Overstappen op luchthaven? Alles wat je moet weten voor je overstap van vlucht!

Overstappen op luchthaven? Alles wat je moet weten voor je overstap van vlucht!
Arno@2 Algemeen 11 november 2019 Gewijzigd op:

Overstappen tijdens het vliegen komt steeds vaker voor. Waarbij het vaak nodig was om het vliegtuig bij te tanken, kiezen sommige reizigers ervoor om honderden euro’s te besparen op hen vlucht. Vliegen met een overstap kan je namelijk een hoop geld besparen. Maar wat moet je allemaal weten tijden je overstap? Heb je bijvoorbeeld een visum nodig voor dat land waar je overstapt en hoe zit het met je bagage? Wij hebben de belangrijkste regels en tips je verzameld.

Hoe werkt overstappen tijdens het vliegen?

Overstappen tijdens het vliegen zorgt bij veel mensen al gauw voor stress terwijl dit helemaal niet nodig is. Voor lange vluchten kan het zijn dat je één of meerdere overstappen moet maken. Hier krijg je dan ook allemaal aparte tickets voor. Deze krijg je vaak op je vertrekdag bij de balie waar je incheckt. In sommige gevallen kan je dan ook al zien waar je moet zijn bij welke vliegvelden en wat zij doen met je bagage. Staat er geen gate dan kan je deze altijd terugvinden op de vliegborden van het betreffende overstap vliegveld. Natuurlijk is daar ook altijd personeel te vinden die jouw graag verder helpen.

Wat gebeurt er met je bagage tijdens je overstap?

Zodra het op je bagage aankomt is het belangrijke om te weten over je daadwerkelijk een overstap maakt of het om een stop-over gaat. Zodra je langer als 24 uur op de bestemming van je overstap verblijft dan heet dit een stop-over. Je ingecheckte bagage moet je bij een stop-over ophalen en anders wordt je bagage doorgestuurd naar je eindbestemming.

Maak je een overstap in Amerika dan werkt dit helaas weer net even anders. Hier moet je ongeacht het tijdsvak altijd je bagage ophalen en op de band leggen van je volgende vlucht. Je kan hierover informatie krijgen bij de incheckbalie in Nederland. Zij voorzien je van alle informatie welke je nodig hebt.

Twee losse tickets?

Heb je twee losse tickets dan moet je ook even opletten. Hier geldt namelijk ook dat je bagage eigenlijk nooit wordt doorgestuurd. Vlieg je met dezelfde vliegmaatschappij dan kan je vragen of zij dit wel kunnen doen. Wil je zeker zijn dat je bagage meegaat dan doe je er verstandig aan om dit zelf te doen.

Moet je opnieuw inchecken bij je overstap?

Helaas is niet altijd mogelijk om tijdens je overstap direct door te vliegen. Hierboven las je al dat je in sommige gevallen zelf voor je handbagage moet zorgen, maar soms moet je ook opnieuw inchecken. Over het algemeen kan je aanhouden dat wanneer je met dezelfde vliegmaatschappij of een partner hiervan je niet opnieuw hoeft in te checken en je gewoon door kan. Stap je tijden de overstap over van vliegmaatschappij en is het geen dochter dan kan je er vanuit gaan dat je wel opnieuw moet inchecken.

Vaak als je opnieuw moet inchecken dan wordt je handbagage ook niet automatisch doorgestuurd en andersom.

Hoeveel tijd heb je nodig voor een overstap?

Over het algemeen kan je aanhouden: hoe kleiner de vluchthaven, des de korter dan tijd hoeft te zijn van je overstap. Gelukkig zijn hier ook regels voor gemaakt en is er per vluchthaven te zien hoelang de overstaptijd is. Deze tijd wordt ook wel de Minimum Connection Time (MCT) genoemd. Deze tijd kan variëren van 30 tot 150 minuten en heeft te maken met verschillende eigenschappen zoals bijvoorbeeld of er van terminal gewisseld moet worden en of beide vluchten van dezelfde vliegmaatschappij zijn.

Vaak zie je bij het boeken van je vlucht de MCT en houden zij hier rekening mee. Boek je twee losse tickets dan moet je hier zelf rekening mee houden. Zoek op de website van de luchthaven op wat de MCT is en reken zelf uit of je voldoende tijd hebt. Kan je het niet vinden, laat je hier dan goed over informeren

Heb je een visum nodig voor een overstap?

Hierover kunnen we vrij simpel zijn, check de visumregels van het land waar je moet overstappen. Heb je namelijk een visum nodig en heb je deze niet dan kan dit erg verveld zijn. Hieronder de meeste voorkomende overstap landen en wanneer je daar een visum nodig hebt.

Amerika

Als je moet overstappen in Amerika dan heb je geen visum nodig, maar moet je een ESTA aanvragen. Ook als je het vliegveld van het land niet verlaat! Het is zelfs zo dat wanneer je vliegtuig alleen al moet tanken op het vliegveld je dit formulier moet aanvragen. De aanvraag zal vrij veel lijken op die van een visum alleen zullen de vragen over je verblijfplaats enz. worden weggelaten.

Rusland

Als je overstapt op Rusland dan is het niet altijd nodig om een visum te regelen. Wanneer je binnen 24 uur en je de terminal niet verlaat dan hoef je geen visum aan te vragen. Wanneer je aankomst- en vertrekterminal niet hetzelfde zijn dan moet je dus wel een visum aanvragen.

China

Voor alle belangrijke luchthaven heeft China een speciaal 72-uur visum. Dit is een visum welke speciaal is voor reizigers op doorreis. Je moet daarbij wel aan kunnen tonen dat je binnen 72 uur na landing doorreist naar een andere bestemming als waar je vandaag kwam. Je mag dus niet terugreizen naar het land van herkomst. Ook mag je de stad niet verlaten en dien je je in te schrijven bij het Public Security Bureau. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen.

Dubai

Reizen via Dubai is gelukkig erg goed geregeld. Het enigste waar je op moet letten is dat je paspoort langer als 6 maanden geldig is en dat je beschikt over een Europees paspoort. Bij aankomst krijg je een stempel in je pasoort waarna je 30 dagen in het land kan verblijven.

Help! Vliegtuig vertraging en nu de overstap naar de volgende vlucht gemist.

Erg vervelend en bovendien erg stressvol als je vlucht uitloopt en eigenlijk je hele vervolgreis in de soep loopt. Reis je verder met dezelfde vliegmaatschappij (of een dochter) dan wordt je gelukkig kosteloos naar de volgende vlucht overgeboekt. Is dit een andere maatschappij dan moet je er zelf achteraan.

Krijg je financiële compensatie?

De regel is over het algemeen vrij duidelijk. Heb je meer dan 3 uur vertraging dan krijg je een financiële compensatie tot €600 per persoon. Vervolgens moeten ook aan de volgende voorwaarde voldaan worden.

  • Het gaat hierbij om een Europese vordering. Je moet vliegen met een vliegmaatschappij uit de EU of vliegt vanuit de EU naar een land buiten de EU.
  • Beide vluchten dienen in één boeking te zitten.

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de afstand die je vliegt.

  • Tot 1500km krijg je compensatie van €250
  • vanaf 1500 tot 3500km krijg je compensatie van €400
  • Vanaf €3500km krijg je een compensatie van €600

 

Tags:

Reacties zijn gesloten.