Zaanse Schans bezoeken: Molens, tickets & overnachten

Zaanse Schans bezoeken: Molens, tickets & overnachten
Arno@2 Eigen land 16 januari 2020 Gewijzigd op:

De Zaanse Schans is ongelofelijk populair bij toeristen, maar ook steeds meer Nederlanders zien de schoonhuid van dit unieke landgoed in. De Zaans schans is een gebied vlakbij Zaandam en Amsterdam waarin je de 18e en 19e eeuw kan herbeleven. Bezoek diverse molens, een kaasmakerij of één van de andere bezienswaardigheden. Daarnaast is het gebied uitermate geschikt voor een leuke wandel- of fietsroute waarna je heerlijk kan afsluiten bij bijvoorbeeld het pannenkoekenrestaurant. Ik neem je alvast mee in de wondere wereld van de Zaans Schans zodat jij niks hoeft te missen.

De molens van de Schaanse Schans

Het absolute hoogtepunt van de Zaanse Schans zijn natuurlijk de molens. Wanneer je aankomt rijden zie je de meeste molens aan het water al draaien , wat een prachtig aanzicht is. Tegenwoordig kennen we veel machines welke ons het werk lichter maken, maar vroeger waren dit de molens. Nog steeds zie je hier de eeuwenoude traditie van het zagen van hout, vermalen tropische producten tot specerijen of het malen van graan tot meel. Allemaal handelingen welke het de mensen makkelijker moesten maken in de 18e en 19e eeuw. Het gebied telt ongeveer 12 molens waarvan de meeste nog steeds te bezoeken zijn.

Alle gebouwen in de Zaanse Schans zijn gemaakt van hout en een molen welke iedereen voorziet van dit hout mag niet ontbreken. De houtzaagmolen De Gekroonde Poelenburg komt uit 1869 en komt eigenlijk uit de omgeving van Koog aan de Zaan. Uiteindelijk is het daar afgebroken en verhuisd naar de Zaanse Schans om hier vanaf 1963 zijn werk te doen.

De Kat is de oudste verfmolen te wereld en maakt basisbestandsdelen voor verf. De molen staat er al sinds 1664 en Molenaar Piet Kempenaar legt je graag alles uit over de molen. Nog steeds operationeel en de producten worden over de hele wereld verkocht.

Een bezoek aan de Molen het Klaverblad mag ook niet ontbreken. De molenaar hier kocht in 1973 een stuk grond om zijn droom te verwezenlijken een molen te bouwen. Eerst bouwde hij de schuur en bijgebouw waarna in 2005 de houtzaagmolen.

Andere molens welke erg leuk zijn om te bezoeken zijn Het Jonge Schaap en De Bonte Hen.

Verblijf in 4* Hotel in
2 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €80.00
1.png
Bekijken

Ambachten op de Zaanse Schans

Wanneer je teruggaat naar de 18e en 19e eeuw dan verwacht je natuurlijk traditionele ambachten welke ons land groot hebben gemaakt. Klompen, kaas, chocolade en Delftsblauw. Allemaal ambachten welke ons land al jaren vertegenwoordigen en ook op de Zaanse Schans te vinden zijn. Hieronder de belangrijkste en leukste ambachten om te bezoeken.

Klompenmakerij

De Klompenmakerij is eigenlijk wel één van de hoogtepunten op de Zaanse Schans. Elke dag kan je hier aanschouwen hoe een stuk hout wordt omgetoverd tot een prachtig traditionele Nederlandse klomp. Zowel de klompenmakerij als het museum welke erbij hoort zijn dagelijks gratis toegankelijk. Het is gevestigd in het pakhuis “De Vreede” uit 1750 waar je een grote collectie met klompen zal vinden. Natuurlijk in de meeste exclusieve vormen en kleuren welke je kan kopen als souvenir voor thuis.

Kaasmakerij

Begin je al trek te krijgen dan is het leuk om een bezoek te brengen aan de Kaasmakerij. Natuurlijk het eerst waaraan je waarschijnlijk denkt als je aan Nederland denkt. De Kaasmakerij kan je vinden in de “Catharina Hoeve” wat een replica is van de vroegere boerderij uit Oostzaan. Dagelijks zijn hier verschillende rondleidingen waar je inzicht krijgt over hoe kaas wordt gemaakt. Ook zie je verschillende soorten kaas en wat de verschillen hiervan zijn. Een stuk proeven mag natuurlijk niet ontbreken net zoals een bezoek brengen aan de boerderijwinkel. Hier staan alle kazen netjes uitgestalt om verkocht te worden.

Wevershuis

Hier worden al sinds de 18e eeuw zeil- en molendoeken geweven. Het weefhuis doet de tijd echt herbeleven doordat de mensen die hier werken ook echt nog in traditionele kledingdracht lopen. Ook vind je er eeuwenoude weefmachines en is er zelfs een traditionele bedsteden waar je even kan plaatsnemen.

