Goedkoop reizen in het hoogseizoen? 14x de beste tips!

Goedkoop reizen in het hoogseizoen? 14x de beste tips!
Arno@2 Algemeen 2 november 2019 Gewijzigd op:

Goedkoop reizen in het hoogseizoen lijkt wel onmogelijk, want voor veel reizen schieten de prijzen in deze periode flink omhoog. Vaak als reden dat kinderen naar school gaan of je werkt bij een bedrijf waarbij je verplicht bent om in het hoogseizoen op vakantie te gaan. Helaas is het best lastig om echt goedkoop op reis te gaan in het hoogseizoen. Toch hebben we wel een aantal tips verzameld, waarmee je flink wat geld kan besparen tijdens het hoogseizoen. Wie weet kan je zo toch nog een beetje goedkoop reizen met je gezin.

Ga voor een onbekende bestemming

De prijzen van reizen zijn op basis van vraag en aanbod. Doordat er tijdens het hoogseizoen veel vraag is voor bepaalde bestemmingen vliegt de prijs omhoog. Ze kunnen dit vragen omdat de toeristen toch wel komen. Maar er zijn nog genoeg plekken in Europa die je vakantie geweldig kunnen maken zonder mega prijzen. Kies eens voor een onbekende bestemming zoals Macedonië, Bulgarije. Of ga naar regio’s waar de toeristen nog niet echt komen. Neem bijvoorbeeld het zuiden van Italië in Puglia. Deze regio is nog relatief onbekend en voordeliger dan Toscane in het noorden tijdens het hoogseizoen. Leuk is om onze blogpost over een rondreis in Puglia te lezen.

Boek een last minute

Reisorganisaties kopen vaak groots in voor het hoogseizoen. Toch zijn er altijd plekken minder in trek of ze blijven met kamers zitten. Om hier geen verlies op te draaien mogen deze plekken op het laatste moment nog met een flinke korting weg. Een last minute vakantie waarbij je voor een pakketreis kiest kan flink wat geld besparen. Soms loopt de korting zelfs op tot een paar honderd euro per persoon. Vooral bij de all inclusive resorts blijven er altijd wel een paar kamers over. Het enige nadeel is dat je van te voren nog niet weet welke bestemmingen in de aanbieding komen. Dit verschilt soms per week.

Kijk goed naar de data

In Nederland hebben we te maken met een zogenaamde vakantiespreiding. Dit betekent dat we niet allemaal tegelijk vakantie krijgen. In de periode dat de vakanties met elkaar overlappen zijn de prijzen het hoogst. Kijk eens of er een week of twee is waarin niet alle regio’s vakantie hebben. Je zal merken dat het een stuk goedkoper is om in deze periode te boeken. Begin juli en eind augustus zijn bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan eind juli en begin augustus. Het is de moeite waard om dit te vergelijken.

Boek je vakantie ver vooruit

Een last minute is voordelig, maar ook ver vooruit boeken is voordelig. Soms ben je voordeliger uit om ver vooruit te boeken, dan last minute. Vooral bij vliegtickets zie je vaak acites met vroegboek kortingen. KLM heeft bijvoorbeeld de werelddealweken in januari. Maar er zijn ook reisorganisaties waarbij je in november en december flinke korting krijgt als je voor het hoogseizoen boekt. Je weet zo zeker dat je favoriete bestemming geboekt is en je bespaart flink op de kosten.

Bespaar op de vervoerskosten

De reis naar je bestemming is afhankelijk van je bestemming soms de duurste uitgave. Soms kan je besparen door voor een andere manier van vervoer te kiezen. Als je met vier man gaat vliegen, dan ben je al snel vierhonderd euro of meer aan vliegtickets kwijt. Een goedkopere optie is reizen met de Flix bus of zelfs met de trein kan soms voordeliger zijn. Ga je zelf rijden? Reken dan wel goed door of het echt goedkoper is. Je hebt namelijk ook nog te maken met benzine en tolwegen. Vanaf vier personen is het soms in het hoogseizoen wel goedkoper om met de auto te gaan. Rij je door Frankrijk? Check dan wel even of je niet op zwarte zaterdag vertrekt. Je reis kan dan een hel worden ondanks de besparing.

Lijkt het je leuk om op rijs te gaan met de trein? Lees dan onze leukste bestemmingen met de trein

Vertrek met het vliegtuig uit Duitsland

Vliegen vanuit Weeze of Bremen is vaak een stuk goedkoper, dan vanuit Schiphol. Heel soms kan je zelfs flink wat geld besparen door te vertrekken vanuit Frankfurt. Dit gaat niet om een paar tientjes, maar soms om honderden euro’s. Op de kleine regionale luchthavens vindt je regelmatig prijsvechters die voordelig vanuit Duitsland vertrekken. Nog een groot pluspunt is dat de parkeerplaatsen vaak ook goedkoper zijn vergeleken met Nederland.

Losse vliegtickets boeken? Check op dinsdagochtend de prijzen

De prijzen van vliegtickets zijn net als de reizen op basis van vraag en aanbod. In het weekend zoeken een hoop mensen op hun gemak naar vliegtickets. Hierdoor kan je vliegticket tientallen euro’s per ticket duurder zijn. Ga je op dinsdagochtend net voor je werk kijken? Dan zijn de tickets ineens een stuk goedkoper. Bij verre reizen kan het zelfs oplopen tot honderden euro’s. Hou het voor de grap eens in de gaten en maak hier gebruik van als je definitief je vliegtickets gaat boeken.

