Kasteel en tuinen van Versailles bezoeken? Entreeprijs, info & tips

Kasteel en tuinen van Versailles bezoeken? Entreeprijs, info & tips
Arno@2 Bijzonder 4 februari 2020 Gewijzigd op:

Versailles zal niet bij iedereen bekend zijn, maar is toch echt één va de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk. Het kasteel ligt ongeveer 20km buiten Parijs waardoor je deze twee goed kan combineren. Omdat het kasteel erg in trek is, kan het hier behoorlijk druk zijn. Wil je weten wat je allemaal moet bezichtigen van het kasteel, de wachtrij zo kort mogelijk houden en handige tips weten? Lees dan gauw verder!

Geschiedenis van Versailles

We gaan terug in de tijd toen Koning Lodewijk XIII nog koning was van Frankrijk. De koning woonde in het prachtig Loevre middenin Parijs, maar doordat het in de stad vaak er druk en vies was wou hij net zoals veel andere mensen van adel een kasteel buiten de stad. In 1624 bouwde hij daarom het kasteel wat wij nu kennen als het kasteel van Versailles. Het oorspronkelijk kasteel bestond uit 26 vertrekken en een tuin met daarin twee communs (verblijf voor paarden).

Uiteindelijk was het zijn zoon die het kasteel pas echt liet floreren. Hij hield namelijk helemaal niet van het leven in Parijs en toen hij in 1651 was het meteen raak. Helaas kwam het niet direct tot een bewoning vanwege het verzet van de regering, maar 10 jaar later trok hij alsnog in het paleis. Hij starten aan gronde verbouwingen zoals de tuin, fonteinen, zuidvleugel en noordvleugel.

Nieuw tijdperk na de Franse revolutie

Uiteindelijk kwam er een einde aan de toen op de nacht van 6 oktober 1789 de Franse Revolutie begon. Het volk had te maken met veel armoede en weinig eten waardoor zij het kasteel bestormde. Hierdoor moesten de koning en zijn vrouw zich onderduiken in één van de kamers. De volgende dag werden zij alsnog naar Parijs gebracht waar ze omkwamen. Tijdens de Franse revolutie bleef ondanks alles het kasteel bespaart van berovingen. In 1972 werd Frankrijk een republiek en werd er door de burgemeester van Versailles besloten om een deel van kunst en meubels te veilen. Dit alles om het kasteel te redden. Natuurlijk werden er een paar topstukken verplaats naar het Louvre waaronder de Mona Lisa. Uiteindelijk werd het kasteel in 1793 een museum en toegankelijk voor de hele wereld. Helaas was dit alles behalve een succes.

Uiteindelijk werd Frankrijk weer een koninkrijk en onder leiding van Lodewijk XVIII kwam het kasteel weer tot leven. Hij en zijn broer zorgde ervoor dat de werkzaamheden welke nooit waren afgebouwd werden voltooid. Onder Lodewijk Filips I werd het kasteel echt een museum en hiervoor moest er in het hele kasteel de Franse geschiedenis te zien zijn.Het hele kasteel werd verbouwd, maar de kamers blijven hetzelfde. Ondanks er nog vele revoluties en oorlogen uitbraken bleef het kasteel onbeschadigd. Na de eerste wereldoorlog werd er zelfs nog in 1919 het vredesverdrag getekend.

Verblijf in 2* Hotel in
2 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €76.00
1.png
Bekijken

Wat doen in Kasteel van Versailles

Hoewel het kasteel ongelofelijk veel heeft moeten doorstaan, ziet het er nog steeds prachtig uit. Dit kom mede doordat er eigenlijk nooit is gestopt met restauraties en er ongelofelijk veel geld in is gestopt. Het kasteel is zo groot dat de audiotour makkelijk anderhalf uur duurt en dan moet je de tuinen nog bewonderen. Je kan gerust een dag uittrekken om het kasteel te bezoeken.

