Deze medicatie is handig om mee te nemen op vakantie

Deze medicatie is handig om mee te nemen op vakantie
Arno@2 Algemeen 23 april 2019 Gewijzigd op:

Ziek worden tijdens je vakantie is wel het laatste wat je wilt. Hoewel we tijdens het plannen van onze reis vooral bezig zijn met mooie routes, outfits bij elkaar zoeken, hotels vinden en leuke tours boeken, is het ook verstandig om van te voren een goede checklist te maken met alle medicijnen die handig zijn om mee te nemen op vakantie. Of je nu een paar dagen of een paar weken weggaat, de juiste voorbereiding is essentieel voor een fijne vakantie.

ORS & Diarreeremmers

In vreemde landen kan de kwaliteit van het eten en kraanwater minder zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn. Diarree en voedselvergiftiging komen helaas regelmatig voor op vakantie. Dit kun je voorkomen door goed op te letten met waar en wat je eet. Vermijd bijvoorbeeld eten wat al een tijdje klaar staat. Ook salades of fruit gewassen in kraanwater kunnen reizigersdiarree veroorzaken. Krijg je toch last van diarree of heb je een voedselvergiftiging opgelopen, dan kun je met ORS ervoor zorgen dat je vocht- en zoutgehalte op peil blijft. Diarreeremmers kun je gebruiken wanneer je diarree langer aanhoudt.

Juiste medicatie en bescherming tegen insecten

Muggen kunnen niet alleen heel vervelend en irritant zijn, maar ook levensgevaarlijk in bepaalde landen. Een goede bescherming tegen insecten is daarom essentieel tijdens je vakantie. Zorg er altijd voor dat je voldoende DEET meeneemt. Dankzij deze stof zullen muggen je niet snel prikken. In bepaalde landen/gebieden is het daarnaast verstandig dat je van te voren pillen slikt tegen Malaria of een noodpakket met je mee neemt.

Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat je toch wordt gestoken. Zorg er daarom ook altijd voor dat je een middel meenement tegen de jeuk, zoals afterbite. Daarnaast is het verstandig om een tekenpincet bij je te hebben.

Pijnstillers

Een beetje een inkopper, maar ook paracetamols en ibuprofen zijn altijd prettig om bij je te hebben. Voor kinderen heb je speciale kinderparacetamol.

Bescherming tegen de zon

Als we op vakantie gaan, zoeken we meestal de zon op. Een goede bescherming tegen de zon is misschien wel één van de belangrijkste dingen waar je op moet letten. Het is gevaarlijk en je kan er vreselijk ziek van worden. Kies voor een sterke waterbestendige zonnebrandcrème en vergeet ook niet je lippen in te smeren met lippenbalsem met een uv-filter.

Medicijnen tegen reisziekte

Super mooi zo’n landweg, maar uren hobbelend in een auto kan ervoor zorgen dat je je behoorlijk ziek kan gaan voelen. Medicijnen tegen reisziekte zorgen ervoor dat je je minder snel ziek wordt in de auto, trein, bus of tijdens een boottocht. Er zijn hiervoor verschillende medicijnen beschikbaar. Overleg altijd eerst met je huisarts welke medicatie het best bij jouw situatie past.

EHBO-materiaal

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is daarom handig om een klein ehbo-setje van pleisters, een thermometer, verband, schaartje en ontsmettingsmiddel bij de hand te hebben.

Anticonceptie

Wil je je menstruatie uitstellen, dan kun je er in sommige gevallen voor kiezen om de pil door te slikken. Bedenk je ook goed dat de pil minder betrouwbaar is wanneer je deze onregelmatig inneemt. Hou rekening met het tijdsverschil van een land en neem voldoende voorraad mee. In sommige landen zijn condooms daarnaast moeilijk verkrijg en ook niet altijd even betrouwbaar. Neem bij voorkeur condooms mee vanuit Nederland.

Gebruik je al medicatie? Zorg er dan voor dat je voldoende voorraad mee hebt op reis. Hou er rekening mee dat je een vertraging kunt hebben of liever nog een paar dagen wilt blijven.

Daarnaast mag je niet alle medicijnen zomaar meenemen naar ieder land. In bepaalde landen vallen een aantal medicijnen onder de Opiumwet. Zonder medische verklaring is het daarom strafbaar om deze medicijnen mee te nemen. Denk hierbij aan slaapmiddelen, pijnstillers verkregen op recept, slaapmiddelen etc. Raadpleeg voor je reis altijd je huisarts of de GGD.

Tags:

Reacties zijn gesloten.