Ga voor een verre bestemming

Het klinkt gek, maar tijdens het hoogseizoen kan Thailand of Indonesië voordeliger zijn dan drie weken aan de Costa del Sol. Het enige wat duur is naar deze bestemmingen is de vliegticket. Maar als je vliegticket ver vooruit boekt kan je hier al snel een paar honderd euro op besparen. Bij sommige airlines krijgen kinderen tot 12 jaar korting. Een hotel boeken op deze goedkope bestemmingen kost soms paar een paar honderd euro voor twee weken. Lekker eten kan al vanaf een paar euro. Hierdoor is alles bij elkaar opgeteld een verre bestemming soms goedkoper, dan twee weken Costa del Sol. Het enige nadeel is het tijdverschil, maar als je kinderen oud genoeg zijn is dit te overleven.

Boek je vliegtickets met een tussenstop

Ga je toch voor een verre bestemming? Je kan soms honderden euro’s per persoon besparen door voor een stopover te kiezen. Soms gaat het maar om een tussenstop van 1,5 uur. Voor de kinderen is dit vaak juist fijn om even een onderbreking te hebben bij een lange vliegreis. Daarbij bespaar je vooral in het hoogseizoen ontzettend veel geld. Een aantal vliegmaatschappijen stunten ook met hun prijzen als je tijdens speciale actieperiodes boekt met een tussenstop.

Bespaar geld door te gaan kamperen

Voor jonge kinderen is een camping vaak veel gezelliger dan een appartement of hotel. De kans dat ze vriendjes maken op de camping is een stuk groter. Een staplaats heb je al vanaf een paar honderd euro in het hoogseizoen. Als je een eigen tent tot je beschikking hebt kost dit je niets. Hierdoor kan je voordelig tijdens het hoogseizoen op vakantie gaan. Met de juiste uitrusting kan je zelfs nog een paar avonden zelf koken. Doordat je toch met de eigen auto op vakantie gaat kan je zelfs zelf boodschappen meenemen.

Ga op zoek naar gratis activiteiten op je bestemming

De meeste bestemmingen in Europa hebben ook genoeg gratis activiteiten waar je naartoe kan gaan. Je kinderen hebben een leuke dag en het heeft je niet gigantisch veel geld gekost. Op de website van een bestemming kan je vaak bij de VVV veel informatie vinden over de activiteiten in de buurt. Het zal je verrassen welke leuke dingen je gratis kan doen. Vooral tijdens het hoogseizoen worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Zo hoeft je vakantie in het hoogseizoen ter plaatsen ook geen vermogen te kosten.

Boek een vakantie samen met vrienden of familie

Kan je goed opschieten met je vrienden of familie? Het kan de moeite waard zijn om een groot appartement of vakantiewoning te huren. Soms is het niet veel duurder om een groot huis te huren of een 4 persoonsappartement. De kosten kan je delen, waardoor je vakantie tot wel 50% goedkoper wordt. Vooral tijdens het hoogseizoen kan je honderden euro’s besparen. Ben je van plan om ook een paar keer zelf te gaan koken? Dan kan je de kookdienst afwisselen, zodat je niet elke keer zelf hoeft te koken. Een extra pluspunt is dat je met je familie of vrienden leuk gezelschap hebt. Als de kinderen op bed liggen kunnen jullie er bij het huis nog een gezellige avond van maken.

Kijk eens naar het binnen- en achterland

Hoef je niet perse elke dag aan het strand te liggen en is een zwembad ook prima? Dan kan je eens kijken naar het achterland. In Spanje is vooral de kuststrook ongelofelijk duur. Maar op een half uur van de kust vindt je vaak de mooiste accommodaties tegen leuke prijzen. Je bespaart soms honderden euro’s door niet aan de boulevard te zitten. Vaak is je vakantie net zo leuk en als je een auto huurt kan je altijd nog naar het strand rijden. Bij sommige bestemmingen is het ook mogelijk om met het openbaar vervoer of zelfs een pendelbus naar de boulevard te gaan. Vaak wordt je ook nog eens verrast door de prachtige omgeving waarin je verblijft. Het achterland van Spanje is vaak mooier dan dat je midden aan de Costa del Sol verblijft. Dit zie je niet alleen in Spanje, maar ook in Portugal, Italië en Frankrijk.

Ga voor een pakketreis

Soms is een pakketreis altijd voordeliger dan een los ticket, hotel en transfer. Natuurlijk kan het handig zijn om dit voor jouw bestemming te vergelijken. Er zijn ook weer bestemmingen waarbij je voordeliger vliegt met een prijsstunter. Maar je kan ook kiezen voor een pakketreis waarbij alles is geregeld. Vaak ben je dan wel voordeliger uit omdat de reisorganisatie gewoon een vlucht opkoopt. De prijs ligt dus vast en hier bespaar je flink op. Vergelijk het wel even voor je definitief boekt want soms gaat dit niet altijd op.

Reacties zijn gesloten.