Met de auto naar Italië: Route, kosten en tips!

Met de auto naar Italië: Route, kosten en tips!
Arno@2 Algemeen 6 maart 2020 Gewijzigd op:

Wil je met de auto naar Italië rijden?

Lees deze tips voor je in de auto naar Italië stapt en bereid je goed voor.

Met de auto naar Italië rijden vraagt een goede voorbereiding, zeker als je in juli of augustus naar Italië rijdt, is een goede planning en voorbereiding noodzakelijk. Italië is en blijft een geweldig vakantieland. Het is in dit romantische land mogelijk een all inclusive vakantie Italië  te boeken. Dat is dan inclusief hotels Italië, maaltijden en drankjes.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakanties bij TUI

Massaal trekken we jaarlijks richting de Italiaanse zon. Vele doen dit per auto en dan is een goede voorbereiding het halve werk! Weet je bijvoorbeeld wat de beste route richting Italië is? En heb je al nagedacht over de kosten welke dit met zich meebrengt? Wij bereiden je voor op een zo goed mogelijk rit waarbij we alle stappen doornemen. Van wat je mee moet nemen tot wat de fijnste routes zijn om er te komen!

Prijsvrij Italië banner

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakanties bij Bungalowspecials

Beste tijd om met de auto naar Italië te vertrekken

Vanaf mei begint het verkeer richting Italië aanzienlijk toe te nemen met natuurlijk juli en augustus als absolute topmaanden. In deze maanden heb je ook te maken met zogeheten zwarte zaterdagen. Dit zijn de zaterdagen waarbij de meeste mensen op de weg te vinden zijn en de kans op files verreweg het grootste is. Wil je precies weten wat de zwarte zaterdagen zijn van Duitsland en Italie. Klik dan op de links hieronder

suntip lastminutes banner

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakanties bij Sunweb

Op vakantie met de auto

Mogelijke vertragingen en files.

Als je met de auto naar Italië rijdt in de zomer, is de kans groot dat je in de file komt te staan.  Hetzelfde geldt voor een wintersportvakantie Italië in december, januari, februari en maart.

De meeste vertragingen zal je in Duitsland oplopen, omdat je hier het langs zal rijden. Hier is vooral het stuk in zuid-Duitsland het grootste probleem waar de opstoppingen beginnen. Wanneer je over Zwitserland gaat, kan het ook erg druk zijn bij de Gotthardtunnel. In Italie zal zich vooral de ringweg van Milaan en Genua erg druk zijn. Ook rond drukke vakantiebestemmingen zal je vertraging ervaren waarschijnlijk omdat veel mensen tegelijk aankomen.

Tenslotte kan je vertrekmoment erg bepalend zijn voor het aantal files wat je staat te wachten. Veel mensen hebben vrijdags hen laatste werkdag en vertrekken op zaterdag! Onze tip is om dan op zondag te vertrekken. Het is dan vaak een stuk minder druk en je hebt ook geen last van vrachtverkeer. Wil je die dag vakantie niet missen dan raden wij je aan om na 10 uur s’ochtends te vertrekken. Veel mensen vertrekken zaterdag heel vroeg of zelfs in de nacht van vrijdag.

TUI fair travel banner
Verblijf in 4* Camping Spot in
3 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €44.00
1.png
Bekijken

Wat moet je meenemen in de auto naar Italie?

Eerder schreven we al een blogpost over wat je mee moeten nemen tijdens je autovakantie in Italie. En het is slim om deze even goed door te lezen! Je wilt tenslotte niet voor verassingen komen te staan. Hieronder hebben we opgesomd wat je absoluut in je auto moet leggen voor je vertrek

  • Gevarendriehoek en veiligheidshesjes: Alles draait om veiligheid als je pech hebt. Doe je veiligheidshesjes aan en zorg ervoor dat je een gevarendriehoek 50 tot 100 meter van je auto plaats. Vervolgens neem je veilig plaats achter de vangrail.
  • EHBO-trommel: Deze moet je sowieso in je auto hebben, want als er iets gebeurd wil je natuurlijk adequaat handelen. Zorg ervoor dat je de EHBO-trommel voor vertrek goed doorloopt en aanvult waar nodig.
  • Milieuvignet of milieusticker: Italië heeft geen milieusticker, maar wel een aantal milieuzones. Vaak zijn het steden waar bepaalde oude diesel auto’s niet mogen komen. Denk aan het centrum van Florence of het historisch centrum van Rome. Ook is de binnenstad van Pisa zo een gebied.
  • Zonnebril: Het klinkt zo logisch, maar een zonnebril is echt een must al je gaat rijden in Italië! Het is niet verplicht, maar doordat het hier erg zonnig is en er veel overgangen zijn met tunnels raden wij het wel aan. Hierdoor hoeven je ogen vele minder te wennen wat veel veiliger is.
TUI lastminutes banner

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakanties bij Bungalowspecials

tanken in het buitenland

Tanken in Italië

Niets zo vervelend om voor de pomp te staan en niet weten welke je nou precies in je auto moet doen. Overigens zijn de kosten van het tanken ongeveer €0,20 goedkoper als in Nederland dus dat is wel zo prettig. Hieronder de namen welke ze in Italië als je gaat tanken

  • Euro 95 wordt in het Italie vaak aangeduid met Senza piombo. Eigenlijk betekend het gewoon Loodvrij
  • Superplus 98 kan je tanken door te kiezen voor Super Senza Piombo. Vaak hebben bezinepomps wel een eigen naam hiervoor zoals HiPerform of Premium
  • Opzoek naar Diesel? Kies dan voor Gasolio of Carburante diesel! Overal hetzelfde genoemd en goed verkrijgbaar door heel Italië. Zeker als je de Spaanse benamingen gewend bent kan dit even wennen zijn.
  • Gas tanken kan je doen door voor Gasauto of GPL te kiezen. Over het algemeen is dit goed verkrijgbaar in Italië alleen in het zuiden kan het iets minder zijn.
Prijsvrij Italië banner

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakanties bij Sunweb

Routes & kosten van Nederland naar de Italië

Via welke routes kan je met de auto naar Italië rijden?

