Vlucht vertraagd? Deze rechten en vergoedingen krijg je!

Vlucht vertraagd? Deze rechten en vergoedingen krijg je!
Arno@2 Algemeen 18 augustus 2019 Gewijzigd op:

Is jouw vlucht vertraagd? Reizigers weten meestal niet dat ze recht hebben op een financiële compensatie. Dit kan hoog oplopen en soms krijg je zelfs je complete vliegticket terug. Ondanks dat je er recht op hebt doen vluchtmaatschappijen er soms alles aan om er onderuit te komen. Wij hebben daarom jouw rechten op een rijtje gezet. Handig als je vlucht vertraagd is en je wilt weten of je recht op een vergoeding hebt.

Wanneer heb je recht op een vergoeding?

Als je vertraging langer dan 3 uur doet heb je mogelijk recht op een vergoeding. De compensatieregels zijn wel verbonden aan de EU. Je moet uit een EU land vertrokken zijn of naar een EU bestemming vliegen met een EU erkende vliegmaatschappij. Je hebt ook recht op compensatie als je vlucht volledig geannuleerd wordt of als je overstap mist door de vertraging die je in een EU overstap hebt opgelopen. Dus zelfs als je alleen in de EU overstapt met een Europese vliegmaatschappij heb je recht op compensatie bij 3 uur vertraging of langer.

Hoe hoog is de vergoeding?

Dit is afhankelijk van de duur van de vertraging en de lengte van de vlucht. De minimale vergoeding is € 125 en kan oplopen tot € 600 per ticket. Er zitten alleen wel een paar adertjes onder het gras als je aanspraak wilt maken op de compensatie. De vluchtmaatschappij kan je vouchers en tegoedbonnen geven. Bijvoorbeeld voor een overnachting, eten en drinken. Als ze dit doen en je gaat hiermee akkoord heb je geen recht meer op een vergoeding. Ga hier dus nooit mee akkoord als je recht wilt houden op compensatie. Het is niet verplicht om hiermee akkoord te gaan. De vouchers bij een annulering mag je wel gewoon accepteren zonder dat je recht op compensatie vervalt.

Geen compensatie bij overmacht

Als er sprake is van overmacht hoeft de luchtvaartmaatschappij geen geld uit te keren. De redenen van overmacht zijn in de wet vastgelegd. Er valt hier dus niet over te discussiëren. De volgende redenen valt officieel onder overmacht:

  • Staking van verkeersleiding of personeel
  • Slechte weersomstandigheden of sneeuwstormen
  • Terrorisme
  • Natuurramp
  • Medische noodlanding

Het gebeurt weleens dat er sprake is van een technisch mankement, waardoor er vertraging is ontstaan. De luchtvaartmaatschappij kan zich hierdoor beroepen op overmacht. Dit is ooit voorgekomen bij de justitie van Europa en uiteindelijk is er besloten dat dit geen officieel overmacht is. Je hebt dus nog steeds recht op compensatie als er sprake was van een technisch mankement aan het vliegtuig.

Wat kan je doen voor je financiële compensatie?

Het is belangrijk om een officiële claim in te dienen bij de vliegtuigmaatschappij. Dit kan je doen met een officiële brief. Op het internet zijn voorbeeldbrieven te zien die je kan gebruiken. Hierin geef je aan wat je rechten zijn en dat je graag een compensatie tegemoet wilt zien. Als je zelf een brief gaat schrijven is het handig om je niet af te laten schepen met een standaard brief dat je nergens recht op hebt. De meeste vliegmaatschappijen komen met informatie die niet klopt in de hoop dat je van de compensatie af ziet. Als je voldoet aan de eisen dan heb je gewoon recht op compensatie. De compensatie kan hoog oplopen dus het is zeker de moeite waard om hierin te duiken.

Claim vergoeding vliegticket laten uitbesteden

De afgelopen jaren zijn er speciale advocatenkantoren ontstaan die jouw recht op compensatie proberen terug te halen. De meeste bedrijven werken op basis van no cure, no pay. Als je recht hebt op compensatie betaal je een deel hiervan aan het advocatenkantoor. De rest mag je zelf houden. Het grote voordeel is dat je zelf geen proces hoeft te starten om je geld terug te krijgen. Je besteed de zaak gewoon uit en je krijgt vanzelf bericht wanneer de compensatie geregeld is.

Rechtszaak kan vrij lang duren

Als je een advocaat inschakelt moet je er rekening mee houden dat het complete proces zomaar 1 tot 1,5 jaar kan duren. De vluchtmaatschappij zal er alles aan doen om onder de zaak uit te komen. Hou hier dus rekening mee dat het even kan duren voor je een compensatie voor de kosten krijgt. Dit maakt het ook fijn om de zaak uit te besteden. Je hebt er zelf geen omkijken meer naar.

Check online of je recht hebt op compensatie

Twijfel je of je recht hebt op compensatie? De meeste advocatenkantoren hebben een eigen checker op hun website staan. Je vult je vluchtnummer in en je krijgt vaak al direct te zien wat je rechten zijn. Eventueel kan je de zaak ook meteen uitbesteden. Handig als je nog twijfelt. Uiteraard kan je het na de checker ook gewoon zelf regelen met een officiële claim per mail. Dit kan je natuurlijk helemaal zelf bepalen als je recht hebt op een compensatie.

Tags:

Reacties zijn gesloten.