Hoe kun je op vakantie energie besparen?

Hoe kun je op vakantie energie besparen?
Arno@2 Tips 18 november 2021 Gewijzigd op:

Eindelijk mogen we weer op vakantie. Vanwege de pandemie was dit lang niet altijd mogelijk, maar inmiddels kunnen we naar veel landen reizen. Als je dit gaat doen binnenkort, zal je woning natuurlijk achterblijven in Nederland. Je huis kun je uiteraard niet meenemen op vakantie, dat weet iedereen. Het is daarom een goed idee om energie te besparen in je woning als je op reis bent. Natuurlijk kun je hiervoor een energievergelijker gebruiken waarmee je al snel geld kunt besparen, maar je kunt voor nog meer geldbesparing zorgen met behulp van de onderstaande tips.

Thermostaat

De gemakkelijkste manier om te besparen op je energierekening is je verwarmingsrekening en thermostaatinstelling. Iets meer dan de helft van het energieverbruik van een gemiddeld huis gaat naar ruimteverwarming en airconditioning. In de zomer en in warme omstandigheden raden experts aan om je thermostaat wat lager in te stellen om de koelkosten te verlagen. In de juiste omstandigheden zou je het zelfs kunnen uitschakelen. Als je de thermostaat op een hogere stand laat staan, bestaat het risico dat luchtvochtigheid de elektrische apparatuur, meubels en houten vloeren aantast. Temperatuurgevoelige apparaten zoals koelkasten moeten harder werken in warmere omstandigheden en zullen meer energie verbruiken.

Huislampen

“Als laatste eruit, de lichten uit.” Het is een wijs gezegde, maar als je bedenkt dat de verlichting van een huis goed is voor 5 procent van het totale energieverbruik en 15 procent van het elektriciteitsverbruik, is er misschien iets meer te doen. Het is een goed advies om niet te vergeten het licht uit te doen als je op vakantie gaat. Maar vanuit veiligheidsoogpunt is het ook een goed advies om timers of programmeerbare slimme lampen te gebruiken om op verschillende tijdstippen in de avond een paar lampen aan te doen. Zo lijkt het altijd of er iemand thuis is waardoor inbrekers mogelijk voor een andere woning kiezen.

spelen met dochter op eenoudervakantie

Waterverwarming

Waterverwarming is de op één na grootste energieverbruiker in een woning, goed voor 19 procent van het energieverbruik. Er zijn verschillende soorten waterverwarmers. In gebieden waar geen risico op vriestemperaturen bestaat, is het beste advies voor zomervakanties om de boiler zo laag mogelijk te zetten of uit te schakelen. Sluit de koudwatertoevoer af als je deze volledig afsluit. Houd de watertoevoer open als je de boiler laat werken. Het nadeel is dat je terugkeert naar koud water. Wanneer je terugkeert, zorg er dan voor dat je indien nodig de koudwatertoevoer weer opent en wacht tot de boiler warm water levert voordat je de warmwaterkraan opent.

Koelkast

Apparaten kunnen energie verbruiken terwijl je op vakantie bent, waaronder koelkasten. Ze zijn namelijk goed voor 3 procent van het totale energieverbruik van een huis. Je moet ervoor zorgen dat het koelgedeelte altijd ingesteld is rond de 2 tot 4 graden Celsius. Je kunt de koelkast als je op vakantie bent vullen met flessen water omdat koude items helpen om de temperatuur in de koelkast laag te houden, zodat je minder energie verbruikt. Ook het vriesvak zou je tijdens je vakantie wellicht wat hoger zetten om energie te kunnen besparen.

Reacties zijn gesloten.