Le Grand Appartement du Roi

Le Grand Appartement du Roi of ook wel het Grote Appartement. Dit is een verzamelnaam van de verschillende vertrekken van de koning en koning. Alle vertrekken zijn rijkelijk (Italiaans) versierd en vernoemd naar Griekse goden zoals “het salon van Venus” en voorzien van prachtige meubilair.

De Spiegelgalerij

De mooiste ruimte van kasteel Versailles? In ieder geval de bekendste. De 73 meter lange zaal is omringd met spiegels, maar nog indrukwekkender is het plafond. Op het plafond staan 30 schilderijen welke allemaal iets vertellen over de geschiedenis van Lodewijk XIV. Dit was ook de plek waar onder andere het vredesverdrag (Verdrag van Versailles) in 1919 werd getekend.

Oorlogskamer

De Oorlogskamer of ook wel de Galerij der Veldslagen genoemd was een kamer waar vooral alle succesvolle veldslagen van Louis XIV getoond moesten worden. Helaas waren dit er niet zoveel, want eigenlijk was het niet zo een goede veldslag leider. Hier staat onder andere ook het bekende schilderij waar hij op een wit paart zit.

Galerij der Veldslagen

Toen Lodewijk Filips I  het kasteel ombouwde tot museum werd dit uitgebreid door de glorie uit de Franse tijd te tonen. Hiervoor werden schilderijen uit meerdere streken van Frankrijk gehaald en die zijn allemaal in één ruimte te bewonderen. In totaal hangen er 33 schilderijen en 82 borstbeelden van belangrijke veldheren.

De Tuinen van Versailles

Natuurlijk mag je de tuinen van Versailles niet overslaan. Zeker met het prachtige weer is het heerlijk om hier een heerlijke wandeling te maken. De tuin is gebouwd met het idee dat de tuin oneindig moet lijken. Natuurlijk is dit optisch bedrag, want de tuin is een keer klaar. Toch zijn ze er behoorlijk goed in, want dit is de grootste Franse tuin ter wereld.

De fonteinen

Absoluut het hoogtepunt van de tuinen zijn de fonteinen als je het mij vraagt. In het verleden gaven de fonteinen behoorlijk wat problemen. Er was in de streek nergens voldoende water om de fonteinen te voorzien van water. Hiervoor werd er er speciaal een aquaduct aangelegd, maar alsnog kon er dan maar één fontein tegelijk aan. Ook verbruikte de fonteinen dan meer water als alle inwoners van Parijs samen. Er zijn fonteindagen waarbij de fonteinen synchroon op de muziek werken. In het hoogseizoen staan de fonteinen vaker aan als in het laagseizoen. Let dus goed op als je de fonteinen in actie wilt zien.

De Grand Trianon

De Grand Trianon is een groot lustpaviljoen waar de koninklijke familie naartoe kon gaan om te ontsnappen aan de strenge hofetiquette. Maar volgens de verhalen was dit ook de plek waar Lodewijk XIV zijn ontmoetingen had met zijn minnares Madame de Montespan.

De Petit Trianon

Dit is een stuk kleiner als het grotere exemplaar en werd gebouwd door Lodewijk XV voor zijn toenmalige maîtresse (minnares). Omdat zij stierf voor het gebouwd klaar was gaf hij het cadeau aan zijn andere maîtresse Du Barry. Toen Lodewijk XVI overleed gaf hij het aan zijn vrouw Marie-Antoinette. Zij verbouwde het vele verblijf en liet het opnieuw decoreren.

Hameau de la Reine

In de tuinen ligt een klein dorpje wat werd gebouwd op verzoek van Marie-Antoinette. Zij liet dit bouwen om te kunnen leven als een boerin en zo ver weg te zijn van alle hofprotocollen. Het dorpje bestaat uit meerdere gebouwen waaronder een boerderij en watermolen. Helaas kan je niet naar binnen, maar van buiten ziet het er al prachtig uit.

