De sprookjes route door Duitsland met de Romantische Straße

De sprookjes route door Duitsland met de Romantische Straße
Arno@2 Ontdekken 30 september 2019 Gewijzigd op:

Afhankelijk van je woonplaats sta je gemiddeld binnen 1,5 uur wel in Duitsland. Toch vergeten we ons eigen buurland nog weleens als vakantiebestemming. Voor een droomvakantie hoef je echt niet ver te rijden. Je kan gewoon de grens overgaan en een romantische route door Duitsland maken. Eén van de mooiste routes bij de buren heet letterlijk de Romantische Strasse. Het is een route van Würzburg tot Füssen vlakbij de Oostenrijkse grens. Volgens vele is het één van de mooiste routes door Duitsland, waarbij je langs meest romantische dorpjes komt.

Begin je reis in Würzburg

De Romantische route begint in Würzburg. Eén van de bezienswaardigheden die hier echt er bovenuit springt is De Residenz. Dit is misschien wel één van de mooiste barokpaleizen van Duitsland. In de 18e eeuw werd het paleis door een rijke familie gebouwd. Later kwamen er prins-bisschoppen te wonen. Naast een prachtig bouwwerk aan de buitenkant is het de moeite waard om het paleis van binnen te bezoeken. Je vindt hier niet alleen prachtige vertrekken, maar ook de oudste wijnkelder van Duitsland. Tijdens je rondleiding ga je ook de wijnkelder in. In het centrum zelf kan je wandelen langs gekleurde huizen langs de Mainz, de Dom, en Alte Mainbrücke. Alte Mainbrücke is een prachtige oude brug over de Main. Vanaf de brug zie je de stad zelf liggen en de wijngaarden die om de stad heen liggen.

Verblijf in 3* Appartment in
8 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €180.00
1.png
Bekijken

Drink een glaasje wijn in Weikersheim

De volgende bestemming op de Romantische route is Weikersheim. Dit stadje is 41 km rijden vanaf Würzburg. Doordat de stad midden tussen de wijngaarden ligt kan je uitstapjes maken naar één van de wijngaarden. Maar de stad zelf heeft ook leuke bezienswaardigheden. Eén van de mooiste plekken in de stad is het Renaissance paleis. Deze is geïnspireerd op het paleis van Versailles. Verder maakte het oude marktplein absoluut indruk op ons.

Waan je terug in de Middeleeuwen in Rothenburg ob der Tauber

De volgende bestemming op de route is Rothenburg ob der Tauber. Als je door het oude stadscentrum loopt wandel je echt in de Middeleeuwen. Walt Disney gebruikte foto’s van dit stadje als inspiratie voor het dorpje van Pinocchio. Vanwege de grote waarde van het dorpje voor de tekenfilms besloot de Amerikaanse luchtmacht dit plaatsje te sparen. Naast een prachtig centrum zijn ze hier dol op Kerst. Er is een Kerst museum en één van de lokale specialiteiten is sneeuwballen. Dit zijn deegballen gerold in suiker met glazuur of chocolade.

De mooiste vakwerkhuizen van Duitsland in Dinkelsbühl

Opnieuw een Middeleeuws dorpje aan de Romantische route van Duitsland: Dinkelsbühl. Deze bestemming ligt op 49 km van Rothenburg ob der Tauber. Je bevindt zich nu in het prachtige Beieren. Dinkelsbühl heeft een prachtig oud centrum met de mooiste vakwerkhuizen van Duitsland. Het oude Middeleeuwse centrum is voor een groot deel behouden gebleven. Je vindt er bijvoorbeeld nog een prachtige stadsmuur met achttien torens die nog volledig in stand gebleven zijn.

Ontdek de Burcht van Harburg

Vanuit Dinkelsbühl rij je weer door naar Harburg op zo’n 49 km van de vorige bestemming. Harburg staat vooral bekend om de Burcht van Harburg. Michael Jackson kwam hier tientallen jaren geleden voor het eerst en werd zo verliefd dat hij het wilde kopen. Tevergeefs want de burcht was voor geen enkele prijs te koop. De burcht ligt zeer fotogeniek op een rots en was het paleis van de familie Oettingen-Wallerstein. Het is overigens niet het enige paleis van deze familie ze hebben er nog twee in Duitsland.