Wil je naar Italië dan kan je op verschillende manier richting het land rijden. Vaak is de eindbestemming daar belangrijk in, maar omdat het land vrij small is, kan je eigenlijk voor elke route kiezen. Vaak scheelt het maximaal een uurtje rijden en is het vooral wat je prettig vind.

Zwitserland naar de Gotthardtunnel

Naar Italië via Duitsland en Zwitserland ( Gotthardtunnel) – A2

Met de auto naar Italië rijden via de Gotthardtunnel.

Een ongelofelijk populaire route is naar Italië via de Gotthardtunnel. Wanneer je geen vertraging hebt dan is dit waarschijnlijk ook de snelste route. Daarbij is deze route erg populair bij vakantiegangers richting Toscane. Let wel op dat in het hoogseizoen veel vakantiegangers stranden in een lange file voor de Gotthardtunnel. Dit heeft te maken dat er maar een aantal auto’s per uur door de tunnel mag. Opstoppingen kunnen dan vaak oplopen tot 5 uur!

Wij starten de route vanaf Utrecht en zullen bij Venlo de grens overgaan. Vanaf hier zullen we doormiddel van de A61 via de A5 de Zwiterse grens overgaan. Met deze route blijf je mooi in Duitsland en gaan we bij Bazel de grens over om vervolgens via de A2 richting de Gotthardtunnel te gaan. Hier komen we bij Como binnen en zijn we in Italië.

Route naar Italië via de A2

Je bent ongeveer €45 aan vignetkosten kwijt en €130 aan bezinekosten wat het samen op €175 brengt. Terug moet je rekening houden met dezelfde kosten.

Naar Italië via Frankrijk en Zwitserland (Gotthardtunnel) – A3, A5 en A2

Deze route is vooral voor de mensen die aan de westkant van Italie moeten zijn. Wij nemen hier wel de route via de Gotthardtunnel, maar je kan ook nog westelijker de grens over bij Aosta in Italië.

Met deze route ga je bij Breda de grens over en ga je via Antwerpen, Brussel en Luxemburg Frankrijk in. Vanaf hier ga je via de A35 door Frankrijk richting de Zwitserse grens waar je de A2 pakt en via Bazel de grens over gaat. Net zoals de vorige route volg je de A2 en ga je via de Gotthardtunnel de grens over naar Italië.

De kosten van deze route zullen hoger zijn als de vorige en dat heeft te maken met de extra kosten welke je betaald in Frankrijk. Een voordeel is dat je via Luxemburg rijdt waar je weer voordelig kan tanken. De tol- en vignetkosten bedragen €60 en de bezinekosten zijn €130 wat samen €190 maakt.

Brennerpas Oostenrijk naar Italië

Naar Italië via Oostenrijk (Brennerpas) – A3

Met de auto naar Italië rijden via de Brennerpas. Dit is bekende route, omdat dit de kortste route is voor vakantiegangers richting het Gardameer of de Adriatische kust. Je komt hier iets oostelijker Italie binnen waardoor je nog maar een klein stukje hoeft te rijden tot de plaats van bestemming. Veel mensen kiezen deze route vanwege de lage kosten en ze dan niet het risico lopen bij de Gotthardtunnel. Hoewel de Brennerpas ook aardig druk kan zijn.

Via de A12 bij Arnhem zullen we Nederland verlaten om vervolgens in Duitsland de A3 of te rijden om vervolgens via de A6 en A7 Oostenrijk in te rijden. Hier gaan we via de Brennerpas richting de Italiaanse grens waar je dan via de A22 verder zakt tot de plaats van bestemming. Ideaal voor vakantiegangers voor het Gardameer of de Adriatische kust

Burano Italië

Zoals hierboven aangegeven is dit de goedkoopste route qua tol- en vignetkosten. Je betaalt hier namelijk slechts €35 en de brandstofkosten zullen ongeveer €130 zijn. Samen maakt dit €165 wat het iets goedkoper maakt als de andere opties.

Met de auto naar Italië rijden met de hond

Als je een autovakantie Italië met de hond hebt geboekt, heb je naast alle standaard regels en bepalingen ook nog eens te maken met de regels die voor vervoer van honden gelden alsmede verplichte inentingen en honden paspoort. En als je een vakantie met hond tijdens Kerstmis boekt, heb je ook te maken met de beperkte beschikbaarheid van accommodaties.

Heb jij nog tips om met de auto naar Italië te gaan? Laat het ons dan weten en dan vullen we onze blogpost graag aan!

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle vakanties bij TUI

Prijsvrij Italië banner

Reacties zijn gesloten.