Autovakantie naar Italië: wat neem ik mee?

Autovakantie naar Italië: wat neem ik mee?
Arno@2 Algemeen 16 mei 2019 Gewijzigd op:

Staat een autovakantie naar Italië op de planning? Lucky You. Italië is een geweldig mooi land om met de auto te ontdekken. Cruisen langs mooie wijngaarden, traditionele dorpjes, bruisende steden en prachtige baaitjes. Wie wil dat nu niet. Voor een onbezorgde reis naar Italië is een goede voorbereiding essentieel. Lees snel wat je mee moet meenemen, waar je rekening mee moet houden en handige tips voor onderweg voor een onbezorgde vakantie naar Italië.

Verplicht om mee te hebben tijdens je autovakantie naar Italië

Veiligheid voorop! Verplicht: veiligheidshesje, gevarendriehoek en EHBO-doos

We willen er liever niet bij stilstaan, maar wat als we met pech of na een ongeval langs de weg komen te staan. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Bereid je daarom altijd goed voor.

Je bent in Italië verplicht om een aantal producten bij je te hebben. Zo ben je verplicht om een veiligheidshesje volgens de EN741-norm bij je te hebben en te dragen wanneer je langs de kant staat. Draag je het hesje niet dan riskeer je een boete. Daarnaast is het gewoon een stuk veiliger, dus altijd je veiligheidshesje dragen.

Ook het plaatsen van gevarendriehoek is verplicht. Deze moet je altijd in je auto hebben liggen. Kom je onverhoopt stil te staan langs de weg zet dan eerst je alarmlichten aan, trek vervolgens je veiligheidshesje aan en plaats de gevarendriehoek op ongeveer 50 – 100 meter achter je auto. Zo creëer je een veilige situatie voor jezelf en passerende autos.

Een EHBO-trommel is niet alleen super handig om bij te hebben, maar in Italië bovendien verplicht. Vergeet de trommel daarom niet in te pakken tijdens je autovakantie naar Italië.

Voor motorrijders is een gevarendriehoek of veiligheidshesje niet verplicht. Het is natuurlijk wel altijd verstandig om een veiligheidshesje bij je te hebben.

Winterbanden & zomerbanden

Ga je op wintersport naar Italië dan ben je van 15 november t/m 15 april verplicht in bepaalde gebieden om op winterbanden te rijden. Deze gebieden worden aangegeven met een blauw of groen bord met de obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo. Van 15 mei t/m 14 oktober ben je verplicht om je winterbanden weer in te ruilen voor zomerbanden. Rij je toch op winterbanden dan riskeer je een behoorlijke boete.

Milieuvignet of milieusticker

Hoewel je in Italië geen milieusticker nodig hebt, zijn er wel een aantal steden en eilanden waar milieuzones ingesteld zijn. Hier zijn bepaalde voertuigen helaas niet toegestaan. Deze gebieden worden aangeven met zona a traffico limitato (ZTL). De regels zijn behoorlijk ingewikkeld. Vaak staat bij het bord aangegeven welke voertuigen het gebied wel mogen betreden. Ook kan het zijn dat de ontheffing alleen geldt voor bepaalde tijden. In sommige gevallen is dit erg onduidelijk aangegeven en boetes kunnen behoorlijk hoog oplopen wanneer je een gebied toch betreedt. Het is dan beter om het gebied te vermijden als je er niet perse hoeft te zijn. Ook wanneer je denkt dat de kust veilig is en je een stukje door de milieuzone kunt rijden, kun je dit beter niet doen. Naast dat het gewoon niet netjes is, vindt de controle bovendien plaats middels videocamera’s. Parkeer gewoon buiten de stad en pak een bus of taxi naar het centrum.

Tip! Moet je toch echt in een bepaald gebied zijn, dan kun je een tijdelijke vergunning aanvragen. Dit kun je vaak aanvragen bij je accommodatie. Zorg ervoor dat de vergunning duidelijk zichtbaar is.

