Oktoberfest München: Alles wat je wilt weten & doen

Oktoberfest München: Alles wat je wilt weten & doen
Arno@2 Dagje uit 29 augustus 2019 Gewijzigd op:

Nog een maandje en dan is het weer tijd voor Oktoberfest in München. De stad wordt dan omgetoverd tot één grote biergarten. Bier, bier en nog eens bier. Precies; what’s not to like! Het is een feest die je ooit een keertje meegemaakt moet hebben. Dit bierfestival duurt ongeveer 16 tot 18 dagen, van eind september tot het eerste weekend van oktober. Dit jaar van 21 september tot 6 oktober. 

De Oktoberfest is allemaal begonnen toen kroonprins Ludwig op 12 oktober 1810 trouwde met prinses Therese. Alle inwoners van de stad werden uitgenodigd om het huwelijk te vieren. Sindsdien is het een belangrijk evenement geworden. Vooral de laatste jaren is het feest erg populair geworden onder reizigers. 

Hoe kom je er

München is vanuit Nederland super makkelijk te bereiken. Je kan ervoor kiezen om er met de auto naar toe te gaan, maar dit kost wel behoorlijk wat uurtjes. Een andere optie is om met de trein te gaan. DIt gaat een stuk sneller en makkelijker. Ook kun je natuurlijk vliegen naar München, maar de ticketprijzen kunnen tijdens Oktoberfest soms behoorlijk oplopen. 

Oktoberfest vindt plaats op Theresienwiese. Het is te voet bereikbaar vanaf het centraal station (Hauptbahnhof).

Verblijf in 3* Hotel in
8 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €85.00
5.png
Bekijken

Wat kun je verwachten tijdens Oktoberfest

Ieder jaar wordt het feest door ongeveer 7 miljoen mensen bezocht, het grootste deel bestaat uit Duitsers, ongeveer 85%. Iedereen gaat gekleed in Beierse kleding, er is overal wel een feestje en natuurlijk ontzettend veel grote pullen bier. Ook zijn er veel attracties, overal muziek en talloze eettentjes.

Hoewel eigenlijk alle tenten gratis toegankelijk zijn, kost een biertje ongeveer 11 euro. Vaak betaal je ook een kleine borg voor je glas. Het eten is vaak spotgoed. Voor ongeveer 10 euro kun je een complete maaltijd bestellen, zin een traditionele braadworst dan ben je vaak al voor een paar euro een gelukkig mens. 

Alle tenten hebben gratis tafels en gereserveerde tafels. Als je in een tent wilt eten, kan het vaak wel verstandig zijn om vooraf even te reserveren. Reserveer wel op tijd. De meeste mensen reserveren de tafels tussen januari en april. Voor een tafel voor 10 personen betaal je ongeveer 300 euro. Dit is inclusief eten en bier. 

Het feest begint doordeweeks van 10.00 tot 22:30. In het weekend start het feest al om 22:30. De tenten Käfers en Weinzelt zijn tot 01.00 uur, Zorg er wel voor dat je hier voor 20:00 bent, want om 22:30 rent iedereen hier naar toe voor de laatste biertjes. 

Probeer de feesten doordeweeks te bezoeken

In het weekend hebben de meeste Duitsers vrij, waardoor het er ongelooflijk druk kan worden. Mocht je de kans hebben, probeer de feesten dan doordeweeks te boeken. Zo hoef je wat minder te vechten voor een tafel. Heb je geen reservering, zorg er dan voor dat je er vroeg bij bent. In de avond wordt het namelijk steeds lastiger om een plekje te bemachtigen. 

Oktoberfest begint op zaterdag 22 september met de openingsceremonie in de Schottenhamel-tent. ‘S Middags tikt de burgemeester van München op het eerste vat en begint het feest. Het festival duurt tot 7 oktober.

