Wereldreis maken? Dit moet je van te voren allemaal regelen & weten!

Wereldreis maken? Dit moet je van te voren allemaal regelen & weten!
Arno@2 Algemeen 30 augustus 2019 Gewijzigd op:

Je droomt ervan om een groot deel van de wereld te zien. Een wereldreis maken is een droom die uitkomt voor veel reizigers. Maar bij het organiseren van een wereldreis komt een hoop kijken. Gelukkig hebben wij een paar tips verzameld voor reizigers die graag een wereldreis willen maken. Met onze handige tips weet je precies wat je voor je reis moet regelen.

Budget inzichtelijk maken

Als je de wereld gaat ontdekken dan is dit natuurlijk niet gratis. Hoe zuinig je ook bent je zal elke dag geld uitgeven! Maak daarom van te voren goed inzichtelijk hoeveel geld je precies te besparen hebt en wat je grootste uitgaves zijn (vliegtickets & overnachtingen). Pas de mogelijkheden aan op je budget en nog belangrijker op je wensen. De één kan namelijk makkelijk een maand in een hostes slapen en alleen broodjes pindakaas eten. Terwijl de ander hier echt niet aan moet denken. Hieronder een overzicht wat je per werelddeel kwijt bent om qua uitgaven. Hierbij moeten we wel vermelden dat je dan een normale maaltijd hebt een slaapplek. Geen luxe!!

Continent Vliegticket Kosten per dag
Azië   €30 – €40
Australië   €60 – €70
Noord-Amerika   €60 – €70
Zuid-Amerika   €40 – €50
Afrika   €40 – €50
West Europa   €60 – €70
Oost Europa   €40 – €50

Regel een paspoort

Ondanks dat je denkt dat het logisch is zijn er altijd reizigers die het vergeten. Zorg ervoor dat je een paspoort in je bezit hebt die nog minimaal een jaar geldig is. Vooral als je voor een langere tijd een reis gaat maken. Bij de meeste landen is het verplicht dat deze nog minimaal 6 maanden geldig is bij het binnentreden van het land. Zorg er ook voor dat je een nieuw paspoort in huis hebt voordat je begint met het boeken van je reizen. Bij het boeken van je vliegticket moet je vaak je paspoortnummer doorgeven.

Regel een internationaal rijbewijs

In sommige landen is het niet toegestaan om zonder een internationaal rijbewijs een auto te huren. Regel vlak voor vertrek een internationaal rijbewijs. Dit kan gewoon bij de ANWB en je weet zeker dat je overal in combinatie met een creditcard een auto kan huren.

Maak vooraf een (ongeveer) route en vraag je visum alvast aan

Als je een wereldreis gaat maken is het voor je visums belangrijk om vooraf alles al te regelen. Het komt soms voor dat je in bepaalde landen niet binnenkomt als je hiervoor al in een ander land geweest bent. Voor de volgorde van je wereldreis is dit handig om te weten. Er zijn ook landen waar je helemaal niets voor hoeft te regelen. Dit is weer handig als je weer niet helemaal vast wilt liggen. Controleer ook goed hoe lang het duurt om een visum te regelen. Sommige dien je ver van te voren te doen en andere kan je gewoon regelen terwijl je op reis bent. Een groot deel van de visums kan je online regelen. Maar soms moet je er echt voor naar het consulaat in Den Haag. Dit zijn zaken om vooraf even uit te zoeken als je een wereldreis gaat plannen.

Hou rekening met de lokale feestdagen

Tijdens je reizen kan het slim zijn om rekening te houden met lokale feestdagen. Tijdens lokale feestdagen zijn de prijzen voor hotelkamers meestal een stuk hoger. Maar het is helemaal een nadeel als alles dicht is en je vast zit op je hotelkamer. Of dat je geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer vanwege een lokale feestdag. Zoek dit dus altijd even uit als je een wereldreis gaat boeken. Maak bijvoorbeeld van een lokale feestdag een reisdag, maar zoek wel uit of je überhaupt op reis kan gaan.

Hou in je reisschema rekening met het klimaat

Je wilt niet in het orkaanseizoen op de Caribbean zitten of tijdens het regenseizoen in Thailand. Het is daarom belangrijk om vooraf in het klimaat te duiken. Natuurlijk kan je het weer nooit helemaal voorspellen. Maar het is wel handig om een beetje rekening met het weer te houden qua planning.

Regel op tijd je inentingen

In verschillende landen is het verplicht om ingeënt te zijn. Dit wordt gecontroleerd bij de douane via je vaccinatieboekje. Sommige inentingen kan je het beste 2 maanden van te voren zetten of dienen na 6 weken herhaald te worden. Duik er dus op tijd in naar welke landen je wilt reizen en welke inentingen je nodig hebt. Maak eventueel uiterlijk 2 maanden van te voren een afspraak met je huisarts om je reisplan door te spreken. Dit kan ook bij de GGD.

Sluit een speciale reisverzekering af

Als je een wereldreis gaat maken ben je soms langer dan 6 maanden achtereen op reis. De meeste reisverzekeringen dekken maar tot 6 maanden of zelfs 3 maanden als je pech hebt. Voor een wereldreis moet je vaak een aparte reisverzekering afsluiten. Het is wel belangrijk om dit goed te regelen. Je wilt niet in de problemen komen als je reisverzekering net verlopen is.

