Op vakantie tijdens Corona: Landen, regels en veiligheid

Op vakantie tijdens Corona: Landen, regels en veiligheid
Arno@2 Algemeen 4 juni 2020 Gewijzigd op:

De zomervakantie komt steeds dichterbij en dat betekend dat het ondanks corona weer begint te kriebelen. En waar we de afgelopen maanden ons huis zo min mogelijk mochten verlaten, mogen we toch weer stiekem denken aan vakantie. Op de persconferentie van woensdag 3 juni werd namelijk gemeld dat er mogelijk heden zijn binnen Europa!

Tot 15 juni geldt nog steeds dat er voor alle landen een negatief reisadvies geldt. Dit betekend dat je de landen niet inkomt en dus moet wachten.

Op 15 juni gaan landen als Duitsland, België, Luxemburg, Tsjechië, Italië, Portugal en het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk van code oranje naar geel. Dit betekend dat je weer op vakantie mag naar deze landen. Let op wanneer je per auto reist je ook een geel reisadvies moet hebben voor de landen waar je doorheen reist. Ga je bijvoorbeeld naar Italië dan kan je niet door Oostenrijk en Zwitserland!

Tussen 15 juni en 5 juli komen er nog meer landen bij het lijstje van vakantielanden om naartoe te gaan. Per week wordt er gekeken voor welke landen het reisadvies wordt versoepelt. Vrijwel alle Europese landen (op Zweden en Groot-Britanie na ) zullen dan van Oranje naar geel gezet worden. Vanaf nu is het dus ook weer mogelijk om te reizen per auto naar bijvoorbeeld Spanje en Italië!

Waarom is het reisadvies belangrijk en wat houdt dit in?

Laten we voorop stellen dat het reisadvies al veel langer bestaat. Op nederlandwereldwijd.nl kan je per land vinden. Deze adviezen worden getoond aan de hand van kleuren per land. Groen is daarbij het veiligst en rood het onveiligst. Alles hiertussen is opbouwend qua risico. Hier gaat het echt om een advies en is het aan de reiziger zelf wat die ermee doet.

Door de corona zijn het aantal landen met een aangepast advies alleen veel hoger als normaal. In een normale situatie zullen de landen in Europa allemaal groen zijn. Op dit moment zijn deze oranje en vanaf 5 juli zullen deze naar verwachting geel worden. Dit betekend dat er maatregelen zijn, maar het wel veilig is om naartoe te reizen. Hieronder en overzicht van het risico per kleur

  • Rood: Reizen worden streng afgeraden. De situatie is gevaarlijk en kan zelfs levensbedreigend zijn.
  • Oranje: Alleen noodzakelijke reizen en daar valt een vakantie niet onder! Het dagelijks leven wordt nog ernstig ontwricht en bij Corona kan je hierbij denken aan bijvoorbeeld dat er nog hele strenge regels gelden waardoor het dagelijks leven op zijn kop staat. Of dat de kans op besmetting veel te hoog is.
  • Geel: Er zijn maatregelen in het gebied, maar alles begint op het normale dagelijks leven te lijken. Hierbij moeten reizigers wel alert blijven.
  • Groen: De situatie is vergelijkbaar als in Nederland en er zijn geen mogelijke risico’s

Veel gestelde vragen over op vakantie in Corona-tijd

Natuurlijk kunnen we niet alle vragen beantwoorden, maar de meestegestelde vragen hebben wij hieronder voor je uitgewerkt!

Hoe zit het met mijn reisverzekering als een land code geel heeft?

Vanaf code geel kan je gewoon op vakantie en dat betekend dat je reisverzekering ook gewoon moet vergoeden voor het pakket wat je hebt afgesloten.

De overheid gaat niet repatriëren, wat betekend dat?

Een opmerkelijk moment in de persconforentie was toch de opmerking van Premier Rutte dat Nederland niet gaat repatriëren. Maar wat bekend dit nou precies?

Heel simpel gezegd is het dat reizigers die niet zelf kunnen terugkomen uit hen vakantieland teruggehaald worden. Dit zou dus betekenen dat wanneer je op vakantie gaat in het buitenland en vast komt te zitten door corona Nederland je niet terug gaat halen. Betekend dit dat je vast zit? Nee gelukkig niet!

Wanneer je een pakketreis zal boeken bij bijvoorbeeld een ANVR-reisorganisatie zij je altijd zullen terughalen. Wil je dus met meer zekerheid dan zal je dit kunnen doen via Sunweb, TUI, Corendon of VakantieDiscounter.

