Hond mee in het vliegtuig: Dit zijn de regels

Hond mee in het vliegtuig: Dit zijn de regels
Arno@2 Algemeen 21 juni 2019 Gewijzigd op:

Regels als je de hond mee in het vliegtuig neemt.

Vakantie met de hond naar het buitenland? Als je wilt vliegen met je huisdier, heb je met veel regels en bepalingen te maken. Of je nu een vakantie met hond Frankrijk wilt boeken of een vakantie in een ver land in gedachten hebt. Als je een vliegvakantie met hond in het buitenland wilt boeken, ontkom je er niet aan.  Speciale regels voor het vervoer van honden in het vliegtuig. Deze regels zijn veel strenger dan een autovakantie met de hond.

Het vliegen met de hond, dit moet je weten

Vakantie: we love it! Even ontsnappen aan de drukte en chaos van het dagelijks leven. Lekker ontspannen en genieten. Toch is er één groot nadeel. Wat doen we met onze trouwe viervoeter? De hond is onderdeel van het gezin en neem je natuurlijk het allerliefste gewoon gezellig mee. Met de auto of camper gaat dat natuurlijk erg makkelijk. Maar hoe zit het precies met het vliegtuig? Lees alles wat je moeten weten over het vliegen met een hond in dit artikel.

In de cabine, het ruim of als cargo?

Goedkoopste manier om je hond mee op vakantie te nemen en te vlieten. Cargo. Er zijn verschillende optie hoe je je hond mee kunt nemen in het vliegtuig. De eerste optie is als Cargo. Wanneer je hiervoor kiest heb je echter geen garantie dat je hond met hetzelfde vliegtuig meereist. De optie Cargo is vaak een de goedkoopste optie en voor grote honden soms de enige keuze die je hebt.

Een tweede optie is dat je hond meereist in het bagageruim. Met deze optie vliegt je hond wel mee met hetzelfde vliegtuig, maar niet in de cabine. De hond reist wordt dan met bench en al in het bagageruim geplaatst. De temperatuur in de ruimte wordt goed gecontroleerd.

Bij sommige vluchtmaatschappijen is het ook mogelijk om samen met je hond te vliegen. Je hond mag dan in de cabine. Dit geldt alleen voor kleine honden. Het maximaal toegestane gewicht van je hond en de afmetingen van de reistas verschillen per maatschappij.

Hoe moet ik mijn hond vervoeren?

Je hond kun je het beste meenemen in een reisbench of reistas. Laat de hond van te voren alvast wennen aan het middel. Zorg ervoor dat je wat snacks meeneemt voor onderweg i.v.m. reisziekte, een fijne deken en vergeet de favoriete honden speeltjes niet in te pakken. Een honden vakantie heeft wat voeten in de aarde. Dat geldt ook voor een vakantie met de hond met de auto of trein.

Vliegen met geleidehonden

Voor geleidehonden gelden echter andere regels. Van te voren dien je wel aan te geven dat je met een geleidehond reist.

Regels voor bepaalde hondenrassen

De “standaard” regels gelden niet voor alle rassen. Sommige rassen worden namelijk niet toegestaan. Zo mogen gevaarlijke rassen of waak- en vechthonden niet mee op een vlucht. Hierbij kun je denken aan een Amerikaanse- of Engelse Stafford, pit bulls, Mastiff, Dogo Argentino, Fila Brasileiro en Rottweilers. Ook als je hond iets wegheeft van één van deze rassen kan de maatschappij de hond weigeren. Dit is natuurlijk wel per maatschappij verschillend.

Hondenrassen met een platte neus

Naast gevaarlijke rassen worden ook honden met een platte neus soms geweigerd, zoals Mopshonden, Boxers, Shih-tzus, Franse en Engelse bulldogs. Deze rassen hebben vaak last van hun ademhaling en kunnen door de stress in een vervelende situatie raken. Wanneer platte neuzen wel worden toegestaan, is dit vaak alleen in de cabine bij het baasje en niet in het bagageruim.