CacaoLab Zaans Gedaan

Als je richting het gebied van de Zaanse Schans rijd dan kan je het waarschijnlijk al reuken. De geur van cacao! Dit komt niet van het cacaolab, maar wel door Cacao-industrie die in dit gebied heerst. Vlak na de tweede wereldoorlog wist dit gebied zich namelijk te ontwikkelen tot absolute wereldtop als het aankomt op cacaobonen verwerken. 80% van de cacaobonen worden in dit gebied verwerkt en 10% van de wereldwijde oogst. In de CacaoLab op de Zaanse Schans krijg je inzicht in dit proces. Je gaat hier zelf aan de slag met een cacaoboon om deze vervolgens zelfstandig om te zetten naar cacao. Maak het helemaal compleet met de huisgemaakte chocolademelk of een lekkere stuk chocolade.

Distilleerderij de Tweekoppige Phoenix

Of het nou komt door het personeel of door de drank, maar gezellig is het hier zeker. Distilleerderij de Tweekoppige Phoenix geeft je een inzicht in het proces van het maken van likeuren. De molens maalde in dit gebied de graan en jeneverbessen voor de bieren en likeuren waarna er gestokt kon worden. Proef in het proeflokaal verschillende likeuren en maak er een gezellig middag van. Als je nog moet raden is het verstandiger om gewoon wat lekker mee te nemen voor thuis.

Zaanse Schans Musea

Waar historie heerst zijn er musea en dus ook op de Zaanse Schans. Eigenlijk alle Nederlandse pronkstukken worden hier vertegenwoordig van chocolademerk Verkaden tot winkelketen Albert Heijn. Maar gelukkig vind je hier ook gewoon een molenmuseum of bakkersmuseum.

Zaans Museum

Het Zaans Museum is het museum waar je alles leert over de geschiedenis van dit gebied. Het toont verschillende collecties welke uit deze omgeving afkomstig zijn. Dit kunnen kledij zijn, maar ook fabrieksmaterialen, gebruiksvoorwerpen of schilderijen. Het absolute topwerk is van Claude Monet met het werk De Voorzaan en de Westerhem. Tevens is er de Verkade Experience waar je de bekende meisjes van Verkade aan het werk kan zien. Deze fabriek uit de 20e eeuw zie je de traditionele machines nog draaien en kan je op een leuke manier alles te weten komen over dit typische Nederlandse koekjes- en chocolademerk. Natuurlijk kan het proeven hier niet ontbreken. Je kan zelfs een eikel wikkel voor je chocoladereep ontwerpen en meenemen aar huis. Natuurlijk met heerlijke chocoladereep.

Museumwinkel Albert Heijn

Oorspronkelijk begon Albert Heijn als kruidenierswinkel, maar inmiddels is het de grootste supermarktketen van Nederland. In het museum leer je alles over de geschiedenis van de supermarkt en kan je nog de oorspronkelijke winkel bezoeken.

Bakkerijmuseum

Het museum komt uit 1658 en is het oudste museum van de Zaanse Schans. In de originele bakkerswinkel zie je nog de authentieke broodoven, maar zie je bovenal hoe ze brood en andere lekkernij bakken. Natuurlijk kan je veel lekkernij proeven waarvan zeker de Zaanse duivekater een aanrader is . Dit is een traditioneel feestbrood wat ovaal van vorm is en eigenlijk een soort zoet witbrood is. In de bakkerswinkel kan je daarnaast wat lekkernij kopen voor thuis.

Museum van het Nederlands Uurwerk

Wie denkt dat de klok alleen een Zwitserse productie is, heeft het mis. Wij Nederlanders kunnen er namelijk ook wel degelijk iets van en dat laat het Museum van het Nederlands Uurwerk zien. Sinds 1976 gevestigd in het 17e eeuwse wevershuis waar klokkenmakers je alles leren over dit prachtige ambacht. Van wandklokken tot horloges alles zal hier voorbij komen.

Zaanse Schans toegangsprijzen & tickets

De Zaanse Schans is een gebied en wat dat betreft geheel gratis te bezoeken. Veel ambachten zijn ook gewoon gratis te bezoeken alleen voor sommige molens en musea wordt een vergoeding gevraagd. Zo betaal je bijvoorbeeld voor het museum Zaanse Tijd €10 en voor het Zaans Museum €12,50. Heb je een museum jaarkaart dan is deze laatste gratis, maar voor overige musea zal je dit moeten controleren. Wil je meerdere museau of molens bezoeken dan is het voordelige om de Zaanse Schans Card te kopen.

Zaanse Schans Card

De Zaanse Schans Card is een kaart waarmee je toegang krijgt tot alle verschillende museau en molens. Ook krijg je korting op verschillende winkels zoals bijvoorbeeld 10% op verschillende souvenirwinkels. De kaart kost €15 voor volwassenen en €10 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar. Onder de vier jaar is het gratis.

Kijk voor tickets of de Zaans schans Card op de website .

Reacties zijn gesloten.