Tip: bezoek Plitvice meren in Kroatië

Tip: bezoek Plitvice meren in Kroatië
Arno@2 Bijzonder 7 mei 2019 Gewijzigd op:

Binnenkort naar Kroatië? Dan mag een bezoek aan het Nationaal park Plitvicemeren absoluut niet ontbreken. De immense watervallen en de prachtige groene meren lijken wel uit een sprookjesboek te komen. Niet zo gek dat deze adembenemende omgeving jaarlijks miljoenen mensen trekt. Oké, je bent er misschien niet alleen, maar het park moet je absoluut een keer bezocht hebben.

Het park is zo uniek, omdat de 16 groene meren met elkaar verbonden zijn middels watervallen, het is bovendien het oudste park in Zuidoost-Europa. De meren zijn onderverdeeld in bovenmeren (Gornja) en beneden meren (Donja). In totaal vind je in het park hier maar liefst 90 watervallen. De hoogste waterval is 78 meter hoog.

In 1979 werd het park op de Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van UNESCO is geplaatst. De groene kleuren van de meren veranderen steeds door de hoeveelheid mineralen en organismen in het water, maar ook door de regen en de zon. Naast een prachtige omgeving kun je er ook dieren spotten, zoals de herten, wilde zwijnen en de zeldzame bruine beer.

Bezienswaardigheden van Plitvice meren

De benedenmeren bestaan uit Novakovića Brod, Kaluđerovac, Milanovac, en Gavanovac en liggen in een kalkstenen kloof. Wanneer je over de paden loopt ontdek je schitterende watervallen en kliffen.De bovenmeren bestaan uit 12 meren: Kozjak, Prošćansko, Batinovac, Ciginovac,Okrugljak, Veliko, Vir, Galovac, Malo, Milino, Gradinsko en Veliki Burget..

Één van de meest bijzondere plekken in het park om te bezoeken is de grot van Šupljara. Doordat de grot een temperatuur heeft van 10.5°C is er uniek microklimaat ontstaan. Hierdoor vind je allerlei unieke diersoorten, zoals schorpioenen en duizendpoten. Er is een pad op het meer die je naar de grot brengt.

Ook een bezoekje aan de grootste waterval van het park moet je bezocht hebben. Het is zelfs de hoogste waterval in Kroatië.

Er zijn verschillende wandelroutes in het park. Je bent zeker wel een paar uur aan het wandelen als je de belangrijkste bezienswaardigheden niet wilt missen.

Verblijf in 4* Bungalow in
8 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €330.00
1.png
Bekijken

Hoe kom je er

Het park is erg goed te bereiken. Vanuit de steden Dubrovnik, Pula, Split, Zadar en Zagreb rijden er iedere dag bussen naar het park toe. Ook vanuit de populaire kustplaatsen van Kroatië zijn de meren met het openbaar vervoer eenvoudig te bereiken. Ben je met de auto, dan kun je deze nabij het park parkeren. Wees er wel vroeg bij, want het kan erg druk zijn.

Beste reistijd om de Plitvice meren

Hoewel het park het hele jaar geopend is, kan het in de zomer behoorlijk druk zijn. Ook heeft ieder seizoen weer zijn voordeel. In de lente staan alle bloemen prachtig in bloei en tijdens de herfst kun je de kracht van de watervallen het beste bewonderen. In de winter ligt er vaak sneeuw en lijkt het wel op een Winter Wonderland.

Entreeprijs voor een bezoek aan de Plitvice meren

Entreekaartjes voor het park moet je minimaal 2 dagen van te voren aanschaffen. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal kaartjes beschikbaar. Vooral in het hoogseizoen is het verstandig om je kaartje ruim van te voren te boeken. Je hebt de keuze uit entree voor 1 dag of 2 dagen. Een dagkaart kost tussen de 7 tot 24 euro. Voor twee dagen betaal je ongeveer 12 tot 37 euro per persoon. Kinderen, groepen en studenten krijgen korting.

Tips voor je bezoek aan de Plitvice meren

  • Neem de tijd om het park te ontdekken. Er is zoveel moois te zien in het park. Lukt het niet in één dag, kom dan de volgende dag gewoon terug.
  • Wandel verschillende routes en maak een boottocht door het park.
  • Trek je wandelschoenen aan. Wandelschoenen zijn namelijk geen overbodige luxe tijdens een bezoekje aan de meren. De wandelroutes wisselen van 1 uur tot 6 uur. Voor sommige stukken moet je ook een behoorlijke klim maken en dan zijn comfortabele kleding en goede schoenen wel zo fijn.
  • Blijf op het pad. Het lijkt misschien een onschuldig park, maar er leven nog steeds wilde beren en wolven.
  • Neem zelf water mee. Vooral bij warm weer is het belangrijk dat je goed drinkt.
  • Hoewel je in het park kan eten, is het natuurlijk veel leuk om je eigen picnic te houden. Wel netjes opruimen natuurlijk!

Reacties zijn gesloten.