De beste tips om zo duurzaam mogelijk te reizen

De beste tips om zo duurzaam mogelijk te reizen
Arno@2 Algemeen 17 augustus 2019 Gewijzigd op:

Reizen is natuurlijk prachtig, maar heeft ook een behoorlijke impact op het milieu. Steeds vaker is er aandacht voor duurzaam reizen. Wij hebben de beste tips voor je om een mooie en tegelijkertijd duurzame reis te maken. 

Leef als een local

Geef de lokale bevolking wat terug door te eten en te slapen als een local. Kies voor een heerlijke streetfood bij de lokale markt en slaap eens bij een homestay in plaats van een luxe hotel. Zo profiteert de lokale bevolking ook van de voordelen van de toerisme. Daarnaast is het vaak een leuke en veel goedkopere manier van reizen. Doen dus. 

Steun sociale ondernemingen

Er zijn verschillende ondernemingen die zich richten op het trainen en opvangen van bijvoorbeeld straatkinderen, zodat ook zij een kans hebben op een betere toekomst. Zo zijn er verschillende restaurants die jongeren en leerplek bieden om uiteindelijk aan de slag te kunnen in de horeca.  Lees je van te voren wel goed. Hoeveel procent krijgen de mensen en waar wordt het geld precies voor gebruikt.

Verminder je plastic gebruik

Het is tegenwoordig helemaal HOT om een non-plastic lifestyle te creëren. Want plastic is gewoon heel erg slecht voor het milieu en het laat een spoot van afval achter. Hoe minder plastic, hoe beter. Wij hebben een paar handige tips voor je om ook op reis je plastic gebruikt te minderen:

  • Koop geen flesjes water, maar gebruik een hervulbare fles, het liefst eentje met zuivering, zodat je water direct uit de kraan kan drinken
  • Neem je eigen rietje mee. Kies voor een rietje van bamboe.
  • Koop een leuke shopper voor je boodschappen
  • Kies voor een shampoobar. NIet alleen super milieuvriendelijk, maar het mag ook gewoon mee in je handbagage. Super handig. 

Wees bewust van je watergebruik

Ga wat zuiniger om met water. 5 minuten de douche opwarmen of tijdens het tandenpoetsen de kraan laten lopen is natuurlijk nergens voor nodig. Ook je handdoeken kun je bijvoorbeeld wat vaker gebruiken en iedere dag een nieuw schoon bed is natuurlijk ook gewoon onzin. 

Respecteer dieren

Het is misschien lastig om een baby schildpadje niet vast te houden, of een olifant aaien te weigeren, maar zoiets kleins kan heel veel impact hebben op het dier. Het kan namelijk enorm veel stress en angst veroorzaken. Daarnaast zijn activiteiten met dieren over het algemeen niet goed. Zwemmen met dolfijnen, een wandeling op een olifant of een fotoshoot met een tijger zijn absoluut not done! Lees bijvoorbeeld hier onze blogpost over olifanten in thailand

Kies voor een eco hotel 

Wil je een steentje bijdragen, investeer dan in een milieuvriendelijk hotel. Zo zijn er talloze eco hotels en glampings waar je uit kunt kiezen. Kijk van te voren altijd even of je accommodaties bijvoorbeeld een ECO certificering of een certificering voor duurzaam toerisme. 

Gebruik het openbaar vervoer

Kies altijd voor het openbaar vervoer. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar ook beter voor het milieu. Ken je de taal niet helemaal, geen probleem met gebaren en gebrekkig engels kom je vaak al een heel eind. En gelukkig hebben we ook altijd nog onze vriend Google Translate. Hier kun je tegenwoordig heel eenvoudig gesprekken met elkaar voeren, waarbij de app het gesprek automatisch vertaald. Super handig. 

Loop of pak de fiets

Natuurlijk nog beter is de benenwagen of de fiets. Tegenwoordig kun je bij alle toeristische plekken wel een fiets huren. Zo kun je je makkelijk en milieuvriendelijk verplaatsen. 

Kies ook eens voor een reisbestemming wat dichter bij huis

Kies ervoor om een keertje niet te vliegen, maar kies voor een reisbestemming wat dichter bij huis. Ga op vakantie in eigen land of maak een fantastische roadtrip met de interrail door Europa. Er zijn zoveel mooie plekken in de omgeving te ontdekken. 

Heb jij zelf nog een goed reistip of een duurzame reisbestemming? Laat het weten in een reactie.

Tags:

Reacties zijn gesloten.