Renaissance stad Augsburg

Vanuit Harburg rijden we door naar Augsburg op 58 km van Harburg. Dit is de Renaissance stad van Duitsland. Vanwege de invloeden uit de Renaissance tijd twijfel je nog even of je wel in Duitsland bent. Gekscherend wordt het weleens de noordelijkste stad van Italië genoemd. Je vindt hier dan ook schitterende gebouwen uit de Renaissance tijd die je ook van binnen kan bekijken.

Je vindt in deze stad ook de eerste sociale huurwoningen ter wereld. Deze vindt je in de wijk Fuggerei die in 1516 gebouwd werden door een rijke bankier. Hij vroeg slechts € 0,88 per maand voor de huur. In ruil voor dit lage bedrag moesten de bewoners katholiek zijn en regelmatig bidden voor de familie Fugger. Vandaag de dag wonen er nog steeds bewoners in het complex voor € 0,88 per maand met dezelfde voorwaarden als in 1516. Enige extra regel is dat ze om 22.00 niet meer naar buiten mogen. De poorten worden dan gesloten. Als ze wel naar binnen of buiten willen moeten ze een jaar huur betalen.

Landsberg am Lech de geboorteplaats van Dominikus Zimmerman

Dominikus Zimmerman was een beroemde architect in Duitsland en was gespecialiseerd in rococo. In deze Middeleeuwse stad zie je veel van zijn werk in de stad terug. Hij mocht o.a. de gevel van Atles Rathaus onderhanden nemen. Als je dol bent op winkelen, dan kan je naast cultuur ook in deze stad terecht. Landsberg am Lech heeft één van de leukste winkelstraten van alle dorpjes op de route.

Steingaden de kruising tussen twee routes in Duitsland

Op 45 km van Landsberg am Lech vindt je Steingarden. Deze stad is officieel het kruispunt tussen de Romantische route Duitsland en de Deutsche Alpenstrasse. Vanaf hier begint het landschap echt te veranderen en zie je de Duitse Alpen al liggen. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad is het oude klooster. De meeste bezoekers van de Romantische route in Duitsland gebruiken Steingarden als uitrustpunt voor de volgende bestemming.

Schwangau aan de voet van de Alpen

Op slechts 18 km rijden ligt het plaatsje Schwangau aan de voet van de Alpen. Je vindt hier misschien wel één van de mooiste bezienswaardigheden aan de Romantische route: De sprookjeskastelen van Schwangau. In de 19e Eeuw werd hier Schloss Hohenschwangau gebouwd door Maximiliaan II van Beieren.

Zijn opvolger Ludwig II vond dit paleis niet indrukwekkend genoeg. In 1868 zag hij een steile richel waarop hij een nieuw kasteel wilde bouwen. Kasteel Neuschwanstein werd geboren en moest nog luxer en indrukwekkender worden dan Hohenschwangau. Hij mocht slechts 6 maanden van dit pareltje genieten tot hij onder verdachte omstandigheden was verdronken. Bezoekers komen vooral naar Schwangau voor een bezoek aan beide kastelen, maar ook voor een wandeling door de Alpen en bossen.

Füssen het eindpunt van de Romantische route

Het officiële eindpunt van de Romantische route ligt in Füssen. Deze plaats ligt op 20 km van Schwangau en tegen de grens van Oostenrijk. In het oude Middeleeuwse centrum kan je heerlijk shoppen met de Alpen op de achtergrond. Vanuit Füssen kunnen er ook meerdere wandelroutes door de natuur en Alpen in de omgeving gemaakt worden. Sommige noemen Füssen zelfs de mooiste stad van Beieren dus het is zeker weten de moeite waard om de Romantische route echt helemaal af te maken. Vanuit Füssen kan je eventueel nog een uitstapje maken naar de Zugspitze. Dit is de hoogste berg van Duitsland en er gaat een tandwieltrein naar 2.964 meter hoogte. Vanaf hier kan je de punten van de Alpen zien en kan je de bergtoppen van Oostenrijk bewonderen.

Wil je een vervolg geven aan je reisroute? Bezoek dan de leukste dorpen in de Alpen!

Reacties zijn gesloten.