Veilig reizen in 2020: Dit zijn de meest (on)veiligen landen

Veilig reizen in 2020: Dit zijn de meest (on)veiligen landen
Arno@2 Algemeen 24 december 2019 Gewijzigd op:

Heerlijk om alvast je vakantie vooruit te plannen! Ik struin het hele internet af om de meest bijzondere plekken op papier te zetten. Soms komt het dan voor dat ik halverwege mijn reis plannen opeens schrik en denk of dat land wel veilig is. Veiligheid gaat namelijk bij mij voorop en daarom leek het mij handig om een samenvatting te maken met de (on)veiligste landen van de wereld. Simpel zodat iedereen kan zien waar je wel en niet naartoe moet reizen

Waar land controleren voor veilig reizen?

Om te starten is het handig om te weten waar je kan controleren of een land veilig is om te reizen. De overheid heeft hiervoor de website nederlandwereldwijd.nl in het leven geroepen. Deze website houdt actueel welke landen veilig en onveilig zijn voor ons om naartoe te gaan. Houdt deze website dus altijd in de gaten en meld je desnoods aan voor hen app zodat je altijd een melding krijgt wanneer er een situatie wijzigt.

Wat betekenen de kleurcodes bij een reisadvies?

Als je het betreffende land opzoek dan krijg je een kaart met daarbij de kleur van de situatie. Vaak is het land daarbij in gebieden verdeelt zodat je precies weet welke deel van land wel en niet veilig is. Heel simpel gezegd kan je zeggen dat de groene kant van het spectrum veilig en des de meer de kleur naar rood trekt des de groter het gevaar is. Maar om nou precies te weten welke kleur veilig is en welke niet behandelen we hieronder de vier situaties

  • Groen: Het is veilig om dit land te bezoeken. De veiligheidrisico’s zijn hetzelfde als je gewend bent van ons land
  • Geel: De situatie van veiligheidrisico’s is afwijkend zoals wij deze kennen. Enkele voorbereidingen en voorzichtigheid zijn verstandig.
  • Oranje: Alleen reizen wanneer dit echt noodzakelijk is! De situatie in het land is zo dat er gevaarlijke situatie kunnen ontstaan. Vakantiereizen zijn dan ook zeker niet aan te raden.
  • Rood: Niet reizen! Er zijn levensbedreigende situaties in het land.

(on)Veilig bestemming in Europa

Wanneer we de kaart van Europa bekijken dan kan je vrijwel overal veilig reizen. Zeker west- en midden Europa kleuren geheel groen en als we dan zoeken naar onveiligere landen dan vinden we deze in oost-Europa. Zo is bijvoorbeeld het land Oekraïne voor onze begrippen een wat onveiliger land door de oorlogen aan de oostkant met Rusland. Ook Georgië is een land met wat rode plekken. Dit heeft vooral te maken met de plotselinge demonstraties in deze gebieden.

(on)Veilig bestemming in Afrika

Europa is veruit het veiligste gedeelte voor Nederlanders om te reizen. Afrika is al een continent waar je wat beter op je hoede moet zijn. Zo zijn er tal van landen nog met een slechte overheid of zijn zelfs nog in oorlog. Landen als Somalië, Mali, Centraal Afrikaanse Republiek moet je zeker ontwijken. Een land als Egypte kent ook veel onveilige gedeeltes, maar gelukkig zijn veel badplaatsen als El Gouna, Hurghada en Marsa Alam geel waardoor je gerust hier op vakantie kan gaan. Let wel op dat je even van te voren je inleest wat er precies speelt en wat je kan voorbereiden. Andere populaire bestemmingen in Afrika welke je gerust kan bezoeken zijn Mauritius, Marokko, Zuid-Afrika, Kaapverdië.

(on)Veilig bestemming in Azië

Azië is over het algemeen een stuk veiliger om te reizen als Afrika. Hier zijn er meer gebieden waar je zonder problemen je vakantie kan vieren. Laten we maar direct starten met het veiligste land om te reizen in Azië en dat is Maleisië. Niet het bekendste land, maar zeker eentje om op je bucketlist te zetten. China is tevens een prachtig en veilig land om rond te reizen. Het is ongelofelijk groot en voor een groot gedeelte helemaal risico vrij om te reizen. Alleen een klein gedeelte in het westen is geel. Japan is tevens een land waar je gerust naartoe kan gaan. Alleen het gebied vlakbij Fukushima is rood en mag je niet naartoe!

Natuurlijk zijn er ook gebieden in Azië welke je beter kan vermijden. Een gedeelte van Papoea-Nieuw-Guinea is een absolute afrader. Maar ook een land als Zuid-Korea is een absolute afrader om op dit moment naartoe te reizen.

(on)Veilig bestemming in Zuid-Amerika

Steeds meer reisliefhebbers krijgen een zwak voor Zuid-Amerika en niet zo gek, want met landen als Brazilië, Chili, Suriname en Argentinië heeft het schitterende landen om te bezoeken. Het mooie is dat al deze landen ook zo goed als veilig zijn. Allemaal geel qua veiligheid en dat betekend dat je hier gerust een doorreis kan maken als je maar goed voorbereid bent. Colombia is ook een prachtig land om naartoe te gaan, maar kent nog steeds veel problemen. Er zijn hier grote delen geel, maar ook meer als genoeg delen oranje en zelfs rood. Dit heeft vooral te maken met de oorlogshandeling tussen het leger en guerilla-organisaties. Lees je voor Colombia dan ook goed in, want in het land zijn ook prachtige gebieden waar je nog gerust naartoe kan.

Venezuela is echt een land wat je beter even kan overslaan. Sinds half november is de status hier vrijwel overal donker oranje en dieprood door de politieke onrust

(on)Veilig bestemming in Midden-Amerika

Midden-Amerika is het deel van Mexico, Centraal-Amerika en de Caraïben. Eigenlijk hoort het bij Noord-Amerika, maar voor ons verhaal is het een fijne scheiding. In Midden-Amerika zitten echt een paar pareltjes om te bezoeken. Wat dacht je van Cuba, Costa Rica en Jamaica. Allemaal landen waar je prachtige rondreizen kan maken met schitterende culturen. Qua veiligheid zit je hier ook goed, want met een geel reisadvies kan je hier gerust op vakantie. Een ander bekend land waar we graag onze strandvakantie vieren is Mexico. Eigenlijk is dit land ook geheel geel qua reisveiligheid alleen het noorden van Mexico is oranje. Dit heeft vooral te maken door de drugsovergangen naar de Verenigde Staten toe.

(on)Veilig bestemming in Noord-Amerika

We kunnen niet anders zeggen dan dat Noord-Amerika een gebied is waar je naar hart en lust kan rondreizen. Zowel de Verenigde Staten als Canada zijn geheel groen en kennen dus uitermate veilige reisomstandigheden. De mooiste plekke van Amerika geven je in ieder geval een goed inzicht wat hier te doen is. Als er dan één gebied moet zijn waar het soms wat onrustig is dan is dat aan de Mexicaanse grens. Hier spelen drugsbendes en migranten nog steeds een grote rol in de onrust in dit gebied.

Reacties zijn gesloten.