Zwanger op vakantie? Dit moet je weten & zijn de beste tips

Zwanger op vakantie? Dit moet je weten & zijn de beste tips
Arno@2 Algemeen 6 oktober 2019 Gewijzigd op:

Ben je zwanger? Dan kan je prima op reis gaan met het gezin of samen met je grote liefde. Als je goed voelt hoef je echt niet thuis te blijven. Het is best leuk om er gewoon nog even samen tussenuit te gaan voor de baby komt. Maar het is wel goed om voorbereid op vakantie te gaan. Wij hebben de beste tips voor je verzameld voor een vakantie tijdens je zwangerschap.

Tot wanneer mag je reizen tijdens je zwangerschap?

Als je met de auto gaat zijn er eigenlijk geen officiële regels voor. Toch wil je tegen het einde van je zwangerschap niet meer te ver van huis. Als je met de auto gaat is het slim om tot uiterlijk 4 weken voor de uitgerekende datum op vakantie te gaan. Ga je vliegen? Dan wordt het afgeraden om na 36 weken zwangerschap te gaan vliegen. Ben je zwanger van een meerling? Dan mag je vanaf 32 weken niet meer vliegen.

Zwangerschapsverklaring voor het vliegtuig

Vanwege de regels rondom vliegen en een zwangerschap ben je verplicht een zwangerschapsverklaring op te laten stellen. Het is slim om dit in het Engels op papier te laten zetten. De zwangerschapsverklaring kan afgegeven worden door de verloskundige en mag voor vertrek slechts een paar dagen oud zijn. In de verklaring moet staan hoeveel weken je zwanger bent en dat je fit to fly bent.

Let goed op wat je eet!

De hygiëne kan in het buitenland anders zijn dan je gewend bent. Zorg er daarom voor dat je vooral niet bij kraampjes langs de weg gaat eten. Eet altijd in een goed bekend restaurant. Let er daarbij goed op wat je eet net zoals in Nederland. Ga bijvoorbeeld geen rauw vlees eten of in Frankrijk rauw melk kazen.

Check vooraf of er een ziekenhuis in de buurt is

Natuurlijk gaan we er vanuit dat het niet noodzakelijk is. Maar het is wel fijn dat als er iets is je ook op vakantie naar het ziekenhuis kan. Check daarom vooraf waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is. Zorg ervoor dat je niet te ver hier vanaf verblijft tijdens een vakantie. Vooral niet als je zwanger bent.

Neem extra zonnebrand mee

Op vakantie loop je een risico op een zwangerschapsmasker als je te lang in de zon zit. Het is belangrijk om je hier goed tegen te beschermen. Smeer daarom je huid in met een hoge beschermingsfactor. Je voorkomt zo blijvende pigmentvlekken in je gezicht of op je huid. Kijk eventueel of je bestemming een parasol heeft waar je onder kan zitten.

Let op tropische ziektes

Het is eigenlijk af te raden om sowieso nog erg lang te gaan vliegen tijdens je zwangerschap. Maar het is ook slim om uit te kijken voor tropische ziektes. Ga bijvoorbeeld niet naar een bestemming waar malaria voorkomt. Of ga niet naar een land waar op dit moment een uitbraak is van het zika virus. Let hier goed op als je een bestemming uitkiest. Er zijn genoeg leuke bestemmingen in Europa waar je tijdens je zwangerschap veilig naartoe kan.

Reis niet naar afgelegen gebieden

Het is verstandig om niet naar afgelegen gebieden af te reizen. In afgelegen gebieden is er vaak geen goede gezondheidszorg. Er is altijd een risico dat je tijdens je zwangerschap ineens medische zorg nodig hebt. Het is dan fijn als je hier ook toegang tot hebt.

Check goed je reisverzekering

Kijk goed of je wel verzekert bent voor medische kosten in het buitenland. Check ook even of zwangerschap niet is uitgesloten. Het kan voorkomen dat er voorwaarden in je reisverzekering staan. Je wilt tenslotte niet bevallen in het buitenland terwijl de kosten niet vergoed worden door je zorgverzekeraar.

Overleg met je verloskundige

Geen één zwangerschap is hetzelfde. Misschien kan de verloskundige een reis wel als een risico zien voor jouw zwangerschap. Of is het verstandig om wel op vakantie te gaan, maar dichtbij Nederland. Overleg dit gewoon even met je verloskundige. De verloskundige kan heel goed voor je inschatten wat je risico is als je toch gaat reizen.

Geniet van je honeymoon

Ondanks deze tips zijn er genoeg leuke bestemmingen waar je naartoe kan. Een heerlijke honeymoon in Europa behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Dit kan zelfs als je zwanger bent. Verblijf eventueel ergens in Europa waar je met de auto naartoe kan. Je kan zo ook zelf eenvoudig naar medische voorzieningen rijden en er is geen gedoe met het vliegtuig. Daarbuiten is het vooral belangrijk om lekker te gaan genieten van je honeymoon!

Tags:

Reacties zijn gesloten.