Interrail, Wat is het? Route plannen & de beste tips!

Interrail, Wat is het? Route plannen & de beste tips!
Arno@2 Algemeen 2 augustus 2019 Gewijzigd op:

Droom je ervan om Europa te gaan ontdekken? Een leuke manier om ons eigen continent te gaan ontdekken is met de trein. Je reist zo heel bewust door ons continent heen. Een unieke manier om dit te plannen is met Interrail. Je kan hiermee door Europa reizen en naar bijzondere plekken afreizen. Een manier van reizen die je zelf misschien nooit eerder gedaan hebt. Je kan hiermee gewoon vanuit Nederland vertrekken en ons continent gaan ontdekken.

Wat is Interrail?

Interrail is een internationale trein pas, waarmee je onbeperkt door Europa kan reizen. Met de pas kan je naar ruim 40.000 bestemmingen verspreid over 31 landen. Jij bepaalt zelf hoe je de reis gaat afleggen en naar welke bestemmingen je met de trein gaat. De pas is overigens alleen beschikbaar voor Europese burgers of niet Europese burgers die in een Europees land wonen.

Maak van te voren een reisschema

Het klinkt alsof je de ultieme vrijheid hebt om wanneer je maar wilt op de trein te stappen. Helaas is dit niet zo. Je moet van te voren een reisschema maken en bepalen naar welke landen je gaat. Je geeft ook aan hoeveel dagen, weken of maanden je in één land verblijft. De beste tip is dus om van te voren een planning te maken van jouw roadtrip met de trein. Plan wel ook rustdagen in, zodat je ook gewoon even kan genieten van het land waar je bent. Geef je niet op tijd aan wanneer je vertrekt uit een land? Dan kan je een boete riskeren.

Reserveer van te voren je stoelen met de speciale Interrail app

Het is bij een aantal internationale treinen verplicht om vooraf je stoel te reserveren. Als je dit niet doet mag je simpelweg niet mee op de trein. De slimste manier om dit overal in Europa te regelen is met de Interrail app. Je kan hiermee direct je stoel reserveren en de tijd in de gaten houden wanneer je trein vertrekt.

Reis met weinig bagage

Als je elke keer in verschillende treinen moet stappen wil je niet met meerdere koffers slepen. Zorg ervoor dat je zo licht mogelijk op reis gaat. Neem bijvoorbeeld een backpackers rugzak of reis met een handbagage koffer. Zorg ervoor dat al je kleren hierin passen. Ga je een paar weken op reis? Dan kan je ervoor kiezen om voor 7 dagen kleding mee te nemen. Na 6 dagen zoek je een wasserette op en was je de kleding om weer schoon verder op reis te gaan.

Tip: Neem een Global Pass

Wil je niet vast zitten aan een bepaalde route? Bijvoorbeeld omdat je nog niet weet of je in bepaalde steden langer wilt blijven? Dan kan je kiezen voor een Global Pass. Je eindbestemming ligt hierbij niet vast. Je bepaalt alleen in welke periode je met de trein gaat reizen. Vervolgens heb je alle vrijheid om ter plekken je route te wijzigen. Je hoeft dus nog niet direct te gaan puzzelen voor een leuke treinroute door Europa.

Tip: Hou rekening met reisdagen

Het is natuurlijk leuk om zoveel mogelijk bestemmingen uit je Interrail pas te halen. Maar je wilt ook wat van je bestemming zien. Daarbij reis je met de trein wel langzamer, dan met het vliegtuig. Hou dus rekening met reisdagen. Op deze dagen kan je niets doen en zit je soms de hele dag in de trein. Neem dus echt de tijd per bestemming voor je weer naar de volgende plek met de trein reist. 10 bestemmingen in 20 dagen kan bijvoorbeeld al best pittig zijn. Maar het ligt er ook aan welk deel van het land je gaat bekijken.

Tip: Maak gebruik van de Rail Planner App voor het plannen van je route

Je hebt een mooie route in Europa in je hoofd zitten. Het enige nadeel is dat je geen flauw idee hebt hoe lang je erover doet. Met de Rail Planner App kan je eenvoudig je eigen route gaan plannen. Je kan precies zien wat de reistijd tussen de bestemmingen is en hoe lang je erover doet. De app geeft ook nog eens aan of je op de gekozen route verplicht een zit plek moet reserveren. Dit is namelijk niet op elke route.

Tip: Overbrug grote afstanden met het vliegtuig

Soms is een vlucht tussen twee landen niet eens heel duur vooral niet als je goed zoekt. Het kan soms de moeite waard zijn om tussen twee bestemmingen even het vliegtuig te pakken. Met de trein ga je direct naar het vliegveld en pak je de eerste vlucht naar je volgende bestemming. Je bespaart hiermee ook flink wat tijd doordat je niet langer onderweg bent met de trein. Daarna pak je vanaf het vliegveld van je volgende bestemming je treinreis weer verder op.

Maak gebruik van een hotel app

Leg je al van te voren je bestemmingen vast of ga je ter plekken bepalen hoe lang je blijft? Als je dit laatste kiest kan een hotel app uitkomst bieden. Met Hotel Tonight kan je ter plaatsen direct een hotel vinden die nog een kamer leeg heeft staan. Helaas zijn hier geen Hostels te vinden, maar deze kan je wel vinden via andere boekingssites. Vrijwel elke boekingssite heeft tegenwoordig een app en deze kan je gebruiken in Europa. In de meeste treinen heb je ook nog eens een gratis wifi verbinding om je volgende overnachting vast te leggen.

Reacties zijn gesloten.