Uitschrijven in Nederland?

Ga je langer dan 8 maanden van huis dan dien je in Nederland uit te schrijven bij de Gemeente. Ook als je jouw huis aanhoudt! Maak jij je wereldreis binnen die 8 maanden dan is er niets aan de hand!

Uitgeschreven en nu?

Moet jij je uitschrijven dan is het handig om te weten dat je in die periode geen recht hebt op bepaalde voorzieningen zoals een uitkering, verzekeringen en AOW. Het is handig om je hier verder in te verdiepen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Postadres aanvragen

Ben je in het bezit van een eigen woning? Dan ga je deze mogelijk verhuren tijdens je wereldreis. Je wilt alleen niet dat je post op de deurmat van de nieuwe tijdelijke bewoners valt. Je kan eventueel binnen je eigen gemeente een postadres aanvragen. Post op jouw naam wordt hier automatisch bezorgd. Je moet alleen even aan een familielid vragen je postvak af en toe te legen.

Abonnementen opzeggen

Ga je op wereldreis dan heb je al meer dan genoeg kosten. Het is dan zonde om voor abonnementen te betalen waar je geen gebruik van maakt. Heb je KPN, Netflix, sportschool of een tijdschrift waar je maandelijks voor betaald? Stop deze als hier de mogelijkheid voor is. Weer extra geld om uit te geven op je reis

Zorg voor een creditcard en bankpas

Het kan helaas overal een keer gebeuren dat je beroofd wordt. Het is dan fijn als je een back-up hebt om te gebruiken. Wij geven als tip om zowel een bankpas als creditcard te gebruiken. Je hebt eventueel je bankpas of creditcard als back-up mocht één van de twee gestolen worden. Daarnaast heb je voor veel zaken in het buitenland een creditcard nodig. Denk aan de borg van je hotelkamer of het huren van een auto. Daarnaast zijn er ook nog eens landen waar je alleen met een creditcard kan betalen. Je maestro bankpas wordt hier niet geaccepteerd.

Kies de juist vliegtickets

Als je route vastligt kan je beginnen met het vormgeven van je wereld reis en dan zijn vliegtickets onmisbaar. Normaal zal je gewent zijn om vliegtickets los te boeken, maar bij een wereldreis kan het handig zijn om een ander soort ticket te nemen. Hieronder de verschillende tickets welk je kan kiezen

  • Losse tickets: Boek je vluchten los en stel je gehele reis zelf samen. Dit is wellicht niet de goedkoopst oplossing
  • Wereldtickets: Met wereldtickets voor je al jouw bestemmingen in en dan kies je een wereldticket uit welke hierbij aansluit. Vaak vlieg je dan in oostelijke richting waardoor je route start in Azië en eindigt Amerika.
  • Cominatietickets: Dit is een ticket waarbij je naar meerder bestemmingen kan vliegen. Het kan handig zijn om je wereldreis hier een beetje op aan te passen, want je kan niet altijd alles zelf uitzoeken.

Onward Ticket als je niets vastlegt

Het kan zijn dat je echt nog helemaal niets vast hebt liggen. Je weet nog niet hoe lang je in een bepaalt land gaat blijven. Maar bij de douane ben je verplicht om een uitreisticket te hebben. Je moet kunnen aantonen wanneer je het land verlaat. Een oplossing als nog niets vast ligt is een onward ticket. Dit is een random goedkope vliegticket om het land uit te komen. Dit ticket kost je slechts € 12 en is op de laatste dag dat je visum nog geldig is. Zodra je een definitieve bestemming geboekt hebt wordt de ticket weer geannuleerd. Je hoeft dus niet de vlucht echt te nemen. Het is de ideale oplossing als je wereldreis nog niet volledig vast ligt.

Zorg voor lichte bagage

Als je een wereldreis gaat maken wil je niet met teveel bagage rondreizen. De meeste reizigers kiezen voor een kleine backpack. Ze stoppen hier voor een week aan kleding in en na een week wassen ze hun kleding voor het vervolg van hun reis. Als je met een hele kleine backpack op reis gaat mag deze zelfs vaak als handbagage meegenomen worden. Dit bespaart je een hoop kosten op vliegtickets waarbij de bagage niet is inbegrepen.

Zorg ervoor dat niet alles vastligt

In de praktijk merk je gewoon dat sommige plekken je meer raken, dan andere plekken. Soms kom je in een land aan en merk je direct dat je het helemaal niets vindt. Boek dan gerust een vliegticket naar je volgende bestemming en blijf er niet twee weken hangen omdat dit de planning was. De meeste wereldreizigers hebben een ongeveer planning en bezoeken tussendoor landen die niet gepland waren. Neem ook vooral de tijd om te genieten en verkas niet na twee dagen alweer naar de volgende bestemming. Pas als je klaar bent met een land kan je een vliegticket boeken naar de volgende bestemming. Tenzij het echt om een land gaat die je van te voren al moet plannen vanwege de visum. Zoek dit vooraf uit en je zit helemaal goed!

Geniet van je wereldreis!

De laatste tip die we je graag meegeven is dat je vooral moet gaan genieten. Het is een unieke ervaring die je misschien maar één keer in je leven meemaakt. Dit maakt de ervaring extra bijzonder! Zorg er dus voor dat je de tijd neemt om te genieten

Reacties zijn gesloten.