Kasteel Neuschwanstein bezoeken? Dingen die je moet weten!

Kasteel Neuschwanstein bezoeken? Dingen die je moet weten!
Arno@2 Ontdekken 25 augustus 2019 Gewijzigd op:

Het sprookjesachtige kasteel Neuschwanstein is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Duitsland. Het kasteel is dé inspiratiebron geweest voor het kasteel van Doornroosje. Een bezoek aan het kasteel is voor velen een droom die uitkomt. Het staat bekend als het mooiste kasteel ter wereld. Wil jij binnenkort ook rondwandelen op deze magische locatie, dan hebben wij alvast wat handige tips voor je. 

Eerst nog even een klein stukje geschiedenis

In 1869 werd de bouw van het kasteel gestart namens de excentrieke koning Ludwig II. De koning liet het kasteel bouwen voor ontspanning. Hij creëerde zijn eigen droomwereld. Het kasteel heeft meer dan 200 kamers, waarvan er slechts 15 volledig zijn afgewerkt. Het kasteel is zowel van binnen als van buiten 

Koning Ludwig II overleed in 1886 en de bouw werd tijdelijk gepauzeerd. Uiteindelijk werd het sprookjeskasteel opengesteld voor het publiek. Het werd bezocht door Walt Disney en hij gebruikte het als inspiratie voor het kasteel van Doornroosje.

Verblijf in 4* Hotel in
2 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €162.00
1.png
Bekijken

Koop vooraf je kaartje

Het is verstandig om vooraf je kaartje te bezoeken. Hoewel je iedere bij het Ticket Center in Hohenschwangau kaartjes kan kopen, kunnen wachttijden soms oplopen tot 3 uur. Het is verstandig om dus vroeg in de rij te gaan staan om vervelende wachtrijen te vermijden. 

Je kan tickets ook online boeken via Ticketbar. Kies dan voor Skip The Line Tickets. Hiermee sta je niet eindeloos te wachten en kun je al je tijd gebruiken in het kasteel. 

Een kaartje kost ongeveer 40 euro per volwassenen inclusief een tour.

Ook zijn verschillende tours die je kunt boeken:

 • München naar Neuschwanstein + Linderhof met de bus – 57 €
 • München naar Neuschwanstein per trein + bus – 48 €
 • München naar Neuschwanstein per trein + bus – 52 €

Houd er rekening mee dat de kaartverkoop ongeveer anderhalf uur voor de opening van het kasteel start en een uur voor sluiting sluit. 

Openingstijden Schloss Neuschwanstein

Het kasteel is iedere dag geopend met uitzondering van 1 januari en 24/25/31 december.

 • 24 maart – 15 oktober: 9.00 – 18.00 uur
 • 16 oktober – 23 maart: 10.00 – 16.00 uur

In het hoogseizoen kan het er enorm druk zijn

Ieder jaar wordt het kasteel door 1,4 miljoen bezoekers bezocht. Het is hiermee één van de meeste bezochte attracties in Duitsland. Tijdens je bezoek aan Beieren mag je een bezoek aan het kasteel absoluut niet ontbreken. Toch kan het er gigantisch druk zijn. Zo wordt het kasteel in het hoogseizoen soms door meer dan 10.000 bezoekers per dag wordt bezocht. Dit resultaat in enorme wachttijden, soms wel tot 3 uur.

Probeer daarom de drukte te vermijden:

 • Bezoek het kasteel buiten het hoogseizoen, het liefst op een doordeweekse dag.
 • Bezoek het kasteel zo vroeg mogelijk,
 • Of bezoek het kasteel na drie uur. Ook dan is de grootste drukte al weg. 

Hoe bereik je het kasteel

Het kasteel ligt in het dorp Hohenschwangau. Het is niet mogelijk om direct bij het kasteel te parkeren. Kom je met de auto dan Parkeren bij het kasteel is niet mogelijk. Kom je toch met de auto dan kun je parkeren in het dorpje Hohenschwangau. Voer de ‘Alpseestrasse’ in je navigatie in om zo bij de parkeerplaats te komen. 

De parkeerkosten bedragen per dag:

 • Auto € 6,00
 • Camper of caravan € 8,50
 • Motor € 2,00

Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 1,5 kilometer bergopwaarts  naar het kasteel. Kies je er voor om dit stuk te gaan wandelen, dan doe je er ongeveer 40 minuten over. Je kan er ook voor kiezen om een koets te pakken. Dit kost ongeveer 6 euro. Ook worden er shuttle bussen ingezet, maar door de drukte kan het soms zijn dat je een tijdje moet wachten. 

Het beste kun je de trein nemen naar Füssen. Vanaf treinstation Füssen is het mogelijk om de bus 73 of 78 nemen (halte Hohenschwangau kasteel Neuschwanstein, Sfagnum) te nemen. 

Verder nog belangrijk om te weten:

 • Fotograferen en filmen in het kasteel is niet toegestaan
 • Rugzakken, kinderwagens etc. mogen het kasteel niet betreden. Alleen kleine handbagage is toegestaan.

Reacties zijn gesloten.