Tickets kopen voor Versailles

Wil je Versailles bezoeken dan is het handig om van te voren tickets te kopen. Zeker in het hoogseizoen kan het ongelofelijk druk zijn en dan wil je niet daar nog in de rij staan van de kassa. Er zijn verschillende tickets te verkrijgen. Hieronder een overzicht

  • Passport Ticket: wil je overal toegang dan raden wij je het ticket passeport aan. Hiermee krijg je toegang tot alles wat toegankelijk is en heb je een audiotour erbij. Ben je er op een fonteindag dan zijn de kosten €27
  • Enkel het kasteel: Met dit tickets kan je alleen het kasteel bezoeken en kan je gerust een rondje in de tuin lopen. Deze tickets kosten €18 per persoon. Let op dat als er een fonteinshow is de kosten €27 zijn.
  • Alleen de tuinen: De tuinen zijn geheel gratis te bezoeken alleen op de fonteindagen zijn de kosten €7 per persoon.
  • Ultimate Versailles: Deze ticket kost je €40 maar dan hoef je nergens in de rij te staan en heb je overal toegang. Super handig, want het kan ongelofelijk druk zijn waardoor je soms wel twee uur in de rij moet staan!

Hoe de wachtrijen vermijden?

Kasteel Versailles kan ongelofelijk druk zijn en de wachttijden kunnen dan soms wel tot enkele uren oplopen. Super vervelend, want in de zon kunnen de temperaturen aardig hoog liggen. Wij hebben daarom enkele tips om er zo goed mogelijk doorheen te gaan.

  • Vermijd de fonteinndagen: Hoef jij niet perse de fonteinen werkend te zien dan kan je het beste dinsdag, zaterdag en zondag overslaan. Dit zijn namelijk de fonteindagen en dan is het altijd extra druk bij Versailles. Zeker dinsdag wanneer alle musea dicht zijn in Parijs kan het hier ongelofelijk druk zijn
  • Koop een ticket op tijd: Super handig en €6 duurder als een normaal ticket. Met een ticket met aanvangstijd voor het kasteel kan je een tijd op een bepaalde datum vastleggen. Hierdoor hoef je maximaal 30 minuten in de rij te staan.
  • Koop een skip the line ticket: Wil je echt nergens in de rij staan dan kan je het beste een Ultimate ticket kopen. De kosten hiervoor zijn €40, maar als je dit geld hebt dan is dit het dubbel en dwars waard. Zeker in de zomer als het kasteel ongelofelijk druk kan zijn.
  • Ga in de namiddag: Hoewel vaak wordt aangeraden om in de ochtend te gaan, is dat bij Versailles echt anders. In de ochtend staan er al lange wachtrijen en ik raad je dan ook aan om in de namiddag te gaan. Veel bezoekers verlaten dan Versailles waardoor de wachtrijen aanzienlijk korter zijn

Vanuit Parijs naar Versailles

De meeste bezoekers zullen Parijs en Versailles combineren. Omdat het slechts 20km van elkaar vandaag ligt is het super makkelijk om bijvoorbeeld het openbaar vervoer te nemen.

Met de trein

De gemakkelijkste manier is met de trein vanuit Parijs. Koop bij vertrek een retourtickets naar het station Versailles Château Rive Gauche. Dit is een station op de C-Lijn van de RER -trein. In slechts een klein uurtje ben je dan op het station waarna je nog een paar minuten moet lopen. Vergeet tevens niet je ticket te valideren.

Met de auto

Vanuit Parijs moet je de A13 nemen richting Versailles.Wanneer je bij Versailles bent wijst de weg zich vanzelf richting het parkeerterrein. Hier kan je voor €20 per dag je auto parkeren. Je kan ook gewoon het aders in je navigatie typen: Place d’Armes in Versailles (78000)

Reacties zijn gesloten.