Dit moet je weten over de Metro Londen

Dit moet je weten over de Metro Londen
Arno@2 Algemeen 30 april 2019 Gewijzigd op:

Londen is een prachtige stad om te bezoeken en staat ongetwijfeld bij iedereen op zijn of haar reislijstje. Wanneer je de stad echt wilt verkennen dan doe je dit het snelste door te kiezen voor de Metro. Dagelijks maken 3 miljoen mensen gebruik van de metro en dit kan voor de nodige drukte veroorzaken. Om ervoor te zorgen dat jij je goed door de stad kan verplaatsen met de metro hebben wij hier de belangrijkste informatie voor je samengevat.

Sinds 1863 is de Londense Metro al in gebruik en is daarmee de oudste metrostelsel van de wereld. Alleen daarom is het al een echte aanrader om eens met de Metro te gaan. De officiële benaming van het metrostelsel is Underground, maar wordt in de volksmond ook wel the Tube genoemd. Toen de verstedelijking in Londen toenam kwam er in de negentiende eeuw een groot probleem met het wegennet. Doordat spoorlijnen in eerst instantie verboden waren vanwege gezondheidsproblemen en later vanwege te weinig ruimte werd er gekozen voor spoorlijnen onder grond. Dit was de start van het metrostelsel welke wij nu kennen.

Je kan begrijpen dat in deze jaren de metrolijnen niet zo diep gegraven werden als wij nu doen. In die tijd werden de lijnen eerst uitgegraven waarna ze later overdekt werden. Deze lijnen noemen ze ook wel de sub surface en zijn de oudste lijnen van de Underground. Later konden de lijnen worden uitgeboord waardoor ze een stuk dieper kwamen te liggen. Deze lijnen noemen ze ook wel de deep level lijnen. Deze liggen op gemiddeld 20 meter diepte en lopen door een 3,56 brede tunnelbuis. Vandaar de benaming the Tube.

Metrolijnen Londen

In tegenstelling tot veel andere steden kent Londen geen lijnnummers. Voor 2007 telde de Londense metro 12 lijnen, maar inmiddels zijn dit er 11 welke gezamenlijk een 408km lang traject vormen. De twaalfde lijn was vroeger de oranje lijn en maakt nu deel uit van het treinstelsel van Londen. Doormiddel van 275 stations kunnen de Londenaren en toeristen zich gemakkelijk door de stad en buitenwijken verplaatsen. Hieronder een overzicht van de verschillende lijnen

Lijn Kleur Level
Bakerloo Line Bruin Deep level
Central Line Rood Sub suface
Circle Line Geel Sub suface
District Line Groen Sub suface
Hammersmith & City Line Roze Sub suface
Jubilee Line Zilver Deep level
Metropolitan Line Paars Sub suface
Northern Line Zwart Deep level
Piccadilly Line Donkerblauw Deep level
Victoria Line Lichtblauw Deep level
Waterloo & City Line Groenblauw Deep level

Prijzen metro Londen

Natuurlijk is reizen met de metro in Londen niet gratis, maar het is zeker goed betaalbaar. Het stelsel is verdeelt in een zonetariefsysteem en bestaat uit 6 zones. Er is een centrumzone (zone 1) en vijf ringzones (zone 2 t/m 6). Deze ringzones zijn steeds als een ring gevormde om de centrumzone waardoor zone 6 de buitenste ring vormt. Hieronder een overzicht van de metrolijnen en zones.

Eigenlijk zijn de kosten van de metro vrij gemakkelijk te bereken en is het meer de vraag hoe je wilt betalen. Voor de metro kan je op verschillende manieren betalen namelijk losse tickets, Oyster card en een Travelcard.

Losse tickets

Dit is de oudste manier van betalen en bij iedereen bekend. Wanneer je aankomt op een station koop je een ticket en kan je reizen. Super simpel, maar let op dit is ook de duurste en meest tijdrovende manier van reizen. Vaak staan er lange rijen bij ticketverkoop en betaal je in veel gevallen ook een stuk meer.

Oyster Card

De Oyster card is de meeste gebruikte manier van reizen en is te vergelijken met onze OV-chipcard. Je koop een kaart (€5 borg) en zet hier een willekeurig bedrag op. Dit kan je doen bij één van de meer dan 3000 oplaadpunten in de stad. Wanneer je met het openbaar vervoer gaat check je net zoals bij ons in bij het opstappen en uit bij het verlaten. Super simpel!

Let op dat als je vertrekt uit londen je de Oyster Card weer inlevert. Je krijgt je borg en resterende bedrag dan gewoon weer terug!

Travelcard

De travelcard is een papaier ticket waarmee je een periode onbeperkt kan reizen. Dit kan je doen voor één dag of zeven dagen. Ook is het mogelijk om een kaart af te nemen welke geldig is in de spits en een kaart welke alleen geldig is in zone 1 & 2. Deze laatste zal voldoende zijn voor gebruikers welke alleen de belangrijkste bezienswaardigheden willen bezoeken. De kosten verschillen per type kaart, maar voor een eendaagse off-peak travelcard welke alleen geldig is in zone 1-2 betaal je €15,50. Bekijk deze website voor het volledige overzicht.

In de tabel hieronder zie je de kosten per zone(s) voor de losse kaartverkoop en Oyster Card.

Zones Kaartje enkele reis Betalen met Oyster Card
Volwassene Kind Piekuren Daluren
Zone 1 £4.50 £2.20 £2.10 £2.10
Zone 1 & 2 £4.50 £2.20 £2.80 £2.10
Zone 1 t/m 3 £4.50 £2.20 £3.20 £2.70
Zone 1 t/m 4 £5.50 £2.70 £3.80 £2.70
Zone 1 t/m 5 £5.50 £2.70 £4.60 £3.00
Zone 1 t/m 6 £5.50 £2.70 £5.00 £3.00
Zone 2 t/m 6 £5.50 £2.70 £2.70 £1.50
Verblijf in 3* Hotel in
3 dagen even heerlijk eruit
Vandaag al vanaf €54.00
1.png
Bekijken

Belangrijkste stations voor de bezienswaardigheden

Vrijwel iedereen die Londen gaat bezoeken die gaat toch langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Aangezien deze nogal verspreidt door de stad liggen, hebben wij een overzicht gemaakt met welke lijnen en waar je moet uitstappen om deze te bezoeken

Bezienswaardigheid Lijn Station
Buckingham Palace District (Groen), Circle (Geel) en Victoria (Lichtblauw) Victoria Tube Station, St James’s Park Tube Station en Green Park Tube Station
Big ben District (Groen), Circle (Geel) en Jubilee Line (Zilver) Westminister Tube Station
Tower Bridge Northern Line (Zwart), Jubilee Line (Zilver), District (Groen) en Circle (Geel) London Bridge Tube Station en Tower Hill
St Paul’s Cathedral Central Line (Rood), District (Groen) en Circle (Geel) St. Paul’s Tube Station en Mansion House Tube Station
Tower of London District (Groen) en Circle (Geel) Tower Hill Tube Station
Hyde Park Central Line (Rood) en Piccadilly Line(Donkerblauw) Lancaster Gate Tube Station en Hyde Park Corner
Palace of Westminster District (Groen), Circle (Geel) en Jubilee Line (Zilver) Westminster Tube Station

Reacties zijn gesloten.