De tenten

Er zijn 14 grote biertenten tijden het Oktoberfest:

 • Marstall: Een gigantische tent voor meer dan 3000 mensen. Het is één van de meest moderne tenten, waar dan ook vooral veel hippe jonge mensen op af komen.
 • Armbrustschützen-Festhalle: Deze tent bestaat als sinds 1895 en staat bekend om de kruisboogwedstrijden. Het is één van de populairste tenten om te bezoeken.
 • Hofbräu Festzelt: Deze biertent is vooral populair onder internationale reizigers, zoals Amerikanen. 
 • Hacker-Festhalle: Deze tent staat bekend om zijn geschilderde blauwe lucht en witte wolken aan het plafond.
 • Schottenhamel: Dit is de oudste tent op het Oktoberfest en heeft een capaciteit voor meer dan 10.000 mensen. Dit is de tent waar het feest begint.
 • Pschorr-Bräurosl: De familie Heide runt deze tent sinds 1901 en heeft een eigen jodeler. 
 • Winzerer Fähndl: één van de grootste tenten van Oktoberfest met een capaciteit voor 11.000 feestgangers. 
 • Schützen-Festzelt: Deze tent ligt aan de hoofdweg, wat betekent dat je soms de drukte kunt verslaan door hierheen te gaan.
 • Käfer’s Wies’n-Schänke: De tent om je avond te eindigen.
 • Fischer Vroni: hier kun je de beste visgerechten krijgen.
 • Ochsenbraterei: Deze tent bestaat al sinds 1881 en staat bekend om zijn vele ossengerechten en zijn grote fanfare.
 • Augustiner-Festhalle: een kindvriendelijke optie. HIer komen veel gezinnen.  
 • Löwenbräu-Festhalle: Een favoriet van lokale voetbalspelers en een wat ouder publiek. 
 • Weinzelt: een leuke tent met talloze eet opties, zoals thais en je kunt er zelfs een wijntje bestellen. 

Overnachten tijdens Oktoberfest

Probeer je accommodatie zo vroeg mogelijk te boeken. Sommige mensen boeken zelfs een jaar van te voren. Hoe langer je wacht hoe moeilijker en duurder het wordt. Wil je wat geld besparen, boek dan een hotel net buiten de stad en neem het openbaar vervoer naar het feest. 

Voor een hotelkamer betaal je ongeveer 120 euro en voor een bed in een hostel ongeveer 60 tot 80 euro. Je kan eventueel op een camping overnachten. Lekker goedkoop en vaak ook nog eens erg gezellig. Wat dacht je van The Tent, een grote tent net buiten stad voor ongeveer 40 euro per nacht. 

Een outfit scoren

Is een outfit een must? Ja zeker. Hoewel er genoeg mensen zonder traditionele Beierse outfit het feest bezoeken, is dat eigenlijk een beetje gek. Het hoort er namelijk echt bij. Goedkoop is het zeker niet, want een lederhosen outfit begint vaak als rond de 140 euro en voor de dames betaal je als snel 100 euro. In de stad vind je talloze winkels waar je een outfit kunt kopen. Wil je liever wat geld besparen, dan kun je een kostuum ook nog altijd voor een dagje huren. 

Bezoek grootste kermis van de wereld op Oktoberfest

Het Oktoberfest is natuurlijk het feest van het bier en gezelschap, maar wist je dat er ook een tijdelijke kermis te vinden is? De grootste ter wereld met meer dan 500 attracties! Een achtbaan mag daarbij natuurlijk niet ontbreken en dan is de Olympia Loopring een echte aanrader! Wellicht zijn de vijf loopings iets te veel van het goede met tien bier achter je kiezen dus wees er vroeg bij.

Heb je dus even tijd en wil je een frissen neus halen dan is de kermis een echte aanrader. Nogmaals er staan meer dan 500 attracties dus vertier genoeg.

Handige tips voor OKtoberfest

 • Neem je tijd! Probeer lekker lang bij één tent te blijven en bezoek niet te veel verschillende tenten op één dag. 
 • Drink veel water.
 • Ga vroeg om een tafel te bemachtigen of reserveer een tafel van te voren.
 • Eet buiten het evenemententerrein.
 • Stel een ontmoetingspunt vast: het terrein is enorm.
 • Elke tent biedt een geweldige tijd, dus je hoeft niet kieskeurig te zijn. Vind een tent die je leuk vindt en blijf daar!
 • Breng contant geld mee:.
 • Let op je spullen. Niet alleen voor zakkenrollers, maar na flink wat bier kun je nog weleens wat verliezen onderweg. 

Reacties zijn gesloten.