Een aantal steden & plekken waar je ZTL zones vindt:

 • het historische centrum van Rome;
 • het centrum van Arezzo;
 • voor Bologna kun je een milieu ticket aanschaffen voor de binnenstad;
 • ook voor de steden Bolzano, Bressanone in Zuid Tirol geldt een ZTL;
 • het centrum van Florence;
 • voor de binnenstad van Milaan geldt een ZTL van maandag t// vrijdag op bepaalde tijden;
 • voor een deel van het centrum in Palermo;
 • in de binnenstad van Pisa;
 • in Verona op bepaalde tijden;
 • voor de eilanden Capri, Ischia, Ponza en Procida geldt een verbod op motorvoertuigen van bezoekerstijdens het hoogseizoen.

De hond mee op vakantie

De regels om je hond mee te nemen naar Italië zijn niet heel streng en vergelijkbaar met die van Nederland. Voor vervoer geldt dat je je hond niet op de passagiersstoel mag vervoeren. Heb je 2 of meer honden mee, dan moeten ze tijdens het rijden achter een hek in de auto. Honden jonger dan 3 maanden mogen helaas het land nog niet in. Ook is het verplicht om je hond in te enten voor rabiës en moet de hond een hondenpaspoort hebben.

Verblijf in 4* Camping Spot in
3 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €44.00
1.png
Bekijken

Handig om mee te hebben tijdens je autovakantie naar Italië

Tolbadge

Niemand vind het leuk om bij tolwegen te moeten wachten. Voor Italië kun je een tolbadge aanschaffen. Met de tolbadge kun je snel door de tolpoortjes en hoef je dus niet meer te wachten of moeilijk te doen met betalen. Bovendien kun je met de tolbadge ook betalen bij verschillende parkeerterreinen en garages. Een tolbadge voor Italië is ook meteen geldig voor Frankrijk, Spanje en Portugal.

Creditcard of kleingeld

Heb je geen tolbadge dan is het handig om altijd kleingeld of je creditcard bij te hebben voor het betalen van tol.

LPG-nippel

Rij je op LPG dan moet je ook niet vergeten om een LPG-nippel mee te nemen naar Italië.

Paspoort & Rijbewijs

Naast je rijbewijs is het ook altijd verstandig om je paspoort of identiteitskaart bij te hebben.

Groene kaart

Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Hoewel de groene kaart in Italië niet verplicht is, is het wel handig om deze bij je te hebben.

Ook handig om mee te nemen:

 • Extra oplader, powerbank of batterijen: we kunnen tegenwoordig niet meer zonder ons telefoontje. Heb je onverwachts hulp nodig of ben je de weg kwijt dan is het wel zo handig dat je telefoon het nog doet. Met een powerbank of een extra batterij kun je eenvoudig telefoon nog even opladen.
 • Medicijnen: vergeet tijdens je reis niet je medicijnen in te pakken. Ook anti-muggenspul en zonnebrand zijn handig tijdens je reis naar Italië. Daarnaast kunnen de wegen wat hobbelig zijn, neem daarom voor de zekerheid reispilletjes mee.
 • Boeken & Spelletjes voor de kids: de rit naar Italië is voor iedereen een mooie maar ook een lange zit. Neem daarom altijd genoeg vermaak mee voor de kids. Een tablet, boeken, speelgoed doen het altijd goed in de auto. Tip: pak wat kleine cadeautjes in voor onderweg.

Handig om te weten:

 • Het maximaal toegestane alcoholgehalte is 0,5 promille. Rijden met alcohol is niet alleen erg gevaarlijk, maar kan ook behoorlijk wat geld kosten. De boetes in Italië zijn erg hoog en in sommige gevallen riskeer jezelfs een gevangenisstraf. Rij daarom nooit met alcohol op.
 • Het verboden om je telefoon vast te houden tijdens het rijden of fietsen in Italië. Ook als je in een file staat of bij een stoplicht.
 • Tijdens zonsondergang is het verboden om met zijn tweeën naast elkaar te lopen langs de weg in verband met veiligheid.
 • Tijdens je reis naar Italië moet je ook rekening houden met de doorreislanden. Deze landen kunnen aanvullende eisen stellen.

Reacties zijn gesloten.