Gezondheid en vaccinaties

Natuurlijk is het belangrijk dat je hond gezond is, wanneer je gaat vliegen. Vliegen kan namelijk erg stressvol zijn voor je viervoeter. Kies er daarom alleen voor om je hond mee te nemen in het vliegtuig als het echt niet anders kan. Neem zijn favoriete honden speeltje mee. Dat kan wat stress beperken en afleiding geven tijdens de vliegreis.

Er zijn kalmerende middelen voor honden om het reizen makkelijker te maken, Gebruik dit echter alleen wanneer dit echt nodig is. Dit soort medicatie kan namelijk de kans op luchtziekte vergroten.

Voor het vliegen heb je de reis- en gezondheidsdocumenten van je hond nodig, zoals een dierenpaspoort. Ook dien je van te voren goed te informeren welke inentingen of vaccinaties verplicht zijn. De inenting Rabbies is bijvoorbeeld in bijna alle landen verplicht.

Vaak moeten inentingen en vaccinaties een minimum aantal dagen voor vertrek gegeven zijn, dus is het verstandig je hier ruim van tevoren in te verdiepen. In bijna alle gevallen moet je hond voorzien zijn van een ID-microchip, een dierenpaspoort en een anti rabiës-vaccinatie.

Bij de meeste vliegmaatschappijen geld ook een maximale leeftijd. Meestal geldt een minimum leeftijd van 8 weken oud. Als je dus met een puppy van 2, 3 of 4 weken oud een vliegvakantie wilt boeken, is de kans groot dat een luchtvaartmaatschappij dat weigert.

Let op! Honden zijn niet in alle landen toegestaan

In de meeste landen zijn honden gewoon toegestaan, maar er zijn een aantal landen met strenge regels. Zo zijn honden niet toegestaan in Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales, IJsland, Jamaica, Sri Lanka, Kenia, India en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook kan het zijn dat de hond na aankomst in een land een tijd verplicht in quarantaine moet blijven. Dit is vaak verplicht om flora en fauna van het land te beschermen. Bij het LICG hebben ze een duidelijk overzicht gemaakt van de regels honden in het buitenland.

De hond mee met een lange vlucht?

Een hond is toegestaan tijdens een lange vlucht, maar vaak alleen als cargo. Het is daarom verstandiger om de vluchtduur te beperken tot max. 8 uur. Kies bijv. voor een overstap. Kies je voor een overstap en reist je hond in het ruim, zorg er dan voor dat je klaar staat bij de bagageband. Vaak hebben luchthavens een speciale plek voor huisdieren waar ze hun behoefte kunnen doen.

Bij een lange overstap dien je ook rekening te houden met de import regels voor huisdieren van dat land. Controleer dit altijd voor vertrekt om eventuele gevolgen voor te zijn.

Een aantal maatschappijen bieden een bepaalde huisdieren service aan waarbij zij de hond uitlaten en voorzien van eten en drinken tijdens de overstap. Hiervoor betaal je extra; check de kosten op de website van de luchtvaartmaatschappij.

Eten en drinken voor de hond

De meeste mensen adviseren om tussen de 4 tot 12 uur voor vertrekt wat te eten en te drinken te geven. Een hond moet minimaal 1x per 24 uur eten en iedere 6 uur kunnen drinken. Hou hier rekening mee tijdens de vlucht. Het is voor jou en de hond niet fijn als hij onderweg moet plassen of poepen. Zorg er daarom voor dat hij geen volle maag heeft.

Autovakantie met de hond.

Zoals gezegd, het organiseren van een autovakantie met de hond is een stuk eenvoudiger. Lees hier mee over een autovakantie Frankrijk Frankijk is één van de meest geliefde bestemmingen voor een vakantie met de hond.

Conclusie, hond mee in het vliegtuig

Je ziet het, je hond mee in het vliegtuig nemen, is nog niet zo eenvoudig. Een autovakantie met hond buitenland is een stuk eenvoudiger. Daar komt dan nog als extra voordeel bij dat je bijvoorbeeld in de auto een hondenmand en zijn favoriete hondenvoer mee kan nemen. Iets wat in een vliegtuig bijna onmogelijk is.

Reacties zijn gesloten.