Dit doe je samen met de lokale bevolking die hier ook graag eet. Het restaurant is volledig in Marokkaanse stijl ingericht. Dit betekent dat je op de grond aan de tafeltjes mag zitten. Grapje! Er zijn ook gewoon stoelen aanwezig. De specialiteit op de kaart is een soort van omelet, maar volgens vele is de kip hier ook overheerlijk. Maar er staat nog genoeg lekkers op de kaart van dit bijzondere restaurant.

Ga naar de oude Kasbah

In tegenstelling tot de blauwe gebouwen in het bergdorp springt de zandgele oude Kasbah ertussen uit. De Kasbah is een oud fort gemaakt van zandstenen. Het fort ziet er prachtig uit en van bovenin de toren heb je een prachtig uitzicht over het dorpje en je ziet de bergtoppen van het Rifgebergte. In het fort zelf is nu een museum gevestigd. Je kan de Kasbah bezichtigen in samenstelling met het museum. Je vindt er het Etnographic Museum. Dit is een museum waar je kunstwerken ziet hangen van lokale kunstenaars. Voor kunstliefhebbers is dit natuurlijk altijd leuk om te zien.

Maak een uitstapje naar het Rifgebergte

Chefchaouen ligt natuurlijk midden in het Rifgebergte. Het is daardoor niet moeilijk om een uitstap naar het gebergte zelf te maken. Vanuit het centrum van de blauwe stad kan je eventueel een gids inhuren. Samen met een gids maak je de mooiste wandeltochten door het gebergte. Het is zelfs mogelijk om een nacht te overnachten in een berghut in het gebergte. Als je in een uitstekende conditie bent is het zelfs mogelijk om onder begeleiding één van de bergen te beklimmen. Je wordt hierbij beloond met werkelijk een schitterend uitzicht.

Wietplantages rond Chefchaouen

Het is geen publiek geheim dat één van de specialiteiten van Chefchaouen wiet is. Vanuit de medina kan je de paden richting de bergen volgen. Via deze paden kom je vanzelf in de wietplantages uit. Regelmatig zal je door Marokkanen benaderd worden of je wiet wilt kopen. Het is eigenlijk één van de belangrijkste exportproducten van het bergdorpje. Hou er rekening mee dat drugs in Marokko verboden en strafbaar is. Koop dus geen wiet bij één van de boeren. Als je door de politie betrapt wordt kan je een gevangenisstraf van 10 jaar krijgen. Naast wiet produceren ze ook hennep en marihuana.

Reacties zijn gesloten.