Mocht je alles zelf boeken en onverwachts het reisadvies van geel naar oranje of rood gaan dan kan je vaak nog gewoon zelf terugreizen. Dit reisadvies geldt namelijk alleen om niet naar het vakantieland toe te reizen. Terugreizen is vaak nog gewoon mogelijk. Let wel op dat je dan uit een land komt met een verscherpt reisadvies en dus 2 weken in quarantaine moet.

Mag je buiten Europa op vakantie?

Zoals de Premie zelf aangaf is het reisadvies een advies. Mocht je ondanks een oranje of rood reisadvies toch in een land buiten Europa kunnen komen dan is dit niet verboden. Natuurlijk is dit verre van verstandig en raden wij dit streng af!

Corona regel voor de populaire vakantielanden

Vanaf 5 juli mag je weer op vakantie, maar dit betekend niet dat er helemaal geen regels zullen zijn. Hieronder de belangrijkste regels per land.

Vakantie Griekenland corona regels

Griekenland heeft in tegenstelling tot veel andere Europese landen minder last gehad van corona. Dit betekend dat er bijvoorbeeld geen maatregelen zijn! Ook op de bekende Griekse eilanden zoals Kreta en Zakynthos moet je je gewoon aan de maatregelen houden.

Vanaf wanneer: Per 1 juli

Mondkopjes verplicht? Heel simpel kan je in de buitenland gewoon rondlopen zonder mondkapje. De regel is dat in het OV en openbare gebouwen zoals restaurants, winkels enz wel mondkopjes gedragen moeten worden

Maaatregelen op het strand: Er geldt een maximaal aantal mensen per m2 op het strand. Tussen de plekken zit minimaal 4 meter afstand

vakantie Mallorca

Vakantie Frankrijk corona regels

Frankrijk heeft het zwaar gehad in de coronatijd en is redelijk te vergelijken met Nederland. Niet gek dat de versoepelingen hier langzaam tot stand komen en als je hier op vakantie gaat je zeker aan wat regels moet houden

Vanaf wanneer: Vanaf 15 juni en 5 juli (precies datum is nog niet bekend en wordt per week bekeken)

Afstandregel: 1 meter

Mondkopjes verplicht? Mondkapjes zijn in Frankrijk verplicht in het OV en in musea. Ook mogen winkels zelf bepalen of dat zij dit verplichten.

bos Frankrijk

Vakantie Italië corona regels

Italië kennen we allemaal van de beelden en is ongelofelijk zwaar getroffen. Zeker het noorden waar veel Nederlanders naartoe reizen (zoals het Gardameer of Toscane) heeft het zwaar gehad. Daarom zal je hier op je vakantie met de nodige regels te maken krijgen

Vanaf wanneer: Vanaf 15 juni. Let op als je per auto gaat dat alle landen waar je doorheen moet reizen ook een geel reisadvies moeten hebben. Per vliegtuig kan je vanaf 16 juni gewoon weer vliegen.

Afstandregel: 1 meter

Mondkopjes verplicht? Italië heeft een vrij streng beleid met mondkapjes. Zo mag je in alle openbare ruimtes alleen komen met een mondkapje. Op het strand mag je op je eigen plek zonder mondkapje liggen, maar ga je praten met iemand anders dan dien je het mondkapje weer te dragen.

Maatregelen op het strand: In Italië mag je per gezin binnen de afgesproken afstandsregel op het strand zitten. Met de rest dien je voldoende afstand te houden.

leukste campings van Toscane

Het heuvel landschap van Toscane

Vakantie Spanje corona regels

Net zoals Italië heeft Spanje het ongelofelijk zwaar gehad in Spanje. Zeker Madrid en het gebied eromheen zijn veel slachtoffers gevallen. Op dit moment is alles onder controle en is een vakantie zo goed als veilig.

Vanaf wanneer: Vanaf 1 juli mag je weer naar Spanje op vakantie zonder quarantaine regels. Ook het populaire gebied Catalonië waar de Costa Brava ligt zal gewoon toegankelijk zijn. Wel is er op dit moment overleg om te kijken of bijvoorbeeld de Canarische eilanden zoals Mallorca en Ibiza eerder toegankelijk kunnen zijn voor toeristen vanuit Nederland.

Afstandregel: 2 meter

Mondkopjes verplicht? Tot 21 juni zijn mondkapjes overal in Spanje verplicht! Buiten of binnen maakt niet uit. Hierna hoef je buiten geen mondkapje meer te dragen. Je kan dan gewoon naar het strand zonder mondkapje.

Maaatregelen op het strand: Vanaf 1 juli gaat Spanje naar fase 2 en dat betekend dat er versoepeling komt qua tijdsvakken op het strand. Vanaf fase twee zullen alleen kwetsbare bevolkingsgroepen hieraan moeten houden. Overigens geldt afstand houden ook op het strand!